OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Δυτική Όχθη: Ισραηλινά στρατεύματα συνέλαβαν τον δήμαρχο της Χεβρώνας – Κατηγορείται ότι υποστηρίζει τη Χαμάς

02/09/2025 - 16:01
Δυτική Όχθη - Ισραήλ

REUTERS/Ammar Awad

Share on FacebookShare on Twitter

Ισραηλινοί στρατιώτες συνέλαβαν τον δήμαρχο της Χεβρώνας Ταϊσίρ Αμπού Σνέινεχ προκαλώντας την οργή των Παλαιστινίων σε αυτή την πόλη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, την ώρα που οι τοπικοί αξιωματούχοι ανησυχούν για την αυτονομία τους.

Το δημοτικό συμβούλιο της Χεβρώνας καταδίκασε έντονα τη σύλληψη του δημάρχου. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν στο σπίτι του Αμπού Σνέινεχ στη διάρκεια της νύκτας προκαλώντας καταστροφές στο εσωτερικό του.

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το περιστατικό, ο ισραηλινός στρατός παρέπεμψε για δηλώσεις στην ισραηλινή υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας (Σιν Μπετ).

Ισραηλινές πηγές δήλωσαν ότι ο Αμπού Σνέινεχ κατηγορείται ότι υποστηρίζει τη Χαμάς και τον Ισλαμικό Τζιχάντ και ότι υποκινεί σε μίσος εις βάρος του Ισραήλ.

Ωστόσο, το δημοτικό συμβούλιο της Χεβρώνας, μιας πόλης με περίπου 200.000 κατοίκους που βρίσκεται νότια της Ιερουσαλήμ, κατήγγειλε ότι η σύλληψη του δημάρχου είναι πολιτικά υποκινούμενη.

«Αυτή η βίαιη επίθεση δεν έχει στόχο μόνο τον ίδιο τον δήμαρχο, αλλά και τη βούληση των κατοίκων της Χεβρώνας και των εκλεγμένων θεσμών τους», τόνισε σε ανακοίνωσή του.

Η σύλληψη αποτελεί «κατάφωρη επίθεση στη δημοκρατική διαδικασία καθώς και στο δικαίωμα του λαού μας να φροντίζει για τις υποθέσεις του και να υπηρετεί την πόλη με ελευθερία και αξιοπρέπεια».

Ανησυχία για τη διάβρωση της εξουσίας της Παλαιστινιακής Αρχής

Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η σύλληψη είναι μια προσπάθεια του Ισραήλ να εγκαθιδρύσει μια εναλλακτική παλαιστινιακή ηγεσία στην πόλη, αντικαθιστώντας την αυτόνομη Παλαιστινιακή Αρχή.

Πέντε Άραβες επικεφαλής φυλών από την περιοχή της Χεβρώνας παρουσίασαν τον Ιούλιο σχέδιο το οποίο προέβλεπε την μετατροπή της πόλης σε ξεχωριστό εμιράτο, ανεξάρτητο από την υπόλοιπη Δυτική Όχθη που δεν θα διοικείται από την Παλαιστινιακή Αρχή. Το εμιράτο αυτό θα αναγνώριζε «το κράτος του Ισραήλ ως το κράτος του εβραϊκού λαού» και θα εξομάλυνε τις σχέσεις του με αυτό.

Η πρόταση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση Παλαιστίνιων αξιωματούχων, οι οποίοι τη χαρακτήρισαν προδοσία της παλαιστινιακής υπόθεσης.

Παρατηρητές εξέφρασαν, επίσης, την ανησυχία ότι τα γεγονότα στη Χεβρώνα ενδέχεται να είναι το πρώτο βήμα προς τη διάβρωση της εξουσίας της Παλαιστινιακής Αρχής σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη.

Ο ακροδεξιός Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς ζητεί τη διάλυση της Παλαιστινιακής Αρχής και την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ.

Η Παλαιστινιακή Αρχή διοικεί κάποιες περιοχές της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Την παλιά πόλη της Χεβρώνας, όπου ζουν πολλές εκατοντάδες Ισραηλινοί έποικοι, ελέγχει ο ισραηλινός στρατός.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗΙΣΡΑΗΛ

Related Posts

Ζελένσκι - Πολωνία
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Η Ουκρανία προσφέρεται να βοηθήσει την Πολωνία με τεχνολογία αντι-drone, σε αντάλλαγμα για μαχητικά MiG-29

19/12/2025 - 17:00
Ουκρανία - Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Οι σοροί 1.003 πεσόντων στρατιωτών επέστρεψαν στην Ουκρανία – Η Ρωσία παρέλαβε 26 σορούς

19/12/2025 - 16:07
Orlan-10
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ρωσικό drone τύπου Orlan-10 έπεσε κοντά στην Κωνσταντινούπολη

19/12/2025 - 15:32

Διαβάστε Επίσης

Ζελένσκι: Η Ουκρανία προσφέρεται να βοηθήσει την Πολωνία με τεχνολογία αντι-drone, σε αντάλλαγμα για μαχητικά MiG-29

ΓΕΕΘΑ: Yπεγράφη το «Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) Ελλάδας – Αρμενίας» για το 2026

Οι σοροί 1.003 πεσόντων στρατιωτών επέστρεψαν στην Ουκρανία – Η Ρωσία παρέλαβε 26 σορούς

Τουρκία: Ρωσικό drone τύπου Orlan-10 έπεσε κοντά στην Κωνσταντινούπολη

Ειρωνικά μηνύματα και ερωτήματα Ρώσων στη συνέντευξη του Πούτιν

Καβγάς Καιρίδη – Δαβάκη για την απουσία Δένδια από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας της Βουλής

Το Ισραήλ απήγγειλε κατηγορίες εις βάρος ενός Ρώσου πολίτη για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν

SBU: Η Ουκρανία έπληξε με drone πετρελαιοφόρο του ρωσικού «σκιώδους στόλου» στη Μεσόγειο [vid]

Top News

Γιώργος Μαζωνάκης: «Δεν έχω λόγο να πω ψέματα» λέει ο νεαρός που του έκανε μήνυση - «Ο Γιώργος δεν ήθελε να συνεργαστεί μαζί του» υποστηρίζει συνεργάτης του τραγουδιστή

Επεισόδιο στη Βουλή ανάμεσα σε Καιρίδη και Δαβάκη: «Που είναι ο Νίκος Δένδιας; Προσβάλλει την Επιτροπή» - «Είσαι απαράδεκτος»

Άρης Μουγκοπέτρος: Φοράω το χέρι τρεις μέρες, ήρθαν οι κόρες μου, το χαϊδέψαν και είπαν «μπαμπά το μιμί πέρασε»

Νίκος Παππάς: Σε καμία περίπτωση δεν τον γρονθοκόπησα - Καταδικάζω την πράξη μου και ντρέπομαι

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert