Χαμάς: «Θα παραμείνουμε στη Λωρίδα της Γάζας – Καμία δύναμη στον κόσμο δεν μπορεί να μας εξαλείψει»

Ένα ηγετικό στέλεχος της Χαμάς στο Λίβανο δήλωσε σήμερα ότι η οργάνωση θα παραμείνει στη Γάζα, παρά τα σχέδια τρίτων για εγκατάσταση άλλης κυβέρνησης.

Onalert Newsroom
Χαμάς

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ένα ηγετικό στέλεχος της Χαμάς στο Λίβανο δήλωσε σήμερα ότι η παλαιστινιακή οργάνωση θα παραμείνει στη Λωρίδα της Γάζας και δεν πρόκειται να δεχτεί μια «κυβέρνηση του Βισύ» σε αυτόν τον θύλακα που ελέγχει.

Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι ο στόχος του πολέμου του στη Γάζα είναι «να αφανίσει τη Χαμάς», σε απάντηση για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος, από τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι. Από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σύμφωνα με τη Χαμάς.

«Σε αυτούς που πιστεύουν ότι η Χαμάς θα εξαφανιστεί (λέω ότι) θα παραμείνει σταθερά στη συνείδηση (…) του λαού μας και καμία δύναμη στον κόσμο δεν θα μπορεί να την εξαλείψει ή να την περιθωριοποιήσει», είπε ο Ουσάμα Χαμντάν, ο επικεφαλής της Χαμάς στον Λίβανο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Ο λαός μας δεν θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να επιβάλουν τα σχέδιά τους που στοχεύουν στη συγκρότηση μιας κυβέρνησης που βολεύει τις ίδιες και τον κατακτητή (σ.σ. το Ισραήλ) και ο λαός μας δεν θα δεχτεί μια νέα κυβέρνηση του Βισύ», συνέχισε, κάνοντας αναφορά στο φιλοναζιστικό καθεστώς της κατεχόμενης Γαλλίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Την περασμένη Τρίτη, μιλώντας στο Κογκρέσο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι «κάποια στιγμή» η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας και ότι τρίτα μέρη θα μπορούσαν ενδεχομένως να διαδραματίσουν κάποιον ρόλο κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου. «Η Λωρίδα της Γάζας είναι αναπόσπαστο μέρος του κράτους της Παλαιστίνης», δήλωσε την Κυριακή ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς. Η Παλαιστινιακή Αρχή εκδιώχθηκε από τη Γάζα το 2007.

Οι τελευταίες παλαιστινιακές εκλογές στη Γάζα έγιναν το 2006 και τις κέρδισε η Χαμάς. Καθώς, παρά τη νίκη της, δεν μπορούσε να ασκήσει πραγματική εξουσία, η ισλαμιστική οργάνωση έθεσε δια της βίας τη Λωρίδα της Γάζας υπό τον έλεγχό της το επόμενο έτος, εκδιώκοντας τις υπηρεσίες ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής. Το Ισραήλ είχε καταλάβει τον θύλακα το 1967 και αποχώρησε από αυτόν το 2005.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Μελάνια Τραμπ με τον Ρώσο απεσταλμένο Κιρίλ Ντμιτρίεφ στον Λευκό Οίκο
ΚΟΣΜΟΣ

Η Μελάνια Τραμπ ζητά «διαρκή» κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία – Συνάντηση με Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους στον Λευκό Οίκο

Η Αμερικανίδα Πρώτη Κυρία τιμήθηκε με το παράσημο του Τάγματος της Πριγκίπισσας Όλγας από τον Ουκρανό βουλευτή Νταβίντ Αραχαμία για την ανθρωπιστική της δράση

Αρμενία - ΕΕ
ΚΟΣΜΟΣ

Η Αρμενία θα υποβάλει υποψηφιότητα ένταξης στην ΕΕ έως το 2028, ανακοίνωσε ο Πασινιάν

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η Αρμενία δεν προτίθεται επί του παρόντος να αποχωρήσει από την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, μια εμπορική ένωση που απαρτίζουν σύμμαχοι της Ρωσίας

Σαουδική Αραβία - Χούθι
ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία: Αναχαιτίστηκε πύραυλος στην περιοχή της Μεδίνας – Διαψεύδουν οι Χούθι

Η σαουδαραβική Πολιτική Άμυνα εξέδωσε προειδοποίηση για πιθανό κίνδυνο στην περιοχή του Γιανμπού όπου βρίσκεται ο κύριος πετρελαϊκός τερματικός σταθμός του βασιλείου