Χεζμπολάχ σε Λίβανο: Αποκαταστήστε τις σχέσεις με το Ιράν, επωφεληθείτε από την υποστήριξή του

Η Χεζμπολάχ, που έσυρε στις αρχές Μαρτίου τον Λίβανο στον πόλεμο σε υποστήριξη στο Ιράν, απέρριψε την Πέμπτη (04.06.2026) μια νέα πρόταση εκεχειρίας.

Onalert Newsroom
Χεζμπολάχ

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Χεζμπολάχ κάλεσε σήμερα (09.06.2026) τις αρχές του Λιβάνου να αποκαταστήσουν τις σχέσεις με το Ιράν και να «επωφεληθούν από την υποστήριξή του», αφότου η Τεχεράνη βομβάρδισε το Ισραήλ σε αντίποινα για ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Οι Λιβανέζοι ηγέτες απηύθυναν τις τελευταίες ημέρες σθεναρές προειδοποιήσεις στο Ιράν, καλώντας το να μην επεμβαίνει πλέον στον Λίβανο, μετά την άρνηση της Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από την Τεχεράνη, να συμφωνήσει σε κατάπαυση πυρός με το Ισραήλ.

«Καλούμε τις αρχές του Λιβάνου (…) να διορθώσουν τις σχέσεις τους με την Ισλαμική Δημοκρατία», ανέφερε η Χεζμπολάχ σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Το σιιτικό κίνημα ζήτησε από τους Λιβανέζους ηγέτες να «επωφεληθούν από την ιρανική υποστήριξη προκειμένου να υλοποιήσουν τους εθνικούς στόχους μας (…)» υπό το φως των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη στο Πακιστάν.

Η Τεχεράνη απαιτεί οποιαδήποτε συμφωνία με την Ουάσινγκτον για τον τερματισμό του πολέμου, που πυροδοτήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2026 από τους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσαν το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, να περιλαμβάνει το τέλος των εχθροπραξιών στο μέτωπο του Λιβάνου. Το Ιράν εκτόξευσε προχθές, Κυριακή (07.06.2026) πυραύλους εναντίον του Ισραήλ σε απάντηση για ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ είχε απαντήσει προτού οι εχθροπραξίες ανάμεσα στις δύο χώρες, οι πρώτες μετά την εκεχειρία που επιτεύχθηκε πριν από δύο μήνες, διακοπούν υπό την ισχυρή πίεση των ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι η αμερικανική διπλωματία βρίσκεται στις «τελευταίες προσπάθειες» για τη σύναψη συμφωνίας με το Ιράν.

Η Χεζμπολάχ, που έσυρε στις αρχές Μαρτίου τον Λίβανο στον πόλεμο σε υποστήριξη στο Ιράν, απέρριψε την Πέμπτη (04.06.2026) μια νέα πρόταση εκεχειρίας. Τα μαζικά ισραηλινά πλήγματα έχουν προκαλέσει από την αρχή του πολέμου τον θάνατο τουλάχιστον 3.600 ανθρώπων στον Λίβανο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Μελάνια Τραμπ με τον Ρώσο απεσταλμένο Κιρίλ Ντμιτρίεφ στον Λευκό Οίκο
ΚΟΣΜΟΣ

Η Μελάνια Τραμπ ζητά «διαρκή» κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία – Συνάντηση με Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους στον Λευκό Οίκο

Η Αμερικανίδα Πρώτη Κυρία τιμήθηκε με το παράσημο του Τάγματος της Πριγκίπισσας Όλγας από τον Ουκρανό βουλευτή Νταβίντ Αραχαμία για την ανθρωπιστική της δράση

Αρμενία - ΕΕ
ΚΟΣΜΟΣ

Η Αρμενία θα υποβάλει υποψηφιότητα ένταξης στην ΕΕ έως το 2028, ανακοίνωσε ο Πασινιάν

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η Αρμενία δεν προτίθεται επί του παρόντος να αποχωρήσει από την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, μια εμπορική ένωση που απαρτίζουν σύμμαχοι της Ρωσίας

Σαουδική Αραβία - Χούθι
ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία: Αναχαιτίστηκε πύραυλος στην περιοχή της Μεδίνας – Διαψεύδουν οι Χούθι

Η σαουδαραβική Πολιτική Άμυνα εξέδωσε προειδοποίηση για πιθανό κίνδυνο στην περιοχή του Γιανμπού όπου βρίσκεται ο κύριος πετρελαϊκός τερματικός σταθμός του βασιλείου