OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Χαμάς: Καλεί να αρχίσουν «αμέσως» οι συνομιλίες για τη δεύτερη φάση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα

09/03/2025 - 07:58
Χαμάς

REUTERS/Ramadan Abed


Share on FacebookShare on Twitter

Το εξτρεμιστικό παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς κάλεσε με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα (9/3/2025) να αρχίσουν «αμέσως» έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τη 19η Ιανουαρίου, έπειτα από 15 μήνες καταστροφικού πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς ανέφερε πως αντιπροσωπεία της είχε συνομιλίες στο Κάιρο με τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Αιγύπτου, τον Χασάν Μαχμούτ Ρασάντ, για την κατάπαυση του πυρός και τις ανταλλαγές αιχμαλώτων με παλαιστίνιους κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές.

Χθες Σάββατο η Χαμάς ανέφερε πως υπάρχουν «θετικές ενδείξεις» για την πιθανότητα να τεθεί σε εφαρμογή η δεύτερη φάση της συμφωνίας, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε επίσης πως ετοιμάζεται για διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, θα σταλεί «αντιπροσωπεία στη Ντόχα τη Δευτέρα (σ.σ. αύριο) στο πλαίσιο προσπάθειας να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις», κατόπιν «πρόκλησης των μεσολαβητών υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ».

Εκπρόσωπος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, ο Άμπντελ Λατίφ αλ Κανούα, εξέφρασε την «ετοιμότητα» της Χαμάς να διεξαγάγει τις διαπραγματεύσεις κατά τρόπο «που θα ανταποκρίνεται στα αιτήματα του λαού μας», καλεί να ενταθούν οι προσπάθειες να φθάσει «βοήθεια» στη Λωρίδα της Γάζας και θέλει να «αρθεί ο αποκλεισμός του δεινοπαθούντος λαού μας».

Αργότερα, σε νεότερη ανακοίνωση μετά τη συνάντηση αντιπροσωπείας της με τον επικεφαλής της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών Ρασάντ, η Χαμάς ανέφερε πως εγκρίνει τον σχηματισμό επιτροπής αποτελούμενης από «εθνικές και ανεξάρτητες» προσωπικότητες που θα αναλάβει ρόλο υπηρεσιακής κυβέρνησης της Λωρίδας της Γάζας ωσότου διεξαχθούν εκλογές στον θύλακο.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι είπε κατά τη διάρκεια της συνόδου του Οργανισμού Ισλαμικής Δημοκρατίας (ΟΙΣ) πως το Κάιρο, σε συντονισμό με τους Παλαιστίνιους, εισηγείται να σχηματιστεί επιτροπή τεχνοκρατών που θα αναλάβει ρόλο υπηρεσιακής κυβέρνησης στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο.

Έκανε το σχόλιο αυτό προτού υιοθετηθεί από τον ΟΙΣ σχέδιο για την ανοικοδόμηση του θυλάκου, εναλλακτικό προς το όραμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τη «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής» — χωρίς τους παλαιστίνιους κατοίκους της.

Παρότι οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται, ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα στη Λωρίδα της Γάζας στοίχισε τη ζωή σε δυο Παλαιστίνιους στη Ράφα (νότια) χθες, σύμφωνα με ιατρικές πηγές. Άλλοι δυο άνθρωποι είχαν σκοτωθεί σε αεροπορικό πλήγμα προχθές Παρασκευή.

Με βάση τη συμφωνία που τέθηκε σε εφαρμογή τη 19η Ιανουαρίου, στη δεύτερη φάση της θα επαναπατριστούν οι 58 ισραηλινοί όμηροι — 34 εξ αυτών είναι νεκροί, 24 ζωντανοί, κατά τον ισραηλινό στρατό — που απομένουν στη Λωρίδα της Γάζας και θα γίνει διαπραγμάτευση για το οριστικό τέλος του πολέμου.

Η πρώτη φάση τυπικά ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο. Την επομένη, ο ισραηλινός στρατός εμποδίζει ξανά την είσοδο όλων των αγαθών στον μικρό παραθαλάσσιο θύλακο και απαιτεί η Χαμάς να αφήσει ελεύθερους «όλους» τους εναπομείναντες ομήρους χωρίς να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΑΡΑΒΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟΙΣΡΑΗΛΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣΧΑΜΑΣ

Related Posts

Ισραήλ - Λίβανος - Χεζμπολάχ
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Δείχνει αποφασισμένο να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ, ανεξάρτητα από την έκβαση με το Ιράν

26/03/2026 - 09:22
Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Οι Ιρανοί διαπραγματεύονται αλλά φοβούνται να το πουν, «για να μην τους σκοτώσουν οι δικοί τους»

26/03/2026 - 09:01
Ισραήλ - Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: 6 τραυματίες από ιρανικούς πυραύλους

26/03/2026 - 08:53

Διαβάστε Επίσης

Ισραήλ: Δείχνει αποφασισμένο να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ, ανεξάρτητα από την έκβαση με το Ιράν

Τραμπ: Οι Ιρανοί διαπραγματεύονται αλλά φοβούνται να το πουν, «για να μην τους σκοτώσουν οι δικοί τους»

Ισραήλ: 6 τραυματίες από ιρανικούς πυραύλους

Σταθερό αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κύπρο: Αλλαγή φρουράς με νέα πλοία και μαχητικά στη Μεγαλόνησο

Καιρός σήμερα: Αραιές νεφώσεις και τοπικές βροχές στα δυτικά

Σαν σήμερα: Το 1896 ο Λεωνίδας Πύργος γίνεται ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων

Νετανιάχου: «Το Ισραήλ διευρύνει την ουδέτερη ζώνη στον Λίβανο – Η επιχείρηση κατά του Ιράν συνεχίζεται»

Ιράν: «Έχουμε πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν χερσαία επιχείρηση στα νησιά μας, μέσω γειτονικής χώρας»

Top News

Εορταστικό ωράριο Πάσχα: Πότε ξεκινάει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γιώργος Τσαγκαράκης: Της άλλαξαν τα κοσμήματα με ψεύτικα και είδε τα αυθεντικά να πωλούνται on air σε δημοπρασία της γκαλερί

Ταξίδι με το κατοικίδιο: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους νέους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τι αλλάζει από 22 Απριλίου 2026

Αγγελική Ηλιάδη για την αδερφή του Μπάμπη Λαζαρίδη: Οι γυναίκες είμαστε πάντα ενωμένες

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert