Διάγγελμα Ζελένσκι μπροστά σε ένα Shahed που κατέρριψαν οι Ουκρανοί: Ο εισβολέας θα γίνει φυγάς [vid]

Με φόντο το Κίεβο που είναι υποφωτισμένο λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών σε ουκρανικές υποδομές και έχοντας στα πόδια του ένα ιρανικό UAV Shahed που χρησιμοποίησε η Ρωσία στις πρόσφατες επιθέσεις της, ο Ζελένσκι μίλησε στους πολίτες της χώρας του, όπως κάνει σχεδόν κάθε μέρα από την 24η Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

Ο Ζελένσκι σημείωσε πως «το κακό ξεκινά πάντα με τον ίδιο τρόπο. Οι εισβολείς αυτοαποκαλούνται ελευθερωτές. Η εισβολή στο στρατό λέγεται αυτοάμυνα. Όπως πριν από 80 χρόνια, ο ουκρανικός λαός υπερασπίζεται την πατρίδα του. Και το σχέδιο blitzkrieg του εχθρού αποτυγχάνει».

Με ευθείες αναφορές στην ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ και σε παραλληλισμό της με την Ρωσία του Πούτιν, ο Ζελένσκι σημείωσε πως «το κακό πάντα ενεργεί με τον ίδιο τρόπο. Σκοτώνει αμάχους, διαβεβαιώνοντας ότι χτυπά μόνο στρατιωτικούς στόχους. Οργανώνει αποκλεισμούς και στρατόπεδα φιλτραρίσματος… Καταστρέφει πόλεις και χωριά. Και η Koryukivka γίνεται Bucha. Όμως αργά ή γρήγορα τα εγκλήματα πολέμου γίνονται γνωστά. Η αντίδραση του κόσμου γίνεται οδυνηρή. Η πολιτική του κατευνασμού γίνεται σκληρό αντίμετρο».

Και ο Ζελένσκι κατέληξε: «Το κακό πάντα τελειώνει με τον ίδιο τρόπο. Ο κατακτητής συνθηκολογεί. Ο εισβολέας γίνεται φυγάς. Οι εγκληματίες πολέμου γίνονται κατηγορούμενοι, η επιθετικότητα γίνεται ποινή. Η καταστροφή γίνεται επανορθώσεις. Ο εχθρικός εξοπλισμός γίνεται μουσειακά εκθέματα. Τα κατορθώματα των παππούδων γίνονται νίκες των εγγονιών. Η ημέρα της απελευθέρωσης της Ουκρανίας από τους Ναζί την 247η ημέρα του αγώνα μας γίνεται σύμβολο: το αποτέλεσμα του αγώνα μας γίνεται σίγουρα η απελευθέρωση της Ουκρανίας μας. Η κατεχόμενη περιοχή γίνεται ελεύθερη. Αυτό συνέβαινε πάντα στο παρελθόν, και σίγουρα θα ισχύει και στο μέλλον. Στο μέλλον της Χερσώνας, του Ντονμπάς, του Λουχάνσκ, της Κριμαίας.
Γιατί η γη μας γίνεται πάντα ελεύθερη. Η αντίσταση γίνεται περηφάνια. Ο αγώνας γίνεται νίκη. Και η Ουκρανία γίνεται ενωμένη».

Δείτε το διάγγελμα Ζελένσκι έχοντας στα πόδια του το Shahed: