OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Στενεύει ο κλοιός γύρω από τους συνεργάτες του Τραμπ

14/12/2021 - 12:07
Εισβολή - Καπιτώλιο
Share on FacebookShare on Twitter

Η ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων η οποία διενεργεί έρευνα για την αιματηρή επίθεση στο Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον την 6η Ιανουαρίου τάχθηκε χθες Δευτέρα ομόφωνα (9-0) υπέρ της πρότασης να εισηγηθεί την άσκηση ποινικής δίωξης, για «περιφρόνηση» του Κογκρέσου και «παρακώλυση» του έργου του, στον Μαρκ Μέντοους.

Ο Μέντοους υπήρξε Γενικός Γραμματέας («προσωπάρχης») της προεδρίας επί των ημερών του Ντόναλντ Τραμπ και η εισήγηση για άσκηση δίωξης έρχεται επειδή αψήφησε την κλήτευση που του επιδόθηκε να προσέλθει ενώπιόν της και να καταθέσει σχετικά με τα γεγονότα.

Η απόφαση των επτά αιρετών των Δημοκρατικών και των δύο των Ρεπουμπλικάνων σημαίνει πως το θέμα πλέον θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια.

Ο Μέντοους αρνείται να συνεργαστεί στην έρευνα, υπακούοντας στα κελεύσματα του θυελλώδους πρώην Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, προς όλους τους στενούς συνεργάτες του,

Ο 62χρονος βρίσκεται στην καρδιά της έρευνας για τα γεγονότα που οδήγησαν τους οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ να εισβάλουν στο Καπιτώλιο για να προσπαθήσουν να εμποδίσουν την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2020.

Παρέδωσε στην επιτροπή επίσημα έγγραφα, που εκτείνονται σε χιλιάδες σελίδες, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και SMS, αλλά απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο να πάει να καταθέσει.

Τα μηνύματα και τα e-mail του κ. Μέντοους αποκαλύπτουν πως «ενεπλάκη στην προετοιμασία της επίθεσης της 6ης Ιανουαρίου» στο Καπιτώλιο, τόνισε νωρίτερα χθες ο βουλευτής Τζέιμι Ράσκιν, καλώντας να γίνει δεκτή η πρόταση να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του για «παρακώλυση της έρευνας».

Για την έκβαση της χθεσινής ψηφοφορίας δεν υπήρχε πρακτικά καμιά αμφιβολία, καθώς ο Μπένι Τόμσον, ο Δημοκρατικός που είναι επικεφαλής της ειδικής εξεταστικής επιτροπής, είχε ήδη πει πως με τη στάση του ο Μαρκ Μέντοους δεν της άφησε «καμία άλλη επιλογή».

Ο πολύ διακριτικός κ. Μέντοους κινδυνεύει να βρεθεί στη φυλακή για μερικούς μήνες σε περίπτωση που παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη και καταδικαστεί. Ο συνήγορός του χαρακτηρίζει «άδικη» και «παράλογη» τη διαδικασία και έχει κινηθεί νομικά εναντίον της λεγόμενης «επιτροπής της 6ης Ιανουαρίου» για τα επεισόδια στο Καπιτώλιο.

Η επιτροπή έχει στείλει σειρά κλητεύσεων, κι έχει απευθύνει απειλές άσκησης ποινικών διώξεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, σε πολλά μέλη του περιβάλλοντος του κ. Τραμπ, σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από τον πρώην πρόεδρο. Έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος του Στιβ Μπάνον, εκ των αρχιτεκτόνων της εκλογικής νίκης του μεγιστάνα των ακινήτων το 2016, διότι αψήφησε την κλήτευσή του.

Η επιτροπή είναι ωστόσο αναγκασμένη να κινείται εσπευσμένα, καθώς θέλει να δημοσιοποιήσει τα συμπεράσματά της πριν από τις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν σε λιγότερο από έναν χρόνο, τον Νοέμβριο του 2022. Αν οι Ρεπουμπλικάνοι ανακτήσουν στις προσεχείς εκλογές τον έλεγχο της αμερικανικής κάτω Βουλής, προεξοφλείται πως θα ενταφιάσουν τη δουλειά της, στην οποία οι οπαδοί του κ. Τραμπ βλέπουν «κυνήγι μαγισσών».

Η επιτροπή κατήγαγε μια νίκη την περασμένη εβδομάδα, όταν εφετείο έκρινε πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορεί να επικαλεστεί τα προεδρικά του προνόμια για να εμποδίσει την παράδοση σε αυτήν τμημάτων του επίσημου αρχείου των επικοινωνιών του Λευκού Οίκου. Ο πρώην πρόεδρος έχει στη διάθεσή του μερικές ημέρες ακόμα για να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Πηγή: Reuters / AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΕΙΣΒΟΛΗ ΚΑΠΙΤΩΛΙΟΗΠΑΚΑΠΙΤΩΛΙΟΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Related Posts

SDF
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Αντιπροσωπεία έφτασε στη Μόσχα για συναντήσεις με Ρώσους αξιωματούχους – Στο επίκεντρο η συμφωνία με τους Κούρδους των SDF

23/12/2025 - 19:49
Ουκρανία - Σιβέρσκ
ΚΟΣΜΟΣ

Ντονέτσκ: Ο ουκρανικός στρατός αποσύρθηκε από την πόλη Σιβέρσκ – 13 στρατιώτες πιάστηκαν αιχμάλωτοι στη Σούμι

23/12/2025 - 19:22
Τσέρνομπιλ
ΚΟΣΜΟΣ

Πυρηνικός σταθμός Τσέρνομπιλ: Δεν θα αντέξει νέο χτύπημα με Iskander ή ρωσικό drone, προειδοποιεί ο διευθυντής του

23/12/2025 - 17:14

Διαβάστε Επίσης

SAMP/T NG: Η Γαλλία θα στείλει το σύστημα αεράμυνας νέας γενιάς στην Ουκρανία – Θα αναπτυχθεί ήδη από το 2026

Συρία: Αντιπροσωπεία έφτασε στη Μόσχα για συναντήσεις με Ρώσους αξιωματούχους – Στο επίκεντρο η συμφωνία με τους Κούρδους των SDF

Ντονέτσκ: Ο ουκρανικός στρατός αποσύρθηκε από την πόλη Σιβέρσκ – 13 στρατιώτες πιάστηκαν αιχμάλωτοι στη Σούμι

Πολεμικό Ναυτικό: Παρουσία του Αρχηγού ΓΕΝ ορκίστηκαν οι νέοι ΕΠΟΠ [pics]

CV90: Η Λιθουανία ενέκρινε την απόκτηση 100 οχημάτων μάχης πεζικού μαζί με άλλα πέντε κράτη-μέλη του NATO

ΓΕΕΘΑ: Υπεγράφη το Κοινό Σχέδιο Δράσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και το Πρόγραμμα Αμυντικής Συνεργασίας

Skynex: H Ιταλία παρέλαβε το πρώτο σύστημα αεράμυνας από την Rheinmetall με κύρια αποστολή την αντιμετώπιση των drones

Πυρηνικός σταθμός Τσέρνομπιλ: Δεν θα αντέξει νέο χτύπημα με Iskander ή ρωσικό drone, προειδοποιεί ο διευθυντής του

Top News

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες την παραμονή των Χριστουγέννων - Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης

Η Κατερίνα Καινούργιου αποκάλυψε ότι θα ονομάσει την κόρη της Πολυξένη - Αλεξάνδρα

Η Αφροδίτη Λατινοπούλου στον Τάσο Ξιαρχό: «Ως γκέι βάζεις πολλούς άντρες κάτω»

Σμαράγδα Καρύδη: Οι μεγάλοι έρωτες που πέρασαν από τη ζωή της κι ο χωρισμός από τον Θοδωρή Αθερίδη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert