ΕΕ: Ετοιμάζεται ειδική αποστολή «εκπαίδευσης και αρωγής» του ουκρανικού στρατού

Η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να οργανώσει αποστολή «εκπαίδευσης και αρωγής» του ουκρανικού στρατού, η οποία θα λάβει χώρα στις γειτονικές χώρες, δήλωσε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

Η πρόταση θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Πράγα, στη διάρκεια του Συμβουλίου των υπουργών Άμυνας των χωρών μελών της ΕΕ, δήλωσε ο Μπορέλ μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Σανταντέρ (βόρεια Ισπανία). «Ελπίζω πως θα εγκριθεί», πρόσθεσε.

«Φαίνεται λογικό ότι ένας πόλεμος που διαρκεί τόσο πολύ απαιτεί κάτι περισσότερο από υλική υποστήριξη, όπως εκπαίδευση και βοήθεια για την οργάνωση του στρατού», είπε ο Μπορέλ.

«Δεν μπορώ να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την επικείμενη συμφωνία, αλλά, φυσικά, θα ήταν μια σημαντική αποστολή. Αντιμετωπίζουμε έναν πραγματικό, συμβατικό πόλεμο που κινητοποιεί εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες».

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας υπενθύμισε ότι η ΕΕ έχει ήδη 16 στρατιωτικές αποστολές εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο. Mερικές από αυτές τις απόστολές βρίσκονται σε χώρες της Αφρικής, όπως τον Νίγηρα, το Τσαντ και τη Μοζαμβίκη.

Ο στρατιωτικός εξοπλισμός και τα στοιχεία πληροφοριών που παρέχονται από τις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη βοήθησαν τις ουκρανικές δυνάμεις να επιβραδύνουν, αλλά όχι να σταματήσουν, την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters