ΕΕ: Τα 326 δισεκ. ευρώ θα φτάσουν φέτος οι αμυντικές δαπάνες των κρατών μελών

Πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι αμυντικές δαπάνες των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκαν φέτος πάνω από 30%.

Onalert Newsroom
αμυντικές δαπάνες

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας έδωσε σήμερα (20.11.2024) στη δημοσιότητα στοιχεία που δείχνουν ότι οι αμυντικές δαπάνες των κρατών μελών πρόκειται να φτάσουν τα 326 δισεκατομμύρια ευρώ, που αντιπροσωπεύουν το 1,9% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2024.

Σε σύγκριση με το 2021, πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι αμυντικές δαπάνες των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκαν φέτος πάνω από 30%.

«Φαίνεται ότι το 2% δεν θα είναι αρκετό για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Θα πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα», τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ στο τέλος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ σε επίπεδο υπουργών Άμυνας που έγινε χθες, Τρίτη.

«Η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα και γρηγορότερα για να αυξήσει τις αμυντικές της ικανότητες, όχι μόνο για να στηρίξει την Ουκρανία, αλλά και για τη δική της ασφάλεια», πρόσθεσε ο Μπορέλ, υπενθυμίζοντας ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν δεσμευτεί να αφιερώσουν το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) τους για τις αμυντικές δαπάνες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Μελάνια Τραμπ με τον Ρώσο απεσταλμένο Κιρίλ Ντμιτρίεφ στον Λευκό Οίκο
ΚΟΣΜΟΣ

Η Μελάνια Τραμπ ζητά «διαρκή» κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία – Συνάντηση με Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους στον Λευκό Οίκο

Η Αμερικανίδα Πρώτη Κυρία τιμήθηκε με το παράσημο του Τάγματος της Πριγκίπισσας Όλγας από τον Ουκρανό βουλευτή Νταβίντ Αραχαμία για την ανθρωπιστική της δράση

Αρμενία - ΕΕ
ΚΟΣΜΟΣ

Η Αρμενία θα υποβάλει υποψηφιότητα ένταξης στην ΕΕ έως το 2028, ανακοίνωσε ο Πασινιάν

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η Αρμενία δεν προτίθεται επί του παρόντος να αποχωρήσει από την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, μια εμπορική ένωση που απαρτίζουν σύμμαχοι της Ρωσίας

Σαουδική Αραβία - Χούθι
ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία: Αναχαιτίστηκε πύραυλος στην περιοχή της Μεδίνας – Διαψεύδουν οι Χούθι

Η σαουδαραβική Πολιτική Άμυνα εξέδωσε προειδοποίηση για πιθανό κίνδυνο στην περιοχή του Γιανμπού όπου βρίσκεται ο κύριος πετρελαϊκός τερματικός σταθμός του βασιλείου