OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονία «Tiergarten»: Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο Κράζικοφ – Αντιδρά η Μόσχα

15/12/2021 - 15:55
Tiergarten
Share on FacebookShare on Twitter

Το Εφετείο του Βερολίνου καταδίκασε σήμερα σε ισόβια κάθειρξη τον 56χρονο Βαντίμ Κράζικοφ για τη δολοφονία το 2019 του Ζελιμχάν Κανγκοσβίλι, Γεωργιανού από την Τσετσενία, στο πάρκο Tiergarten, στο κέντρο του Βερολίνου. Το Δικαστήριο δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η δολοφονία έγινε για λογαριασμό της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας FSB.

«Έλαβε κυβερνητική εντολή να σκοτώσει», ανέφερε ο Γερμανός Εισαγγελέας και έκανε λόγο για πολιτικά κίνητρα και «κρατική εντολή δολοφονίας σε γερμανικό έδαφος». Το μεσημέρι της 23ης Αυγούστου 2019, ο 40χρονος Κανγκοσβίλι, ο οποίος είχε λάβει μέρος ως βαθμοφόρος στον Δεύτερο Πόλεμο της Τσετσενίας και χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Τορνίκε Καφταρασβίλι, περπατούσε στο πάρκο Tiergartren, σε κεντρικό και πολυσύχναστο σημείο της γερμανικής πρωτεύουσας, όταν δέχθηκε έναν πυροβολισμό πισώπλατα από έναν ποδηλάτη, ο οποίος τον πυροβόλησε ακόμη δύο φορές ενώ βρισκόταν ήδη στο έδαφος.

Tiergarten

Στο «στόχαστρο» του Πούτιν

Ο Κανγκοσβίλι πέθανε επιτόπου και ο Κράζικοφ συνελήφθη λίγο αργότερα από τις γερμανικές αρχές, ισχυριζόμενος ότι λεγόταν Βαντίμ Σοκόλοφ, πολιτικός μηχανικός, χωρίς διασύνδεση με το ρωσικό κράτος, ισχυρισμό στον οποίο επέμεινε ως το τέλος και η υπεράσπισή του. Το θύμα είχε ζητήσει άσυλο από τη Γερμανία το 2016, καθώς κατατασσόταν ως «στόχος υψηλής σημασίας» για τις ρωσικές υπηρεσίες, οι οποίες τον θεωρούσαν τρομοκράτη και τον κατηγορούσαν για συμμετοχή στην οργάνωση «Εμιράτο του Καυκάσου». Ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε περιγράψει τον Κανγκασβίλι ως «ληστή» και «δολοφόνο».

Tiergarten

Η δολοφονική ενέργεια προκάλεσε από την αρχή μεγάλη ένταση στις σχέσεις Βερολίνου – Μόσχας, καθώς η πρώτη ανακοίνωση της γερμανικής Εισαγγελίας αναφερόταν σε πολιτικά κίνητρα και σχέση του δράστη με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, ζητώντας την συνδρομή της Ρωσίας στην έρευνα. Στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, δύο διπλωμάτες που υπηρετούσαν στην ρωσική πρεσβεία του Βερολίνου απελάθηκαν από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αντιδρά η Μόσχα στη δικαστική απόφαση

Ο Ρώσος πρεσβευτής στη Γερμανία κατήγγειλε την «πολιτική» απόφαση να καταδικαστεί σήμερα σε ισόβια κάθειρξη ένας Ρώσος που κατηγορείται ότι δολοφόνησε στο Βερολίνο κατ’ εντολήν της Μόσχας έναν Τσετσένο πρώην αντάρτη.

«Εκτιμάμε ότι αυτή η ετυμηγορία δεν είναι αντικειμενική, ότι πρόκειται για μια πολιτική απόφαση που πλήττει σοβαρά τις σχέσεις Γερμανίας και Ρωσίας, που ήταν ήδη δύσκολες και χωρίς αυτό», δήλωσε ο πρεσβευτής Σεργκέι Νετσάεφ σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ρωσικής πρεσβείας στη Γερμανία. «Το θέμα αυτό προκαλεί τη βαθιά ανησυχία μας, συνιστά καθ’ εαυτό μια προδήλως μη φιλική πράξη και δεν θα μείνει χωρίς απάντηση», συνέχισε.

«Η παράλογη θέση της συμμετοχής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο έγκλημα αυτό επιβλήθηκε μεθοδικά στο κοινό σε όλη τη διάρκεια αυτής της δίκης και εγγράφεται σε ένα γενικό πλαίσιο ρωσοφοβίας», υπογράμμισε σήμερα η ρωσική πρεσβεία. Η πρεσβεία κατήγγειλε επίσης και χαρακτήρισε «παράξενο» το γεγονός ότι ελήφθησαν υπόψη, σύμφωνα με την ίδια, «ψευδοέρευνες» που πραγματοποιήθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης Bellingat και Insider στην υπόθεση αυτή.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Tags: TIERGARTENΓΕΡΜΑΝΙΑΔΟΛΟΦΟΝΙΑ TIERGARTEN

Related Posts

Λωριδα της Γάζας
ΚΟΣΜΟΣ

Λωρίδα της Γάζας: Τουλάχιστον τρεις νεκροί Παλαιστίνιοι και μέλη της Χαμάς από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές

10/05/2026 - 16:06
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

«Το Ιράν παρέδωσε στο Πακιστάν την απάντηση στην πρόταση των ΗΠΑ», λένε ιρανικά ΜΜΕ

10/05/2026 - 15:47
Ιράν Χαμενεΐ
ΚΟΣΜΟΣ

Μοτζτάμπα Χαμενεΐ: Έδωσε «νέα κατευθυντήρια μέτρα» στον στρατό του Ιράν για επιχειρήσεις κατά των «εχθρών»

10/05/2026 - 15:43

Διαβάστε Επίσης

Λωρίδα της Γάζας: Τουλάχιστον τρεις νεκροί Παλαιστίνιοι και μέλη της Χαμάς από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές

«Το Ιράν παρέδωσε στο Πακιστάν την απάντηση στην πρόταση των ΗΠΑ», λένε ιρανικά ΜΜΕ

Μοτζτάμπα Χαμενεΐ: Έδωσε «νέα κατευθυντήρια μέτρα» στον στρατό του Ιράν για επιχειρήσεις κατά των «εχθρών»

Κουβέιτ: Εχθρικά drones εντοπίστηκαν στον εναέριο χώρο – Το Κατάρ επιβεβαιώνει ότι χτυπήθηκε φορτηγό πλοίο

Ουκρανία: Αξιωματούχοι αναφέρουν συγκρούσεις στο πεδίο της μάχης και πλήγματα με drones παρά την εκεχειρία

F-35: Αμερικανικό stealth μαχητικό εξέπεμψε σήμα κινδύνου πάνω από τον Κόλπο του Ομάν

G550 CAEW: H IAI προτείνει το αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου στην Πολεμική Αεροπορία

Τραμπ: Τα αμερικανικά στρατεύματα που θα φύγουν από την Γερμανία, πιθανώς θα πάνε στην Πολωνία

Top News

Σία Κοσιώνη: Το παρασκήνιο της αποχώρησής της και η συζήτηση του ΣΚΑΪ με τον Αντώνη Σρόιτερ το 2025

Η Τέιλορ Σουίφτ στην Ελλάδα για τον γάμο του Γιώργου Καρλαύτη - Εικόνες από τη γαμήλια δεξίωση

Ο Ντάνιελ Κρεγκ στη συναυλία των Metallica στο ΟΑΚΑ: Η φωτογραφία του με φόντο την πίστα

Γιώργος Μαζωνάκης: Το μπάνιο του και η παρέμβαση για τα Ιαματικά Λουτρά των Θερμοπυλών - «Κάντε κάτι»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert