ΕΕ: Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα δεσμευθούν για «έγκαιρη, τακτική και διαρκή στρατιωτική βοήθεια» προς την Ουκρανία

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επαναλάβουν ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να παρέχουν «έγκαιρη, τακτική και διαρκή στρατιωτική βοήθεια» στην Ουκρανία κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της Πέμπτης, σύμφωνα με το σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την επιτάχυνση της παράδοσης πυρομαχικών και πυραύλων» στην Ουκρανία, αναφέρεται επίσης στο κείμενο.

Το σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος αφήνει ανοικτό το θέμα της χορήγησης ακόμη ενός πακέτου ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ στο ταμείο European Peace Facility, που χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση της προμήθειας όπλων προς το Κίεβο.

Η παράγραφος που αφορά το πακέτο των 5 δισεκατομμυρίων βρίσκεται στο κείμενο σε αγκύλες, πράγμα που σημαίνει ότι το θέμα τελεί υπό διαπραγμάτευση.

Το βασικό θέμα στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής θα είναι η προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας για το πακέτο της βοήθειας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουκρανία για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, το οποίο έχει μπλοκάρει η Ουγγαρία κατά τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ των Financial Times, οι Βρυξέλλες έχουν ήδη επεξεργαστεί ένα σχέδιο, που προβλέπει πως αν η Ουγγαρία επιχειρήσει να εμποδίσει εκ νέου την βοήθεια προς την Ουκρανία, τότε θα «παγώσουν» τα ευρωπαϊκά κονδύλια προς την Βουδαπέστη, με αποτέλεσμα να πληγεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ουγγρική οικονομία και το νόμισμά της.

Πηγές: Με πληροφορίες από Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ