Δολοφονία Σάλεχ αλ Αρούρι: Ο Λίβανος υπέβαλε καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ με «αιχμές» κατά του Ισραήλ

Το καταστροφικό πλήγμα drone στην Βηρυτό, που σκότωσε τον Σάλεχ αλ Αρούρι, τον δεύτερο στην ιεραρχία της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς, μαζί με άλλα σημαντικά στελέχη της, έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις στον Λίβανο, σε συνδυασμό με τις διασυνοριακές συγκρούσεις της Χεζμπολάχ και των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων.

Η δολοφονία του Σάλεχ αλ Αρούρι φαίνεται ότι ήταν η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» και ο Λίβανος υπέβαλε καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την οποία χαρακτήρισε «την πιο επικίνδυνη φάση» των ισραηλινών επιθέσεων στη χώρα.

Στην καταγγελία, που φέρει ημερομηνία 4 Ιανουαρίου αλλά είδε σήμερα το Reuters, αναφέρεται πως το Ισραήλ χρησιμοποίησε έξι πυραύλους στην επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκε ο Αρούρι και προστίθεται πως το Ισραήλ χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο του Λιβάνου για να βομβαρδίζει τη Συρία. Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για το πλήγμα στα προάστια της Βηρυτού, ωστόσο ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι επρόκειτο πράγματι για «ισραηλινό πλήγμα».

Οι εντάσεις ανέβηκαν κατακόρυφα αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου, στη Συρία και στο Ιράκ, όπου αμερικανικές βάσεις έχουν μπει στο στόχαστρο εκατό και πλέον επιθέσεων, καθώς και στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου οι αντάρτες Χούθι εξαπολύουν πλήγματα εναντίον εμπορικών πλοίων, προκαλώντας προβλήματα στο διεθνές εμπόριο διά θαλάσσης.

Με πληροφορίες από: Al Arabiya / Φωτογραφία Reuters