Δολοφονία Κένεντι: 5 γεγονότα που δεν γνωρίζατε

Έχουν περάσει 51 χρόνια από τότε που ο Πρόεδρος τον ΗΠΑ Τζόν Κένεντι (John F. Kennedy) δολοφονήθηκε στο Ντάλας στις 22 Νοεμβρίου, 1963. Είτε είχατε γεννηθεί τοτε είτε όχι, θα γνωρίζετε ότι ο Λι Χάρβι Οσβαλντ σκότωσε τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, μόνο για να τον σκοτώσει ο Τζακ Ρούμπι δύο ημέρες αργότερα.

Επίσης υπάρχουν εκατοντάδες θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με το ποιος ήταν πίσω από την δολοφονία, και αν ο Οσβαλντ ήταν ο μόνος του ή αν υπήρχε κάποιος συνεργάτης.

Παρακάτω ειναι πέντε γεγονότα που ίσως δεν ξέρατε για τη δολοφονία του 35ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών:

1. Ο Οσβαλντ δεν συνελήφθη για την δολοφονία του JFK

Ο Lee Harvey Oswald αρχικά συνελήφθη για τον φόνο ενός αστυνομικού, του JD Tippitt, 45 λεπτά μετά τη δολοφονία Κένεντι. Αρνήθηκε τη δολφονία του Τίπιτ όπως και του Κένεντι και κατα την διάρκεια της μεταφοράς του προς την φυλακή δύο ημέρες αργότερα, πέθανε απο τα πυρά του Τζακ Ρούμπι.

2. Η δολοφονία προέδρου των ΗΠΑ δεν ήταν ομοσπονδιακό έγκλημα το 1963

Παρά τις δολοφονίες των τριών πρόεδροι των ΗΠΑ – Αβραάμ Λίνκολν, Τζέιμς Γκάρφιλντ και Γουιλλιαμ Μακινλευ – η δολοφονία Προέδρου των ΗΠΑ ή η προσπάθεια της, δεν ήταν ομοσπονδιακό αδίκημα έως το 1965, δύο χρόνια μετά το θάνατο του Κένεντι.

3. Τα τηλεοπτικά δίκτυα σταμάτησαν να μεταδίδουν εκπομπές επι τέσσερις μέρες

Στις 22 Νοεμβρίου 1963, στις 24:40 CST – μόλις 10 λεπτά μετά από την δολοφονία του Πρόεδρου Κένεντι – το αμερικανικό δίκτυο CBS μεταδίδει το πρώτο εθνικό δελτίο των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων για τον πυροβολισμό. Μετά από αυτό, τα τρία τηλεοπτικά δίκτυα – CBS, NBC και ABC – διέκοψαν το κανονικό τους πρόγραμμα για την κάλυψη της δολοφονίας επι τέσσερις συνεχόμενες ημέρες. Η δολοφονία του JFK ήταν η μεγαλύτερη αδιάκοπη εκπομπή ειδήσεων στην τηλεόραση μέχρι τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

4. Ο θάνατος του Κένεντι οδήγησε στην πρώτη και μοναδική φορά που μια γυναίκα όρκισε πρόεδρο των ΗΠΑ

Ώρες μετά τη δολοφονία, ο αντιπρόεδρος Λίντον Τζόνσον ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ εντός του προεδρικού αεροσκαφους Air Force One, με την Jacqueline Kennedy στο πλευρό. Τον όρκισε η δικαστής Σάρα Χιούς, η μόνη γυναίκα για να κάνει πάντα έτσι.

5. Ο Oswald είχε προσπαθήσει να δολοφονήσει τον αντίπαλο του Κένεντι

Οκτώ μήνες πριν ο Oswald σκοτώσε τον JFK, προσπάθησε να σκοτώσει τον αντι-κομμουνιστική, πρώην Στρατηγό των ΗΠΑ Edwin Walker. Μετά την παραίτησή του από τον στρατό των ΗΠΑ το 1961, ο Στρατηγός έγινε σφοδρός επικριτής της διοίκησης Κένεντι και αντιτάχθηκε ενεργά στην φυλετική ενσωμάτωσει σχολείων στο Νότο. Η Επιτροπή που διερευνούσε την δολοφονία του Κένεντι το 1963 διαπίστωσε ότι ο Oswald είχε προσπαθήσει να πυροβολήσει και να σκοτώσει τον Στρατηγό Walker, ενώ ο απόστρατος στρατηγός βρισκόταν στο σπίτι του. Ο Walker υπέστη ελαφρά τραύματα.

Πηγή – CNN
Μετάφραση/Επιμέλεια – OnAlert