«Χαμός» στην Τυνησία: Ο Πρόεδρος Σάγεντ απέπεμψε τον Υπουργό Άμυνας

Ο πρόεδρος της Τυνησίας Κάις Σάγεντ απέπεμψε σήμερα τον υπουργό Άμυνας και την εκτελούσα χρέη υπουργού Δικαιοσύνης, μια μέρα μετά την απόφασή του να αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου στην Τυνησία και να απαλλάξει από τα καθήκοντά του τον πρωθυπουργό Χισάμ Μασίσι.

Η Προεδρία της Δημοκρατίας σε μια συνοπτική της ανακοίνωση γνωστοποίησε την αποπομπή του υπουργού Άμυνας Ιμπραχίμ Μπαρτάτζι και της εκπροσώπου της κυβέρνησης Χάσνα Μπεν Σλιμάνε, που διατελούσε υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, και προσωρινή υπουργός Δικαιοσύνης.

Νωρίτερα σήμερα, ο στρατός στην Τυνησία είχε αναπτυχθεί γύρω από το πρωθυπουργικό μέγαρο στην παλιά πόλη της Τύνιδας και εμποδίζει τους εργαζόμενους να εισέλθουν σε αυτό, αφού ο πρόεδρος της χώρας Κάις Σάγεντ ανέστειλε τη λειτουργία του κοινοβουλίου και έπαψε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χισάμ Μασίσι.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε πηγή που πρόσκειται στον Μασίσι και δύο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, ο Τυνήσιος πρωθυπουργός βρίσκεται στο σπίτι του και δεν έχει συλληφθεί. Εξάλλου ο Σάγεντ διόρισε τον Χάλεντ Γιαχιάουι, γενικό διευθυντή της προεδρικής φρουράς, επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών. Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα το πρωί μπροστά από το κοινοβούλιο στην Τυνησία, μία ημέρα μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Σάγεντ.

Υποστηρικτές του Τυνήσιου προέδρου πετώντας μπουκάλια και πέτρες εμπόδισαν υποστηρικτές του μεγαλύτερου κόμματος του κοινοβουλίου, του ισλαμιστικού Ενάχντα, να πλησιάσουν τον επικεφαλής του και πρόεδρο της βουλής Ρασίντ Γανούσι, ο οποίος πραγματοποιεί καθιστική διαμαρτυρία έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου. Ο Γανούσι παρέμεινε επί ώρες στο αυτοκίνητό του, αφού στρατιώτες τον εμπόδισαν να εισέλθει στο κοινοβούλιο.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters