OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Διάσκεψη Βερολίνου: Κατάπαυση του πυρός και τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

19/01/2020 - 20:51
Λιβύη - διάσκεψη του Βερολίνου
Share on FacebookShare on Twitter

Ολοκληρώθηκε η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, που άρχισε λίγο πριν τις 16.00 το μεσημέρι της Κυριακής, με την συμμετοχή της Ρωσίας, της Τουρκίας και των ΗΠΑ, παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο.

Η Γερμανία και τα Ηνωμένα Έθνη, ως οικοδεσπότες της διάσκεψης, αγωνίστηκαν να επαναφέρουν τον στρατιωτικό διοικητή Χαλίφα Χάφταρ στη διπλωματία αφότου ο στρατάρχης εγκατέλειψε τις συνομιλίες και περισσότερο από το ήμισυ της παραγωγής πετρελαίου έχει σταματήσει στις περιοχές που ελέγχει.

Ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου στην οποία συμμετείχαν η Άγγελα Μέρκελ, ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο ειδικός  απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γασάν Σαλαμέ και ο Γερμανός  υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μαας.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις: 

Οι συμμετέχοντες στην Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη συμφώνησαν σε συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής επίλυσης της κρίσης, δήλωσε η καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ.

Οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να τερματίσουν τη στρατιωτική στήριξη στις πλευρές εμφύλιου πολέμου και στην αυστηρότερη εφαρμογή του εμπάργκο όπλων, ώστε να επιτευχθεί διαρκής κατάπαυση του πυρός επί του εδάφους.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να συνεχιστεί ο διάλογος για την επίλυση της κρίσης. «Αποφασίστηκε εκεχειρία, ώστε να υπάρξει παύση στρατιωτών επιχειρήσεων» ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Θα οργανώσουμε στη Γενεύη μια συνάντηση της στρατιωτικής επιτροπής [της Λιβύης] τις επόμενες μέρες» είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, συμφωνήθηκε να ξεκινήσει διάλογος υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών  για λύση στο θέμα της Λιβύης, στον οποίο, όπως τόνισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Μάας, «Θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη που δεν εκπροσωπήθηκαν εδώ σήμερα».

Η Μέρκελ δήλωσε ότι όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στην αυστηρότερη εφαρμογή του εμπάργκο όπλων και συνέβαλλαν σημαντικά προς την πλευρά της επίλυσης της κρίσης.

«Μπορούμε να πούμε ότι όλοι συμφώνησαν ότι θέλουμε να σεβαστούμε το εμπάργκο όπλων», δήλωσε η γερμανίδα Καγκελάριος και πρόσθεσε ότι στο ίδιο πλαίσιο συμφωνήθηκε ακόμη ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στην κρίση της Λιβύης και ότι κάτι τέτοιο απλώς θα επιδείνωνε την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα.

Η Μέρκελ μίλησε ακόμη για μια νέα πολιτική προσπάθεια και για μια ώθηση στην στήριξη των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών.

Κατά την διάρκεια της Διάσκεψης, ο  Μπόρις Τζόνσον, σημείωσε ότι η Βρετανία θα μπορούσε να στείλει «ανθρώπους και ειδικούς» για να επιτηρούν μία  ενδεχόμενη κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη,

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε «να σταματήσει» η αποστολή φιλοτούρκων Σύρων μαχητών στην Τρίπολη, για να υποστηρίξουν την τοπική κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

Από την πλευρά του, ο  Ερντογάν είπε ότι ο στρατιωτικός διοικητής της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ πρέπει να βάλει τέλος στην επιθετική στάση του ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια πολιτική διαδικασία στη Λιβύη.

Tags: ΓΚΟΥΤΕΡΕΣΔΙΑΣΚΕΨΗ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥΕΡΝΤΟΓΑΝΛΙΒΥΗΜΕΡΚΕΛΟΗΕΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

UNIFIL
ΚΟΣΜΟΣ

UNIFIL: Ο ΟΗΕ θα αποσύρει τους περισσότερους κυανόκρανους από το Λίβανο ως τα μέσα του 2027

10/02/2026 - 15:40
Ισραήλ: «Τέλος» το πολεμικό συμβούλιο της κυβέρνησης συνασπισμού – Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε την διάλυσή του
ΚΟΣΜΟΣ

Κουμπίλιους: Η Ευρώπη χρειάζεται μία ευρωπαϊκή αμυντική ένωση

10/02/2026 - 15:32
UNIFIL
ΚΟΣΜΟΣ

UNIFIL: Η πλειοψηφία των κυανόκρανων θα αποχωρήσουν από τον Λίβανο έως τα μέσα του 2027

10/02/2026 - 13:48

Διαβάστε Επίσης

UNIFIL: Ο ΟΗΕ θα αποσύρει τους περισσότερους κυανόκρανους από το Λίβανο ως τα μέσα του 2027

Κουμπίλιους: Η Ευρώπη χρειάζεται μία ευρωπαϊκή αμυντική ένωση

TRG-M10: Στα χέρια των snipers της ΔΕΠ τα νέα τυφέκια Ελεύθερου Σκοπευτή [pics]

Δαβάκης: Αφήνει ανοιχτή την αφαίρεση ιθαγένειας από τον σμήναρχο που κατηγορείται για κατασκοπεία

UNIFIL: Η πλειοψηφία των κυανόκρανων θα αποχωρήσουν από τον Λίβανο έως τα μέσα του 2027

FSB: 150.000 άνθρωποι επικοινώνησαν με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες το 2025 – Οι χρήσιμες πληροφορίες και οι συλλήψεις

Συνθήκη των Παρισίων: Τα Δωδεκάνησα ενσωματώνονται στην μητέρα – πατρίδα

Ιράν: Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν ότι «οχυρώνεται» το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ισφαχάν – Ετοιμασίες πολέμου;

Top News

Ο ΕΦΕΤ απαιτεί να ανακληθούν ζελεδάκια - Παρουσιάζουν ψυχοδραστικές ιδιότητες

Μετρό: Φτάνει στον Ευαγγελισμό ο μετροπόντικας - Έτοιμο το 65% της σήραγγας για τη Γραμμή 4

Ιωάννα Τούνη: Νέα παρατήρηση στη Σαουδική Αραβία για ένα φιλί - «Μας είπαν ότι δε σεβόμαστε τη χώρα»

Τσικνοπέμπτη 2026: Τα παϊδάκια που αξίζει να κυνηγήσεις στην Αθήνα και μια απρόσμενη προσθήκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert