OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Χιλή: Στην «Πλατεία Αξιοπρέπειας» επέλεξαν να συγκεντρωθούν χιλιάδες πολίτες για να γιορτάσουν το νέο χρόνο

01/01/2020 - 09:05
Χιλή
Share on FacebookShare on Twitter

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονταν το βράδυ της Τρίτης [τα ξημερώματα σήμερα ώρα Ελλάδας] στην Πλατεία Ιταλίας στο Σαντιάγο, επίκεντρο του κινήματος διαμαρτυρίας που εκδηλώθηκε τη 18η Οκτωβρίου, επιλέγοντας να γιορτάσουν μια «νέα χρονιά με αξιοπρέπεια».

Η ατμόσφαιρα ήταν γιορτινή, μολονότι η κατάσταση στη χώρα παραμένει τεταμένη. «Φέτος δεν θα μπορούσα να μην είμαι εδώ», είπε ο Ραφαέλ Βεργάρα, 45 ετών, που πήγε στον χώρο αυτό μαζί με πολλούς άλλους πολίτες έπειτα από προσκλήσεις μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης. Η Πλατεία Ιταλίας έχει μετονομαστεί από τους συμμετέχοντες στις μαζικές κινητοποιήσεις των τελευταίων μηνών στη Χιλή «Πλατεία Αξιοπρέπειας».

Η αστυνομία ανέπτυξε σχεδόν 1.000 στελέχη της γύρω από την εμβληματική αυτή πλατεία.

Η Ελεονόρ, 37χρονη φαρμακοποιός, είπε πως πήγε να γιορτάσει την έλευση του νέου έτους «σε μια χώρα που αφυπνίστηκε», όπου η κατάσταση «μπορεί να γίνει καλύτερη, με ένα νέο Σύνταγμα και περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη».

Άλλοι Χιλιανοί όμως, που εκφράζουν ανησυχία για το ότι τα βίαια επεισόδια συνεχίζονται στο κέντρο της πρωτεύουσας, προβλέπουν βαριές συνέπειες για την οικονομία.

Παρ’ όλ’ αυτά, πρόσφατες δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι πάνω από το 60% των Χιλιανών υποστηρίζει το κίνημα κοινωνικής αμφισβήτησης.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν επίσης στη Βαλπαραΐσο (κεντρική Χιλή), που έχει γίνει επανειλημμένα, όπως και η πρωτεύουσα, θέατρο βίαιων επεισοδίων μεταξύ των διαδηλωτών και αστυνομικών, λεηλασιών και υλικών φθορών, ενώ το ίδιο προβλεπόταν να γίνει «σε όλους τους τόπους όπου έγιναν εκκλήσεις για τη συμμετοχή στις διαδηλώσεις», σύμφωνα με τη διοίκηση της αστυνομίας.

Σε πολλές περιοχές, οι εορτασμοί σε δημόσιες οδούς και σε δημόσιους χώρους απαγορεύθηκαν. Στο Σαντιάγο, το παραδοσιακό σόου πυροτεχνημάτων όπως και οι συναυλίες που οργανώνονται κοντά στο προεδρικό ανάκτορο Λα Μονέδα, προσελκύοντας 500.000 θεατές, ακυρώθηκαν.

Το θέαμα με τη ρίψη των πυροτεχνημάτων αντίθετα επρόκειτο να γίνει στο Βαλπαραΐσο, αλλά οι παραδοσιακοί χοροί σε δημόσιους δρόμους και χώρους απαγορεύθηκαν.

Ο πυροκροτητής που οδήγησε στο ξέσπασμα της λαϊκής δυσαρέσκειας στη Χιλή ήταν η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό στο Σαντιάγο τις ώρες αιχμής. Παρότι η κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα πολύ γρήγορα ακύρωσε το μέτρο, το κίνημα γιγαντώθηκε, τροφοδοτημένο από την αγανάκτηση για τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες.

Περίπου δυόμισι μήνες μετά την έναρξη των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας και των ταραχών, με τον επίσημο απολογισμό των αρχών να κάνει λόγο για 29 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες μέχρι σήμερα, το εύρος των κινητοποιήσεων σταδιακά μειώθηκε, αλλά τα βίαια επεισόδια ανάμεσα στους πιο ριζοσπαστικοποιημένους διαδηλωτές και αστυνομικούς επαναλαμβάνονται κάθε Παρασκευή στην Πλατεία Ιταλίας.

Ανάμεσα στα μέτρα που ανήγγειλε η κυβέρνηση του Πινιέρα στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να βάλει τέλος στην κοινωνική κρίση είναι και η διεξαγωγή δημοψηφίσματος, την 26η Απριλίου, για την αναθεώρηση του Συντάγματος, κληρονομιάς της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990). Αυτό αναδείχθηκε σε ένα από τα βασικά αιτήματα του κινήματος διαμαρτυρίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣΠΙΝΙΕΡΑΠΛΑΤΕΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣΣΑΝΤΙΑΓΚΟΧΙΛΗ

Related Posts

Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν πιστεύει ότι έχει το «πάνω χέρι», απέναντι σε έναν Τραμπ που βιάζεται να διαπραγματευτεί

26/03/2026 - 21:50
Χεζμπολάχ - IDF
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ένας στρατιώτης νεκρός από ρουκέτα της Χεζμπολάχ – Στέλνει και κομάντο στο νότιο Λίβανο

26/03/2026 - 21:10
Ισραήλ - IDF
ΚΟΣΜΟΣ

Δραματική προειδοποίηση του Αρχηγού του IDF: «Ο ισραηλινός στρατός καταρρέει λόγω της έλλειψης προσωπικού»

26/03/2026 - 20:23

Διαβάστε Επίσης

Η Πολεμική Αεροπορία σε τροχιά κυριαρχίας: Ο πόλεμος φέρνει εμπόδια στα τουρκικά Eurofighter

Καιρός σήμερα: Μεταβολή με βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας

Σαν σήμερα: Το 1821 ο Αθανάσιος Διάκος κηρύσσει την Επανάσταση στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα

Το Ιράν πιστεύει ότι έχει το «πάνω χέρι», απέναντι σε έναν Τραμπ που βιάζεται να διαπραγματευτεί

Ισραήλ: Ένας στρατιώτης νεκρός από ρουκέτα της Χεζμπολάχ – Στέλνει και κομάντο στο νότιο Λίβανο

Δραματική προειδοποίηση του Αρχηγού του IDF: «Ο ισραηλινός στρατός καταρρέει λόγω της έλλειψης προσωπικού»

Προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο: «Σήκωσε» F-16 για άσκηση χωρίς να καταθέσει σχέδια πτήσης – Παραβιάσεις και από CN-235

Στη Σαουδική Αραβία ο Ζελένσκι: Θέλει να πουλήσει drones και να πάρει σε αντάλλαγμα χρηματοδότηση για την παραγωγή πυραύλων

Top News

Γιώργος Παπαγεωργίου: Σε εκπομπή μού έκαναν την πιο άβολη ερώτηση της ζωής μου για το διαζύγιό μου από τον πρώτο μου γάμο

Fuel Pass 2026: Οι δικαιούχοι των έκτακτων μέτρων στήριξης - Σε ποιες περιοχές αυξάνεται η επιδότηση

Πέγκυ Σταθακοπούλου: Την Αλίκη Βουγιουκλάκη αγαπούσα πάρα πολύ, ήταν πολύ ζεστή και τρυφερή μαζί μου

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Δεν υπάρχει στήριξη από το κράτος, έχω αναλάβει προσωπικά τις θεραπείες και τις επεμβάσεις μου

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert