Χερσώνα: «Σιγή ασυρμάτου» για την ουκρανική αντεπίθεση και «μήνυμα» Ζελένσκι στους Ρώσους στρατιώτες [vid]

Σχεδόν ένα 24ωρο μετά την έναρξη της αντεπίθεσης του ουκρανικού στρατού στην Χερσώνα, πολύ λίγα στοιχεία έχουν γίνει γνωστά για την εξέλιξη των επιχειρήσεων.

Είναι γνωστή μόνον η εκκίνησή τους, με την εκπρόσωπο της Νότιας Διοίκησης να ανακοινώνει χθες: «Σήμερα αρχίσαμε επιθετικές ενέργειες προς πολλές κατευθύνσεις, περιλαμβανομένης της χερσονήσου της Χερσώνας».

Επιπλέον σήμερα η ουκρανική προεδρία ανακοίνωσε πως «σφοδρές συγκρούσεις» μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και του ρωσικού στρατού μαίνονται «σχεδόν στο σύνολο» της κατεχόμενης από τη Ρωσία περιφέρειας της Χερσώνας.

«Ισχυρές εκρήξεις σημειώνονταν όλη την ημέρα (χθες Δευτέρα) και όλη τη νύκτα στην περιοχή της Χερσώνας. Βίαιες συγκρούσεις μαίνονται σχεδόν στο σύνολο του εδάφους της περιφέρειας», επεσήμανε η ουκρανική προεδρία στην πρωινή της ενημέρωση.

«Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ξεκινήσει την επίθεσή τους προς διάφορες κατευθύνσεις», συνέχισε η προεδρία, αναφέροντας ότι έχουν καταστραφεί «ένας αριθμός αποθηκών πυρομαχικών» και «όλες οι μεγάλες γέφυρες» που επιτρέπουν τα οχήματα να διασχίζουν τον ποταμό Δνείπερο.

Είναι επίσης γνωστή η θέση της Μόσχας ότι η ουκρανική αντεπίθεση στην Χερσώνα απέτυχε.

Το γεγονός ότι λίγα έχουν γίνει γνωστά για τις επιχειρήσεις, έχει την εξήγησή του. Από Ουκρανικής πλευράς έχει καταβληθεί προσπάθεια να υπάρξει «σιγή ασυρμάτου» ώστε – όπως υποστηρίζει – να μην δοθούν έστω και ακούσια κρίσιμες πληροφορίες στον εχθρό.

Έτσι από χθες το απόγευμα κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από λογαριασμούς που απηχούν τις θέσεις του ουκρανικού στρατού και του Κιέβου εκκλήσεις ώστε να μην κοινοποιούνται πληροφορίες, φωτογραφίες ή βίντεο σχετικά με τις μάχες στη Χερσώνα.

Το μόνο που κυκλοφόρησε σήμερα είναι η πληροφορία – καθώς και φωτογραφίες ή βίντεο – πως επλήγη μια περιοχή στη Χερσώνα όπου στάθμευαν πολλά στρατιωτικά οχήματα των Ρώσων.


Ζελένσκι: Οι κατακτητές να γνωρίζουν πως θα τους κυνηγήσουμε μέχρι τα σύνορά μας

Χαρακτηριστικό ήταν και το μήνυμα που απηύθυνε κατά τη διάρκεια της νύχτας ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που χωρίς να αναφερθεί στη Χερσώνα, φρόντισε να στείλει «μήνυμα» στον ρωσικό στρατό.

«Θέλει κανείς να μάθει ποια είναι τα σχέδιά μας; Δεν θα ακούσετε λεπτομέρειες από κανένα πραγματικά υπεύθυνο άτομο. Γιατί αυτό είναι πόλεμος. Και έτσι [λειτουργούν τα πράγματα] κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Αλλά οι κατακτητές πρέπει να το γνωρίζουν: θα τους καταδιώξουμε μέχρι τα σύνορα. Στα σύνορά μας, η γραμμή των οποίων δεν άλλαξε. Οι κατακτητές γνωρίζουν καλά αυτή τη γραμμή», είπε ο Ζελένσκι.

Απευθυνόμενος δε στον ρωσικό στρατό ο Ζελένσκι πρόσθεσε: «Αν θέλουν να επιβιώσουν, είναι καιρός να φύγουν. Πηγαίνετε σπίτι σας. Εάν φοβάστε να επιστρέψετε στο σπίτι σας στη Ρωσία – λοιπόν, παραδοθείτε και εγγυόμαστε ότι θα συμμορφωθούμε με όλες τις Συμβάσεις της Γενεύης. Αν δεν με ακούσουν, θα αντιμετωπίσουν τους υπερασπιστές μας, οι οποίοι δεν θα σταματήσουν μέχρι να απελευθερώσουν ό,τι ανήκει στην Ουκρανία».