OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Η εμπλοκή των Χούθι στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, ο στόχος του Ιράν και η ανησυχία της Σ. Αραβίας

01/11/2023 - 14:24
Χούθι
Share on FacebookShare on Twitter

Οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης παρενέβησαν στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, περισσότερα από 1.500 χιλιόμετρα μακριά από την Σανάα, ανακοινώνοντας χθες Τρίτη ότι εκτόξευσαν drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, μια επίθεση που υπογραμμίζει τους κινδύνους που ενέχει η σύγκρουση για την περιφέρεια.

Μέρος του «άξονα της αντίστασης» που υποστηρίζεται από το Ιράν, οι Χούθι έχουν ταχθεί στο πλευρό των Παλαιστινίων μετά την επίθεση της παλαιστινιακής Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο για το κίνημα που βρίσκεται εδώ και οκτώ χρόνια σε πόλεμο με έναν υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμό.

#Houthi terrorists of #Iran released a new footage of their Burkan-3 ballistic missile and Quds-4 cruise missile launched from #Yemen at #Israel yesterday. The missiles were intercepted & shot-down by #IDF. pic.twitter.com/0tSVqJXdES

— Babak Taghvaee – The Crisis Watch (@BabakTaghvaee1) November 1, 2023

Ο Γιαχία Σαρί, στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι η οργάνωση εκτόξευσε «μεγάλο αριθμό» βαλλιστικών πυραύλων και drones εναντίον του Ισραήλ, ενώ πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες επιθέσεις για να «βοηθήσουμε τους Παλαιστίνιους να νικήσουν». Η ανακοίνωσή του επιβεβαιώνει τις ανησυχίες ότι η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς επηρεάζει όλη την περιοχή, εγείροντας ανησυχίες για περιφερειακή ανάφλεξη.

Ο Σαρί δήλωσε ότι αυτή ήταν η τρίτη επίθεση των Χούθι εναντίον του Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου, επιβεβαιώνοντας εμμέσως τις πληροφορίες ότι οι σιίτες αντάρτες ευθύνονται για μια επίθεση με drones στις 28 Οκτωβρίου, που είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν εκρήξεις στην Αίγυπτο. Το Ισραήλ είχε ήδη κατηγορήσει για αυτή τους Χούθι. Εξάλλου στις 19 Οκτωβρίου αμερικανικό πολεμικό πλοίο είχε αναχαιτίσει τρεις πυραύλους cruise. Ο Τζάχι Χανέγκμπι, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, δήλωσε ότι οι επιθέσεις των Χούθι είναι απαράδεκτες, αλλά αρνήθηκε να απαντήσει όταν ερωτήθηκε πώς σκοπεύει να αντιδράσει η χώρα του.

Saudi Arabia, along with USS Carney in the Red Sea, shot downed one of the Houthi launched missiles from Yemen last Thursday.

Since these missiles were heading to Israel, Saudi Arabia effectively prevented an attack on Israel.

(Map by Haaretz) pic.twitter.com/9MsUThs3O1

— Clash Report (@clashreport) October 24, 2023

Άξονας αντίστασης

Οι Χούθι ανήκουν στον «άξονα της αντίστασης» που αντιτίθεται στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ και ο οποίος έχει εξαπολύσει σειρά επιθέσεων στην περιοχή μετά τις 7 Οκτωβρίου. Ιρακινές πολιτοφυλακές, υποστηριζόμενες από το Ιράν, επιτίθενται εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία, ενώ το λιβανέζικο κίνημα Χεζμπολάχ ανταλλάσσει πυρά με τις ισραηλινές δυνάμεις στη μεθόριο.

Οι Χούθι έχουν επιδείξει τις ικανότητες των πυραύλων και των drones τους εξαπολύοντας επιθέσεις εναντίον της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός κατηγορεί το Ιράν ότι εξοπλίζει, εκπαιδεύει και χρηματοδοτεί τους σιίτες αντάρτες, όμως οι ίδιοι το διαψεύδουν και αναφέρουν ότι αναπτύσσουν δικά τους όπλα.

Χούθι

Οι ΗΠΑ, ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, έχει αναπτύξει αεροπλανοφόρα στη θαλάσσια περιοχή ως μέσο αποτροπής της επέκτασης της σύγκρουσης στη Γάζα. Εξάλλου σήμερα το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε πυραυλοφόρες κορβέτες στην Ερυθρά Θάλασσα, μετά τις επιθέσεις των Χούθι. Το Ιράν έχει επισημάνει ότι δεν επιθυμεί την επέκταση του πολέμου. Όμως ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν επεσήμανε χθες ότι οι σύμμαχοι της Τεχεράνης ενδέχεται να αναλάβουν περαιτέρω δράση.

«Αντιστασιακές ομάδες δεν θα μείνουν σιωπηλές μπροστά στα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος και την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ προς το σιωνιστικό καθεστώς», δήλωσε. «Δεν θα περιμένουν τη συμβουλή κανενός, αν η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου, καμία πλευρά δεν θα γλιτώσει από τις συνέπειες», προειδοποίησε κατά τη συνάντησή του με τον εμίρη του Κατάρ.

Ο Σαρί κατηγόρησε το Ισραήλ για την αστάθεια στη Μέση Ανατολή, επισημαίνοντας ότι «ο κύκλος των συγκρούσεων» στην περιοχή επεκτείνεται «από τα συνεχιζόμενα εγκλήματά του». Οι Χούθι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις «μέχρι να σταματήσει η ισραηλινή επιθετικότητα». Ο Μοχανάντ Χάγκε Άλι του Carnegie Middle East Center εκτίμησε ότι προς το παρόν οι επιθέσεις των Χούθι «κυρίως στέλνουν ένα μήνυμα, παρά να αποτελούν πραγματική στρατιωτική απειλή».

«Ο κίνδυνος για το Ισραήλ θα είναι αν υπάρξει πλήρης δέσμευση (σ.σ. των δυνάμεων εναντίον του), με πολλές εκτοξεύσεις ρουκετών από όλες τις κατευθύνσεις, κάτι που θα έφερνε στα όριά της την αντιαεροπορική άμυνά του», εξήγησε.

Ανησυχίες της Σαουδικής Αραβίας

Στην Υεμένη επικρατεί εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο σχετική ηρεμία, στο πλαίσιο προσπάθειας του ΟΗΕ για ειρήνευση. Η Σαουδική Αραβία διεξάγει συνομιλίες με τους Χούθι καθώς το επιθυμεί να απεμπλακεί από τον πόλεμο και να επικεντρωθεί στην οικονομική πολιτική. Όμως οι επιθέσεις των Χούθι εναντίον του Ισραήλ αυξάνουν τον κίνδυνο εμπλοκής της Σαουδικής Αραβίας στη σύγκρουση.

Η πιο άμεση διαδρομή για οποιονδήποτε πύραυλο ή drone που εκτοξεύεται από την Υεμένη περνά από τη δυτική Σαουδική Αραβία, κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα, συνεχίζοντας πάνω από την Ιορδανία και μέσα στο Ισραήλ. Ο Σαουδάραβας αναλυτής Αζίζ Αλγασιάν δήλωσε ότι το Ριάντ θα πρέπει να ανησυχεί για το ενδεχόμενο η σύγκρουση να επεκταθεί εντός των συνόρων της χώρας.

«Πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι ότι αυτός ο πόλεμος έχει τη δυναμική να θέσει τους Σαουδάραβες σε μια θέση που θα χρειαστεί να επιλέξουν πλευρά μεταξύ του Ισραήλ, των ΗΠΑ και του Ιράν», εκτίμησε. «Εκτιμώ ότι οι Σαουδάραβες θέλουν να το αποφύγουν αυτό». Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, μακροχρόνιοι εχθροί, συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις νωρίτερα φέτος.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Tags: ΗΠΑΙΡΑΝΙΣΡΑΗΛΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑΥΕΜΕΝΗΧΑΜΑΣΧΟΥΘΙ

Related Posts

Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ πιέζει την Ουκρανία να «κινηθεί γρήγορα» στις διαπραγματεύσεις «πριν η Ρωσία αλλάξει γνώμη»

18/12/2025 - 22:01
Δανία
ΚΟΣΜΟΣ

Δανία: Ρίχνει την ευθύνη για δύο κυβερνοεπιθέσεις σε ομάδες που συνδέονται με το ρωσικό κράτος

18/12/2025 - 21:19
S-400
ΚΟΣΜΟΣ

S-400: Ουκρανικά drones έπληξαν δύο εκτοξευτές του ρωσικού συστήματος αεράμυνας [vid]

18/12/2025 - 19:47

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1920 ο Κωνσταντίνος Α’ αποκαθίσταται ως Βασιλιάς των Ελλήνων

Ο Τραμπ πιέζει την Ουκρανία να «κινηθεί γρήγορα» στις διαπραγματεύσεις «πριν η Ρωσία αλλάξει γνώμη»

Δανία: Ρίχνει την ευθύνη για δύο κυβερνοεπιθέσεις σε ομάδες που συνδέονται με το ρωσικό κράτος

SAMP/T NG: Νέες δοκιμαστικές βολές σε Ιταλία και Γαλλία – Το 2026 και 2027 οι παραδόσεις

S-400: Ουκρανικά drones έπληξαν δύο εκτοξευτές του ρωσικού συστήματος αεράμυνας [vid]

Γεραπετρίτης σε Βρετανή ΥΠΕΞ: «Οι αμυντικές συμφωνίες με τρίτες χώρες δεν πρέπει να στρέφονται εναντίον συμμάχων χωρών»

Η Ρωσία προετοιμάζεται για επαφές με τους Αμερικανούς για την Ουκρανία – «Στα τάρταρα» οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

Oreshnik: Στη Λευκορωσία από χθες ο ρωσικός υπερηχητικός πύραυλος, ανακοίνωσε ο Λουκασένκο

Top News

Γιώργος Μαζωνάκης: «Ο εκβιασμός ξεκίνησε από επιχειρηματία νυχτερινών κέντρων» αποκαλύπτει ο δικηγόρος του

Ο Θανάσης Βισκαδουράκης συγκινεί: «Δεν με αγκάλιασε κάποιος να μου πει ποιο είναι το καλό και το κακό»

Ο Διαμαντής Καραναστάσης πιάστηκε να οδηγεί ενώ είχε καταναλώσει αλκοόλ πάνω από το όριο - Του πήραν το δίπλωμα και «έφαγε» πρόστιμο 350 ευρώ

Γεωργιάδης: Σε φρενίτιδα η Κωνσταντοπούλου γιατί φοβάται ένα κόμμα Τσίπρα και ένα κόμμα με Καρυστιανού

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert