Ρωσία: Συνάντηση «ομάδας επαφής» για τη Συρία τον Οκτώβριο

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ πρόκειται να πάρουν μέρος σε ειρηνευτικές ομιλίες στη Συρία τον Οκτώβριο, μαζί με το  Ιράν, την Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και την Αίγυπτο, δήλωσε χθες 28 Σεπτεμβρίου ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας. Οι κύριοι παράγοντες της συριακής σύρραξης, θα συνέλθουν τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς να διευκρινίζεται η ημερομηνία και ο τόπος της συνάντησης.

“ Ένα συνέδριο με διεθνούς ομάδες επαφών των πιο σημαντικών κρατών θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ”, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ,όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.  “Οι συμμετέχοντες έχουν αποφασιστεί: Ρωσία, ΗΠΑ, Ιραν, Σαουδική Αραβία, Τουρκία και Αίγυπτος”, είπε ο Μπογκντάνοφ προσθέτοντας οτι και άλλοι μπορούν να προσκληθούν και επισημαίνοντας ότι η Ρωσία θέλει να γίνουν οι ομιλίες όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Ο Μπογκντάνοφ δήλωσε ότι η δομή των συζητήσεων αυτών δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αλλά θα μπορούσαν να παρευρεθούν και οι υπουργοί εξωτερικών των υπόλοιπων χωρών. ¨Το επίπεδο δεν έχει αποφασιστεί ακόμα. Πιστεύω οτι θα φέρει οφέλη αν γίνει σε πολλαπλά επίπεδα: Εμπειρογνώμονες, υφυπουργοί και υπουργοί, αν είναι απαραίτητο», δήλωσε επακριβώς.

Πρόσθεσε ότι η συνάντηση θα γίνει μετά τον σχηματισμό τεσσάρων ομάδων εργασίας για τη Συρία στη Γενεύη και ότι θα μπορούσαν να συνεργαστούν με απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία, Σταφαν Ντι Μιστουρα. “Φυσικά είναι πολύ σημαντικό να λειτουργούν σε συνδυασμό οι ΗΠΑ και ο κ. Μιστουρα”, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.
Ο κ. Μιστουρα είπε ότι ελπίζει οι ομάδες εργασίας, στην οποία περιλαμβάνεται και η Συρία, θα βρουν μια πολιτική λύση στη σύγκρουση.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει στείλει στρατεύματα και αεροσκάφη στον πόλεμο στη Συρία για την υποστήριξη του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. Ο Πούτιν κάνει έκκληση για ένα νέο συνασπισμό που θα πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος και τους τζιχαντιστές που έχουν ελέγξει μέρη της Συρίας και του Ιράκ.

ΠΗΓΗ: hurriyetdailynews.com