OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

ΚΟΥΒΑ: Τι αλλάζει στο νόμισμά της μετά από 19 χρόνια

22/10/2013 - 21:11
Share on FacebookShare on Twitter

Ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη της διαδικασίας για την κατάργηση του συστήματος των δύο νομισμάτων που κυκλοφορούν επί 19 χρόνια στη χώρα, του κουβανικού πέσο (cup) και το συναλλαγματικού μετατρέψιμου πέσο (cuc) —σε ισοτιμία συνδεδεμένη με το αμερικανικό δολάριο—, έγραψε σήμερα η εφημερίδα Γκράνμα, όργανο της κεντρικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας.

«Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το χρονοδιάγραμμα των μέτρων που θα οδηγήσουν στη νομισματική και συναλλαγματική ενοποίηση», σύμφωνα με σχετική κυβερνητική ανακοίνωση, στην οποία δεν προστίθενται λεπτομέρειες ή το χρονοδιάγραμμα.

«Η ενοποίηση είναι κεφαλαιώδους σημασίας ώστε να εξασφαλισθεί η παλινόρθωση της αξίας του πέσο της Κούβας και του ρόλου του ως νομίσματος, ως λογιστικής μονάδας, ως μέσου πληρωμής και αποταμίευσης», κατά την ίδια ανακοίνωση.

«Η ενοποίηση είναι κεφαλαιώδους σημασίας ώστε να εξασφαλισθεί η παλινόρθωση της αξίας του πέσο της Κούβας και του ρόλου του ως νομίσματος, ως λογιστικής μονάδας, ως μέσου πληρωμής και αποταμίευσης»

Από το 1994, μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η Κούβα είχε δύο νομίσματα. Το ένα από αυτά είχε συνδεθεί με το δολάριο, ενώ το άλλο είχε αξιολογηθεί με βάση μία υποδιαίρεση του αμερικανικού νομίσματος, προκαλώντας αγανάκτηση σε μέρος του πληθυσμού της χώρας, ο οποίος έκτοτε πληρώνεται με βάση την αξία του τελευταίου, ενώ δημιουργήθηκε παράλληλα αναστάτωση στις λογιστικές διαδικασίες, στην εκτίμηση της αξίας του και στις συναλλαγές στις κρατικές υπηρεσίες. Το μετατρέψιμο πέσο ανταλλάσσεται με 25 πέσο στις συναλλαγές με τις κυβερνητικές υπηρεσίες και στα ανταλλακτήρια συναλλάγματος.

Τα σχέδια για την αποκέντρωση και την εισαγωγή μηχανισμών της ελεύθερης αγοράς στην οικονομία του νησιωτικού κράτους —που επί δεκαετίες ήταν προσαρμοσμένη στο σοβιετικό μοντέλο παραγωγής— που δρομολόγησε από το 2011 ο Ραούλ Κάστρο, περιλάμβαναν και την ενοποίηση του διττού νομισματικού συστήματος.

Η ενοποίηση των δύο νομισμάτων αναμένεται να είναι σταδιακή, σε ένα διάστημα 18 μηνών, σύμφωνα με τους Κουβανούς οικονομολόγους και θα περιλαμβάνει την υποτίμηση του συναλλαγματικού-μετατρέψιμου πέσο και ίσως με κάποια υπερτίμηση του πέσο για την εσωτερική κατανάλωση.
Στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται πως η κυβέρνηση θα κάνει επωφελείς κινήσεις για το cuc, ανακοινώνοντας έγκαιρα όποια υποτίμησή του και προσφέροντας χρόνο στους πολίτες να μετατρέψουν τις καταθέσεις τους και τις μετοχές τους.

Ήδη η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει την τιμολόγηση περισσότερων αγαθών και υπηρεσιών σε πέσος, μολονότι επιτρέπει σε ορισμένες επιχειρήσεις να ανταλλάσσουν δολάρια που έχουν αποκτηθεί στο εξωτερικό με ισοτιμία 12 πέσος —αντί ενός— σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τις εξαγωγές και να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να διαθέτουν περισσότερα πέσος ώστε να αυξήσουν τους μισθούς και να αγοράζουν τοπικά προϊόντα. 

Διαβάστε ακόμη:

Πόσες φορές χτύπησε το κόκκινο τηλέφωνο μεταξύ Ουάσινγκτον-Μόσχας που «έκλεισε» 60 χρόνια

Τρία ρωσικά πολεμικά στη Κούβα


Tags: ΚΑΣΤΡΟΚΟΥΒΑ

Related Posts

Ρουάντα
ΚΟΣΜΟΣ

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

05/12/2025 - 21:25
Κύπρος - Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

05/12/2025 - 20:24
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

05/12/2025 - 19:27

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Ο Ελληνικός Στρατός (Α’ Σώμα Στρατού) απελευθερώνει τους Αγίους Σαράντα

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Top News

Κακοκαιρία Byron: Φεύγει από την Αττική αλλά όχι από τη χώρα - Οι περιοχές που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Το νέο Δόγμα Μονρόε του Ντόναλντ Τραμπ: Τι σηματοδοτεί η νέα στρατηγική των ΗΠΑ για την Ευρώπη, την Ουκρανία και τον ανταγωνισμό με την Κίνα

Κρήτη: Καναδός youtuber και vlogger πήγε σε ρακοκάζανο στα Χανιά δοκίμασε αντικρυστό και ξετρελάθηκε

Μητσοτάκης, Κουτσούμπας, Ανδρουλάκης και Τσίπρας χορεύουν πεντοζάλι χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert