OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Χούθι: Ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση εναντίον ελληνόκτητου εμπορικού πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα

13/06/2024 - 09:41
Χούθι - Υεμένη
Share on FacebookShare on Twitter

Οι αντάρτες Χούθι ανέλαβαν χθες Τετάρτη 12/6/2024 το βράδυ την ευθύνη για την επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα εναντίον εμπορικού πλοίου, την πιο πρόσφατη ενέργεια στο πλαίσιο της εκστρατείας που διεξάγουν από τα τέλη της περασμένης χρονιάς εναντίον της διεθνούς ναυσιπλοΐας.

Με ανακοίνωσή τους, οι Χούθι επιβεβαίωσαν πως διεξήγαγαν «στρατιωτική επιχείρηση με στόχο το πλοίο Tutor στην Ερυθρά Θάλασσα, με ναυτικό drone, εναέρια drones και βαλλιστικούς πυραύλους».

Συμπλήρωσαν πως το πλοίο, που μετέφερε άνθρακα, υπέστη σοβαρή ζημιά κι ενδέχεται να βυθιστεί.

Νωρίτερα, δυο βρετανικές εταιρείες ασφάλειας της ναυσιπλοΐας ανέφεραν πως εμπορικό πλοίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου χθες, αφού χτυπήθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα, ανοικτά της Υεμένης.

Το πλοίο επλήγη περίπου 68 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του λιμένα Χοντάιντα, που βρίσκεται στα χέρια των Χούθι, στη δυτική Υεμένη, σύμφωνα με την εταιρεία Ambrey.

Η εταιρεία ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως το πλοίο «αντιστοιχεί στο προφίλ των στόχων (που γενικά επιλέγονται από πλευράς) των Χούθι», χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Άλλη εταιρεία ναυτικής ασφάλειας, η UKMTO, διευκρίνισε ότι το πλοίο Tutor, φορτηγό πλοίο υπό σημαία Λιβερίας, σύμφωνα με διάφορους ιστότοπους εξειδικευμένους στις θαλάσσιες μεταφορές, χτυπήθηκε από τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας (USV) «λευκού χρώματος και μήκους πέντε ως επτά μέτρων».

Το φορτηγό «έβαλε νερό και δεν βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο του πληρώματος», πρόσθεσε η ίδια πηγή, επικαλούμενη τον καπετάνιο του πλοίου, εξηγώντας πως υπέστη ζημιά το μηχανοστάσιο.

Διευκρίνισε ακόμη πως το Tutor «χτυπήθηκε δεύτερη φορά, από εναέριο βλήμα άγνωστου τύπου» κι ότι προσφέρεται βοήθεια στο σκάφος από πολεμικά πλοία στην περιοχή.

Yesterday in the Red Sea, Houthis struck a 🇬🇷Greek bulk carrier MV Tutor in the stern with a one-way attack USV causing severe flooding and damage to the engine room. No. injuries reported.

Vessel carrying cargo from Vistino, Russia.

(Library photo) pic.twitter.com/DORbBcSNLp

— Navy Lookout (@NavyLookout) June 13, 2024

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποίησε νωρίτερα το ελληνικό Λιμενικό Σώμα, κανένα από τα μέλη του πληρώματος δεν τραυματίστηκε. Δεν υπάρχουν Έλληνες ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος. Κατά την ίδια πηγή, είναι πιθανό το φορτηγό να χρειαστεί να ρυμουλκηθεί σε ασφαλές λιμάνι.

Η επίθεση προστίθεται στις δεκάδες που άρχισαν να εξαπολύουν οι Χούθι τον Νοέμβριο εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν. Βύθισαν ένα πλοίο, κατέλαβαν δεύτερο, σκότωσαν τρεις ναυτικούς σε ορισμένες από τις επιθέσεις.

Στην εξουσία στο μεγαλύτερο μέρος του βορρά της εμπόλεμης Υεμένης, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σανάα — την κατέλαβαν το 2014 —, οι αντάρτες, σύμμαχοι του Ιράν, λένε ότι δρουν σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, όπου το Ισραήλ διεξάγει πόλεμο εναντίον της Χαμάς μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.

Από τον Νοέμβριο, έχουν προσπαθήσει δεκάδες φορές να πλήξουν με drones και πυραύλους πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, προκαλώντας σοβαρό πρόβλημα στο παγκόσμιο εμπόριο διά θαλάσσης στην στρατηγικής σημασίας περιοχή αυτή.

Πηγές: AFP / Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΕΛΛΗΝΟΚΤΗΤΟ ΠΛΟΙΟΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑΧΟΥΘΙ

Related Posts

IDF - Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

IDF: Έπληξε πανεπιστήμιο στην Τεχεράνη που διοικείται από τους Φρουρούς της Επανάστασης

30/03/2026 - 15:40
Ορμούζ - Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ απειλεί το Ιράν να ανοίξει τα Στενά του Ορμούζ: «Θα εξαφανίσουμε τις πετρελαιοπηγές τους και τη νήσο Χαργκ»

30/03/2026 - 14:51
Συρία
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Εκτεταμένη επίθεση drones στόχευσε βάσεις του στρατού στα σύνορα με το Ιράκ

30/03/2026 - 14:37

Διαβάστε Επίσης

IDF: Έπληξε πανεπιστήμιο στην Τεχεράνη που διοικείται από τους Φρουρούς της Επανάστασης

Δένδιας: «Η είσοδος της τεχνολογίας στην αμυντική βιομηχανία είναι σημαντική για την ύπαρξή μας» [vid]

Ο Τραμπ απειλεί το Ιράν να ανοίξει τα Στενά του Ορμούζ: «Θα εξαφανίσουμε τις πετρελαιοπηγές τους και τη νήσο Χαργκ»

Συρία: Εκτεταμένη επίθεση drones στόχευσε βάσεις του στρατού στα σύνορα με το Ιράκ

Ο Ζελένσκι πρότεινε στη Ρωσία ενεργειακή κατάπαυση του πυρός λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Ιράν: «Μη ρεαλιστικές, παράλογες και υπερβολικές οι προτάσεις των ΗΠΑ για ειρηνευτική συμφωνία»

Ισραήλ: Φωτιά στο διυλιστήριο Μπαζάν της Χάιφα από θραύσματα ιρανικού πυραύλου [vids]

Ισραήλ: «Χτυπήσαμε 40 εγκαταστάσεις παραγωγής όπλων στην Τεχεράνη» – Το Ιράν επιβεβαίωσε τον θάνατου του Αλιρεζά Τανγκσιρί

Top News

Καιρός: Σφοδρές καταιγίδες και πυκνό χιόνι στα ορεινά φέρνει η κακοκαιρία «Erminio» - Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Μαρινέλλα: Βίντεο από την τελευταία πρόβα της σπουδαίας ερμηνεύτριας πριν τη μοιραία συναυλία στο Ηρώδειο

Στα Στενά του Ορμούζ «παίζεται» η επάρκεια τροφίμων σε όλο τον κόσμο - Αγώνας δρόμου για να φτάσουν λιπάσματα στους παραγωγούς

Αποζημίωση ύψους 400.000 ευρώ σε 4 συγγενείς θυμάτων των Τεμπών - Πρώτη καταδικαστική απόφαση για το Δημόσιο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert