OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Προσπαθεί να πείσει τον Ορμπάν να «ξεμπλοκάρει» την βοήθεια στην Ουκρανία – Τι προτείνει

31/01/2024 - 16:12
Ορμπάν
Share on FacebookShare on Twitter

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν μια ετήσια συζήτηση για την οικονομική βοήθεια που δίδεται στην Ουκρανία, με την ελπίδα να αρθεί το βέτο του στη στήριξη των 50 δισεκ. ευρώ, όπως δήλωσαν σήμερα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι την παραμονή της έκτακτης συνόδου κορυφής.

«Υπάρχει μια πρόταση…που σαφώς τείνει το χέρι στην Ουγγαρία», δήλωσε σε δημοσιογράφους Ευρωπαίος διπλωμάτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Κατά την αυριανή σύνοδο στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα προσπαθήσουν να πείσουν τον Βίκτορ Ορμπάν – τον πιο κοντινό σύμμαχο της Μόσχας εντός της ΕΕ – για να άρει την αντίθεσή του στην παροχή αυτής της βοήθειας των 50 δισεκ. ευρώ σε τέσσερα χρόνια, κάτι που έχει απεγνωσμένα ανάγκη το Κίεβο.

Η Ουγγαρία ζητεί να μπορεί να γίνεται μια ετήσια αναθεώρηση των κεφαλαίων αυτών, αλλά οι άλλες χώρες της ΕΕ δεν θέλουν να της δώσουν αυτές τις τακτικές ευκαιρίες για να ασκήσει βέτο.

Ο εθνικιστής ηγέτης έχει κατηγορηθεί ότι εκβιάζει την ΕΕ για να εξασφαλίσει την καταβολή ευρωπαϊκών κονδυλίων που προορίζονται για τη χώρα του αλλά που τώρα είναι «παγωμένα» από τις Βρυξέλλες, λόγω των παραβιάσεων του κράτους δικαίου για τις οποίες κατηγορείται η Βουδαπέστη.

Η λύση που προτείνεται από την ΕΕ είναι να διοργανώνεται μια ετήσια συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών για την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία αλλά χωρίς να δίδεται η δυνατότητα βέτο.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι πρόκειται για «ένα βήμα προς την Ουγγαρία», αναγνωρίζοντας ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει συμφωνία επί αυτής της πρότασης από την πλευρά των Ούγγρων διαπραγματευτών.

Ο υψηλόβαθμος αυτός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, εκτίμησε ότι υπάρχουν «περισσότερες θετικές ενδείξεις» απ’ ό,τι στο τέλος του 2023, όταν ο Βίκτορ Ορμπάν, αντίθετα προς τις απόψεις των υπόλοιπων 26 αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων, μπλόκαρε τη βοήθεια προς την Ουκρανία.

Στην περίπτωση που δεν καταφέρουν να πείσουν τον Ούγγρο ομόλογό τους, οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν υποσχεθεί να βρουν μια λύση για να συνεχίσουν να στηρίζουν οικονομικά την Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP / Φωτογραφίες αρχείου Reuters

Tags: ΒΙΚΤΟΡ ΟΡΜΠΑΝΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗΟΥΓΓΑΡΙΑΟΥΚΡΑΝΙΑ

Related Posts

Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ: «Θεμιτοί στόχοι η παρουσία στην Ουκρανία ξένων στρατευμάτων ή υποδομών»

03/02/2026 - 08:16
Λιβύη
ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Συγκρούσεις των δυνάμεων του Χάφταρ με «ομάδες ενόπλων» στα σύνορα με τον Νίγηρα

02/02/2026 - 21:46
Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: «Η Ρωσία τηρεί την ενεργειακή κατάπαυση του πυρός – Εφικτή μια αξιοπρεπής και διαρκής ειρήνη»

02/02/2026 - 20:35

Διαβάστε Επίσης

Λαβρόφ: «Θεμιτοί στόχοι η παρουσία στην Ουκρανία ξένων στρατευμάτων ή υποδομών»

«Amiral Ronarc’h»: Η γαλλική FDI κατέπλευσε στη Σουηδία, καθώς το Παρίσι επιδιώκει συμφωνία για 4 φρεγάτες

Η επόμενη μέρα των NH-90: Από την καθήλωση στην υποστήριξη – Σύμβαση για συντήρηση από την Aeroservices

Καιρός σήμερα: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες και λίγες τοπικές βροχές

Σαν σήμερα: Το 1966 το μη επανδρωμένο σοβιετικό διαστημόπλοιο «Λούνα 9» προσεδαφίζεται στη Σελήνη

Λιβύη: Συγκρούσεις των δυνάμεων του Χάφταρ με «ομάδες ενόπλων» στα σύνορα με τον Νίγηρα

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πριν τις 15 Φεβρουαρίου η συνάντηση με Ερντογάν – Έχουμε υποχρέωση να θωρακίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις»

Aarok: Η Naval Group θα αναπτύξει νέα ναυτική έκδοση του γαλλικού UAV για το αεροπλανοφόρο PANG

Top News

Καιρός - Τσατραφύλλιας: Καταιγίδες, λασποβροχές, νοτιάδες και άνοδος της θερμοκρασίας από την Τετάρτη

Κύμα συμπαράστασης στην Ελένη Βουλγαράκη από παρουσιαστές μετά τη δήλωση του Δημήτρη Παπανώτα που προκάλεσε αντιδράσεις

Εξαφάνιση Λόρα: Νέα στοιχεία για την 16χρονη - «Ανταλλάξαμε 20 λέξεις, δεν θα αναγνώριζε τη φωνή μου» λέει ο ετεροθαλής αδερφός της

Κατερίνα Διδασκάλου - Της ξέφυγε στον «αέρα»: «Πώς να κάνει μια κακοποιημένη γυναίκα που ο άντρας της ξενοπηδ@#$»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert