DW: Έλληνες οπλίτες στον γερμανικό στρατό;

Δημοσίευμα της Deutsche Welle (DW) αναφέρεται στο ενδεχόμενο συμμετοχής Ελλήνων στρατιωτικών στον γερμανικό στρατό στην προσπάθεια για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της DW, σε λίγα χρόνια δεν αποκλείεται να συμμετάσχουν στις ασκήσεις και στρατιωτικοί από την Πορτογαλία ή την Ελλάδα, αν υλοποιηθούν τελικά τα σχέδια της υπουργού Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Το δημοσίευμα επικαλείται τη Λευκή Βίβλο του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, την οποία ενέκρινε η κυβέρνηση Μέρκελ στα μέσα Ιουλίου, και σύμφωνα με την οποία το «ανοιγμα» των ενόπλων δυνάμεων για πολίτες, άνδρες και γυναίκες, από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ «όχι μόνο θα συνέβαλε αποφασιστικά στην ανανέωση του προσωπικού της Bundeswehr, αλλά θα αποτελούσε και ένα ισχυρό μήνυμα ευρωπαϊκής προοπτικής». Η Bundeswehr θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά το δυναμικό της, που ανέρχεται σήμερα, περιλαμβανομένων των εφέδρων, σε 170.000 οπλίτες και παράλληλα να ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού, γραφει η DW.

Η Bundeswehr ιδρύθηκε πριν από 61 χρόνια. Μέχρι σήμερα στον γερμανικό στρατό δεν επιτρέπεται να υπηρετήσουν παρά μόνο γερμανοί υπήκοοι. Ωστόσο η σχετική νομοθεσία προβλέπει ορισμένες εξαιρέσεις σε περίπτωση που υπάρχουν «υπηρεσιακές ανάγκες», δηλαδή αν δεν έχει παρουσιαστεί γερμανός υπήκοος για μία συγκεκριμένη εργασία. Πρόκειται βέβαια για μεμονωμένες και εξαιρετικές περιπτώσεις.

Όπως γράφει η DW η συνεργασία με στρατιωτικές δυνάμεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών δεν είναι βέβαια κάτι πρωτοφανές. Από το 1989 υπάρχει γαλλογερμανική ταξιαρχία, τον Αύγουστο του 1995 ιδρύθηκε το γερμανοολλανδικό σώμα στρατού. Aκολούθησε η ευρωπαϊκή εκστρατευτική δύναμη Eurocorps, στην οποία συμμετέχουν γάλλοι, γερμανοί και βέλγοι στρατιωτικοί. Επιπλέον, από το 2014, Oλλανδοί ενiσχύουν το γερμανικό σώμα καταδρομών-αλεξιπτωτιστών «Schnelle Kräfte». Η διασυνοριακή συνεργασία συνάδει και με τις τελευταίες προτάσεις που έχει υποβάλει η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι για μία νέα ευρωπαϊκή στρατηγική ασφάλειας και άμυνας ώστε η ΕΕ να μπορεί να ανταποκριθεί πιο γρήγορα στις προκλήσεις του διεθνούς περιβάλλοντος.

Οι απόψεις στην Γερμανία σχετικά με το αν θα πρέπει η γερμανίδα υπουργός Άμυνας να εντάξει άλλους ευρωπαίους πολίτες στην Bundeswehr φαίνεται να διίστανται.
Οπως αναφέρει το δημοσίευμα ο εντεταλμένος της γερμανικής Βουλής για τις ένοπλες δυνάμεις Χανς Πέτερ Μπάρτελς, διευκρίνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση θα πρέπει να είναι η γνώση της γερμανικής γλώσσας. Επίσης ουτε ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών δεν βλέπει λόγο να μην γίνεται δεκτός κάποιος, ο οποίος συνειδητά αποφασίζει να υπηρετήσει στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.
Ωστόσο, σύμφωνα με την DW, έντονη κριτική διατυπώνει η Ένωση Ενόπλων Δυνάμεων της Γερμανίας, που εκπροσωπεί 200.000 πρώην και νυν στελέχη του γερμανικού στρατού. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του συνδέσμου Αντρέ Βίστνερ δήλωσε στην DW ότι ο αξιωματικός «δεν είναι απλώς ένα επάγγελμα όπως όλα τα άλλα» και δηλώνει: «Όταν είσαι έτοιμος να πεθάνεις γι αυτό που έχεις στο μυαλό και στην καρδιά σου, η αφοσίωση αυτή δεν μπορεί να ισχύει για οποιαδήποτε χώρα και οποιονδήποτε εργοδότη».

To ερώτημα που τίθεται ειναι εαν πρέπει έλληνες αξιωματικοί, ή αξιωματικοί απο οικονομικά αδύναμες χώρες να μπορούν να ενταχθούν στον γερμανικό στρατό;
Ο Αλεξάντερ Νόι, βουλευτής του Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) και μέλος στην επιτροπή αμυντικών υποθέσεων της Βουλής, δήλωσε χαρακτηριστικά στην DW οτι «θα έρχονταν πολλοί νέοι άνδρες από κράτη-μέλη της περιφέρειας και ιδιαίτερα από οικονομικά αδύναμες χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ελλάδα και οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Αλλά αυτοί οι άνθρωποι είναι απαραίτητοι στην πατρίδα τους. Οι καλύτερες οικονομικές απολαβές της Γερμανίας θα αποτελούσαν πειρασμό, αλλά δεν θα βοηθούσαν την οικονομία στη χώρα τους να αναπτυχθεί».

Αξιζει να σημειώσουμε οτι το 2011 ο πρώην υπουργός άμυνας της Γερμανίας Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ, είχε προτείνει να ενταχθούν στη Bundeswehr και οι αλλοδαποί που διαμένουν στη Γερμανία, αλλά δεν διαθέτουν γερμανικό διαβατήριο.
H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν φαίνεται να θέλει να πάει ενα βήμα παρα πέρα.

Πηγή: DW