Daily Mail: Στη φόρα η μυστική συμφωνία μεταξύ της RAF και της Σαουδικής Αραβίας

 Σάλος έχει ξεσπάσει στην Βρετανία από την αποκάλυψη ότι πιλότοι της RAF, της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Βρετανίας εκπαιδεύουν εδώ και χρόνια τα πλήρωμα των μαχητικών αεροσκαφών της Σαουδικής Αραβίας στο πλαίσιο μιας μυστικής συμφωνίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail.

H Daily Mail αναφέρει ότι 111 στελέχη της Βρετανικής ΠΑ, έχουν αποσπασθεί στον βρετανικό κολοσσό της αμυντικής βιομηχναίας την εταιρία BAE Systems προκειμένου για να εκπαιδεύσουν τους πιλότους της Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας και να παρέχουν τεχνική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων και 21 που στάλθηκαν κατά τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους.

Το 2015, 34 μέλη της RAF στάλθηκαν εκεί, με άλλους 30 το επόμενο έτος και ακόμα 26 το 2017, προσθέτει το δημοσίευμα.

«Το προσωπικό αυτό ήταν αποσπασμένο στη ΒΑΕ Systems για να παρέχει εκπαίδευση στα αεροσκάφη της Βασιλικής Σαουδικής Πολεμικής Αεροπορίας και τεχνική υποστήριξη αεροσκαφών», ανέφερε ο πρώην υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Guto Bebb σε γραπτή δήλωση του.

Επιπλέον, υψηλόβαθμοι Βρετανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι βρίσκονται στα κέντρα επιχειρήσεων του συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ώστε να τους παρέχουν βοήθεια στις επιχειρήσεις στην Υεμένη από το 2015.

Ωστόσο, η BAE έχει αρνηθεί ότι συμμετέχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ορισμένοι αξιωματικοί του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν εκπαιδεύσει τους Σαουδάραβες σε εξελιγμένες τεχνικές στόχευσης και, σύμφωνα με το Ριάντ, έχουν πρόσβαση στον «κατάλογο των στόχων».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Άμυνας, «Όλοι οι στρατιωτικοί του Ηνωμένου Βασιλείου στη Σαουδική Αραβία βρίσκονται υπό τη διοίκηση και τον έλεγχο του Ηνωμένου Βασιλείου. Έχουμε μια συνεχή και ευρεία σχέση αμυντικής συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία, η οποία περιλαμβάνει την παροχή εκπαίδευσης και συμβουλών και καθοδήγησης».

Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, η Βρετανία και η Σαουδική Αραβία υπέγραψαν μια αμφιλεγόμενη συμφωνία παροχής βοήθειας αξίας 100 εκατομμυρίων λιρών.

Το Λονδίνο είναι ήδη στόχος έντονης κριτικής από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις πωλήσεις όπλων αξίας πολλών δισεκατομμυρίων λιρών στη Σαουδική Αραβία, κατά τη διάρκεια του θανατηφόρου πολέμου του βασιλείου στην Υεμένη.

Η νέα αποκάλυψη έρχεται εν μέσω διεθνής καταδίκης για τη φερόμενη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη.

Πηγή Daily Mail, Fars News Agency