ΕΕ: Κλείνει τον εναέριο χώρο της για τις πτήσεις από Λευκορωσία

Οι πρεσβευτές των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν σχέδιο για την απαγόρευση στις αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας να πετούν επάνω από τον εναέριο χώρο της Ένωσης ή να προσγειώνονται στα αεροδρόμιά της, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.

Η απόφαση θα ισχύσει από τα μεσάνυχτα (Ώρα Κεντρικής Ευρώπης, 01.00 ώρα Ελλάδος), περιορίζοντας μέχρι τις 14.00 ΩΚΕ τυχόν προβολή αντιρρήσεων από χώρες της ΕΕ, η οποία άλλωστε δεν αναμένεται, διευκρίνισε η μία πηγή.

Η απόφαση εντάσσεται σε ευρύτερο πακέτο κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας σε απάντηση του εξαναγκασμού σε προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ για την σύλληψη αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου που επέβαινε σε αυτό.

Ήδη αεροπορικές εταιρείες όπως οι Lufthansa, SAS, Air France, LOT, Finnair and airBaltic έχουν ανακοινώσει ότι σταματούν να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Η Λευκορωσική αεροπορική εταιρεία Belavia πραγματοποιεί πτήσεις προς 20 ευρωπαϊκά αεροδρόμια, ανάμεσά τους του Ελσίνκι, του Άμστερνταμ, του Μιλάνου, της Βαρσοβίας, του Βερολίνου, του Μονάχου, του Παρισιού, της Ρώμης και της Βιέννης.

Η εποπτεία της τήρησης της απαγόρευσης ανήκει στις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ, πολλές από τις οποίες είναι μέλη του ΝΑΤΟ, που μπορούν να επιστρατεύσουν πολεμικά αεροσκάφη για να προστατεύσουν τον εναέριο χώρο τους από ανεπιθύμητα αεροσκάφη.

Παράλληλα η ΕΕ συστήνει έντονα στις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν να πετούν πάνω από τη Λευκορωσία, κάτι όμως που δεν ισοδυναμεί με νομικά δεσμευτική απαγόρευση.

Υπενθυμίζεται πως στις 25 Μαΐου τον αποκλεισμό του εναέριου χώρου της ΕΕ σε αεροπλάνα της Λευκορωσίας είχαν αποφασίσει οι Ευρωπαίοι ηγέτες (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, ως απάντηση στο περιστατικό με την εκτροπή πτήσης της Ryanair.

Το γεγονός είχε κάνει γνωστό, μέσω του twitter o Μπάρεντ Λιντς, ο εκπρόσωπος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δίνοντας στη δημοσιότητα τα συμπεράσματα των Ευρωπαίων ηγετών για τη Λευκορωσία και επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες του Reuters.

Συγκεκριμένα, στα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκαζε σθεναρά την εξαναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair στο Μινσκ της Λευκορωσίας την 23 Μαΐου 2021, που έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια των αερομεταφορών, καθώς επίσης και την κράτηση από τις αρχές της Λευκορωσίας του δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς και της Σοφία Σαπέγκα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητούσε την άμεση απελευθέρωση του Ρομάν Προτασέβιτς και της Σοφία Σαπέγκα, καθώς και την εγγύηση της ελεύθερης μετακίνησής τους.

Πηγή: Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ