OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

DW: Πόσο ισχυρή είναι η Χεζμπολάχ;

06/09/2019 - 11:24
Χεζμπολάχ
Share on FacebookShare on Twitter

Η προειδοποίηση της Χεζμπολάχ ήταν σαφής. «Σε περίπτωση επιθέσεων κατά του Λιβάνου θα απειληθούν στρατιώτες και οικισμοί σας» δήλωσε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του ο Χασάν Νασράλα, αρχηγός της σιιτικής οργάνωσης. Η προειδοποίηση είχε παραλήπτη το Ισραήλ. Τις τελευταίες ημέρες έχει ανέβει και πάλι η ανησυχία στην περιοχή μετά τους εκατέρωθεν βομβαρδισμούς στο νότιο και το Ισραήλ.

Αλλάζει στρατηγική το Ισραήλ

Η ένοπλη αναμέτρηση δυνάμεων συμβαίνει σε περίοδο αλλαγής των συσχετισμών δυνάμεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ. Σε μελέτη του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών CSIS με έδρα τη Ουάσιγκτον, αναφέρεται ότι η Χεζμπόλαχ είναι ο ισχυρότερος μη κρατικός παίκτης στον κόσμο. Ενώ το 2006, στον πόλεμο του Λιβάνου, είχε στην κατοχή της 15.000 πυραύλους, σήμερα κατέχει 130.000. Αυτό το γεγονός δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην ισραηλινή πολεμική αεροπορία, διότι αναγκάζει τα ισραηλινά πολεμικά να πετούν ψηλότερα και έτσι περιορίζεται η ικανότητά τους να πετυχαίνουν στόχους στο έδαφος, όπως επισημαίνεται στην έρευνα του CSIS.

 

 

Το αποτέλεσμα είναι σε επιχειρησιακό επίπεδο η μεγαλύτερη ενεργοποίηση μονάδων του ισραηλινού στρατού και σε αυτό ακριβώς στοχεύει η Χεζμπόλαχ. Επί τη βάσει της αλλαγής συσχετισμού δυνάμεων το Ισραήλ τροποποίησε την στρατηγική του διευρύνοντας συνεχώς την ακτίνα δράσης, όπως μπορεί κανείς να διαβάσει σε έκθεση του βρετανικού Ινστιτούτου Διεθνών Στρατηγικών Σπουδών IΙSS. Ενώ δηλαδή η ισραηλινή κυβέρνηση θεωρούσε ότι έπρεπε αρχικά να αντιδράσει εναντίον ιρανικών θέσεων και αποθηκών στην Συρία, οι επιθέσεις της επεκτάθηκαν και έφτασαν μέχρι και στόχους στο Ιράκ. Και εκεί το Ιράν χωρίς τη θέληση της ιρακινής κυβέρνησης εγκατέστησε δική της στρατιωτική υποδομή. Υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να ερμηνεύονται και οι επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Στις τελευταίες επιθέσεις ο στρατός άφησε επίτηδες να διαρρεύσουν κάποιες πληροφορίες στα ΜΜΕ με στόχο να ενημερωθεί η ηγεσία της οργάνωσης για σχέδια και υπολογισμούς τους Ισραήλ. Αυτές οι μεταβολές οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία αναβαθμίζει τους κινδύνους που προέρχονται από το Ιράν και την Χεζμπολάχ. Σύμφωνα πάντα με το CSIS ένας άλλος στόχος των τελευταίων επιθέσεων είναι να υπογραμμιστεί η τόλμη, η αποφασιστικότητα αλλά και η ετοιμότητα να αναλάβει ρίσκο ο πρωθυπουργός απέναντι στην ιρανική απειλή.

Ψυχολογικός πόλεμος

Στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ο πολιτικός αναλυτής Ντάβιν Ναούντ επισημαίνει ότι ο φόβος είναι το πιο ισχυρό όπλο της Χεζμπολάχ. «Στην επόμενη διένεξη περιμένει κανείς ότι η οργάνωση θα εντείνει την πολιτική εργαλειοποίησης του φόβου πάνω από τις πραγματικές στρατιωτικές δυνατότητες. Για παράδειγμα με εξαγγελίες για κατάκτηση της Δυτικής Όχθης, με πυραυλικές επιθέσεις ακρίβειας κατά του Ισραήλ, και με βομβαρδισμούς των μεγάλων δεξαμενών αμμωνίας στη Χάιφα ή του πυρηνικού αντιδραστήρα στη Ντιμόνα. «Οι απειλές κατατείνουν στον εκφοβισμό» υποστηρίζει ο Ναούντ. «Η Χεζμπόλαχ προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να αναλάβει πρωτοβουλία κινήσεων για να αποφασίζει εκείνη, εάν και πότε θα ξεκινά τον πόλεμο. Παράλληλα η προπαγάνδα από το Λίβανο στοχεύει στο να ενισχύσει τους ενδοιασμούς του ισραηλινού λαού στο ενδεχόμενο ενός πολέμου και φαίνεται ότι σιίτες αντάρτες το έχουν επιτύχει, επειδή ακριβώς τα ΜΜΕ του Ισραήλ το αναπαράγουν προς μεγάλη ικανοποίηση του αρχηγού της Χεζμπολάχ. Τελικά οι συγγραφείς της έκθεσης του IΙSS θεωρούν πιθανή μια κλιμάκωση στο Λίβανο και υποθέτουν ότι ο ισραηλινός στρατός ενισχύουν την επιθετική και αμυντική τους ικανότητα.

Πηγή: DW / Κέρστεν Κνιπ / Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

Φωτο: REUTERS

Tags: ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΙΣΡΑΗΛΙΡΑΝΙΣΡΑΗΛΛΙΒΑΝΟΣΧΕΖΜΠΟΛΑΧ

Related Posts

Ισραήλ - IDF - Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: O στρατός έχει σχεδόν εκπληρώσει τους στόχους του στο Ιράν και θα ξεκινήσει πλήγματα σε οικονομικά κέντρα

30/03/2026 - 22:08
Μέση Ανατολή - Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ποιός θα πληρώσει το κόστος του πολέμου στη Μέση Ανατολή; «Ίσως οι αραβικές χώρες», λέει ο Λευκός Οίκος

30/03/2026 - 21:20
F-16 - Τουρκία - Κύπρος
ΚΥΠΡΟΣ

Η Κύπρος καταγγέλλει στον ΟΗΕ νέες αεροναυτικές παραβιάσεις από την Τουρκία από την αρχή του έτους

30/03/2026 - 21:06

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1946 διεξάγονται στην Ελλάδα οι πρώτες μεταπολεμικές εκλογές

Ισραήλ: O στρατός έχει σχεδόν εκπληρώσει τους στόχους του στο Ιράν και θα ξεκινήσει πλήγματα σε οικονομικά κέντρα

Ποιός θα πληρώσει το κόστος του πολέμου στη Μέση Ανατολή; «Ίσως οι αραβικές χώρες», λέει ο Λευκός Οίκος

Η Κύπρος καταγγέλλει στον ΟΗΕ νέες αεροναυτικές παραβιάσεις από την Τουρκία από την αρχή του έτους

Λίβανος: Ο IDF εξουδετέρωσε ανώτερα στελέχη της Χεζμπολάχ – Νεκροί δύο κυανόκρανοι της UNIFIL

Μερτς: Προειδοποιεί για τον κίνδυνο επέκτασης του πολέμου στη Μέση Ανατολή – Συνάντηση με τον πρόεδρο της Συρίας

KF-21: Βγήκε από τη γραμμή μαζικής παραγωγής το πρώτο εγχώριο μαχητικό αεροσκάφος της Νότιας Κορέας [vid]

Δυτική Όχθη: Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών

Top News

Καιρός: Έρχεται η κακοκαιρία Erminio με καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους - Στο «κόκκινο» η μισή χώρα

Μπάμπης Λαζαρίδης για Αγγελική Ηλιάδη: Κάποια αρνητικά σχόλια για τη μητέρα μου δεν μου αρέσουν

Σάμος: Η στιγμή που «χτυπά» μεγάλος υδροστρόβιλος

Akylas: Πέρασα μια δύσκολη εβδομάδα με την υγεία μου, αλλά τώρα επιστρέφω πιο δυνατός από ποτέ

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert