OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Εκεχειρία στη Γάζα: Χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι επιστρέφουν στα σπίτια τους

10/10/2025 - 19:26
Γάζα

REUTERS/Mahmoud Issa

Share on FacebookShare on Twitter

Μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς τέθηκε σε ισχύ σήμερα στη Γάζα, οδηγώντας χιλιάδες εκτοπισμένους Παλαιστίνιους στον δρόμο της επιστροφής κατά μήκος του παλαιστινιακού θύλακα, που έχει καταστραφεί έπειτα από δύο χρόνια πολέμου.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε πως ελπίζει ότι η χώρα του θα μπορούσε να γιορτάσει «μια ημέρα εθνικής χαράς» από τη Δευτέρα το βράδυ με «την επιστροφή όλων των ομήρων» που κρατούνται στη Γάζα.

Μετά την ανακοίνωση από τον ισραηλινό στρατό της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός στις 12.00 ώρα Ελλάδας, χιλιάδες εκτοπισμένοι πήραν τον δρόμο προς το βόρειο τμήμα του θύλακα, την ώρα που άλλοι επέστρεψαν στα χαλάσματα των σπιτιών τους στη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Ένα τεράστιο ρεύμα ανθρώπων εκτεινόταν κατά μήκος του οδικού άξονα αλ Ρασίντ, κοντά στη Νουσεϊράτ, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, με κατεύθυνση την πόλη της Γάζας.

REUTERS/Ebrahim Hajjaj

«Όταν έμαθα τα νέα της ισραηλινής απόσυρσης και ότι ο δρόμος θα ήταν ανοικτός, κατευθυνθήκαμε αμέσως με την οικογένειά μου προς τον άξονα αλ Ρασίντ προκειμένου να επιστρέψουμε σπίτια μας», δήλωσε ο Άχμαντ Αζάμ, ένας εκτοπισμένος ηλικίας 35 ετών, που κατάγεται από την πόλη της Γάζας.

«Επιστρέφουμε στα σπίτια μας παρά τις καταστροφές, την πολιορκία και τον πόνο. Είμαστε χαρούμενοι ακόμα κι αν επιστρέφουμε στα συντρίμμια. Τουλάχιστον είναι η γη μας», είπε ο Αμίρ Αμπού Ιγιάντεχ, ηλικίας 32 ετών, στη Χαν Γιούνις.

«Δόξα τω Θεώ, το σπίτι μου παραμένει όρθιο», ανέφερε ο 40χρονος Ισμαΐλ Ζαϊντά, από τη συνοικία Σεΐχ Ραντουάν, στην πόλη της Γάζας. «Όμως, το μέρος έχει καταστραφεί, τα σπίτια των γειτόνων μου έχουν καταστραφεί, ολόκληρες συνοικίες έχουν ισοπεδωθεί».

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε μια ανακατάταξη των στρατευμάτων του στους τομείς της πολιορκημένης και κατεστραμμένης από τον πόλεμο Λωρίδας της Γάζας, όπου οι εχθροπραξίες ξεκίνησαν μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς την 7η Οκτωβρίου του 2023 εναντίον του Ισραήλ.

Ωστόσο, προειδοποίησε πως πολλές περιοχές παραμένουν «εξαιρετικά επικίνδυνες» για τον άμαχο πληθυσμό.

Η εκεχειρία και η απελευθέρωση των ομήρων προβλέπονται στο πλαίσιο της συμφωνίας που συνάφθηκε την Πέμπτη, έπειτα από τέσσερις ημέρες έμμεσων διαπραγματεύσεων στην Αίγυπτο μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ μέσω των διεθνών μεσολαβητών, όπως οι ΗΠΑ.

Η συμφωνία, την οποία ενέκρινε η ισραηλινή κυβέρνηση, βασίζεται σε ένα σχέδιο που ανακοινώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου.

Όμηροι θα απελευθερωθούν σε διάστημα 72 ωρών

Ο ισραηλινός στρατός είπε πως η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ενεργοποιήθηκε το μεσημέρι τοπική ώρα. Η ισραηλινή κυβέρνηση επικύρωσε την εκεχειρία με τη Χαμάς νωρίς σήμερα το πρωί, ανοίγοντας τον δρόμο για την εν μέρει απόσυρση των στρατευμάτων και την πλήρη αναστολή των εχθροπραξιών στη Γάζα εντός 24 ωρών.

Η Χαμάς αναμένεται να απελευθερώσει τους 20 ζωντανούς Ισραηλινούς ομήρους εντός 72 ωρών, ενώ μετά το Ισραήλ θα απελευθερώσει 250 Παλαιστινίους που εκτίουν πολυετείς ποινές κάθειρξης στις ισραηλινές φυλακές και άλλους 1.700 που τέθηκαν υπό κράτηση στη Γάζα κατά τη διάρκεια του πολέμου.

REUTERS/Mahmoud Issa

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ είπε πως ο ισραηλινός στρατός ολοκλήρωσε την πρώτη φάση της απόσυρσης στη Γάζα και το διάστημα για την απελευθέρωση των ομήρων ξεκίνησε.

Εφόσον η συμφωνία λειτουργεί, φορτηγά που μεταφέρουν τρόφιμα και ιατρική βοήθεια θα εισέλθουν στη Γάζα για να βοηθήσουν αμάχους, εκατοντάδες χιλιάδες εκ των οποίων διαμένουν σε σκηνές, αφού οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν τα σπίτια τους και ισοπέδωσαν ολόκληρες πόλεις.

Σε ένα τηλεοπτικό διάγγελμα, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε πως ισραηλινές δυνάμεις θα παραμείνουν στη Γάζα για να διασφαλίσουν πως ο θύλακας έχει αποστρατιωτικοποιηθεί και η Χαμάς έχει αφοπλιστεί βάσει των επόμενων σταδίων του σχεδίου Τραμπ: «Εάν αυτό επιτευχθεί με τον εύκολο τρόπο θα είναι καλό, εάν όχι ,τότε θα επιτευχθεί με τον δύσκολο τρόπο», δήλωσε.

Ισραηλινές δυνάμεις αποσύρονται από θέσεις στο κέντρο, τα νότια

Στη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, κάποια ισραηλινά στρατεύματα αποσύρθηκαν από το ανατολικό τμήμα κοντά στα σύνορα, ωστόσο ακούστηκαν πυρά από άρματα μάχης, σύμφωνα με κατοίκους που επικοινώνησαν με το Reuters.

Στον καταυλισμό Νουσεϊράτ, στο κέντρο του θύλακα, Ισραηλινοί στρατιώτες απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους και κατευθύνθηκαν ανατολικά προς τα ισραηλινά σύνορα, αν και άλλα στρατεύματα παρέμειναν στην περιοχή, ενώ ακούστηκαν πυροβολισμοί νωρίς σήμερα το πρωί.

Ισραηλινές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τον οδικό άξονα κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου προς την πόλη της Γάζας.

«Μόλις ακούσαμε τα νέα της εκεχειρίας και της κατάπαυσης του πυρός, ήμασταν πολύ ευτυχισμένοι και ετοιμαστήκαμε να επιστρέψουμε στην πόλη της Γάζας, στα σπίτια μας. Φυσικά δεν υπάρχουν σπίτια, έχουν καταστραφεί», δήλωσε ο Μαχντί Σακλά, ηλικίας 40 ετών.

REUTERS/Mahmoud Issa

«Όμως, είμαστε χαρούμενοι επειδή απλά επιστρέφουμε εκεί που κάποτε ήταν τα σπίτια μας, ακόμα και στα χαλάσματα. Αυτό είναι επίσης μια μεγάλη χαρά. Για δύο χρόνια, υποφέραμε, εκτοπισμένοι από μέρος σε μέρος».

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Reuters

Tags: ΓΑΖΑΕΚΕΧΕΙΡΙΑΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ

Related Posts

Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Κονγκό και Ρουάντα υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία παρουσία Τραμπ, αλλά οι μάχες συνεχίζονται

04/12/2025 - 21:34
Βρετανία - Νορβηγία
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία και Νορβηγία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να «κυνηγούν» ρωσικά υποβρύχια και να προστατεύουν τις υποδομές στη Βόρεια Θάλασσα

04/12/2025 - 21:10
Ισραήλ - Μοσάντ - Νετανιάχου
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Νέος επικεφαλής της Μοσάντ ο Ρόμαν Γκόφμαν, στρατιωτικός σύμβουλος του Νετανιάχου

04/12/2025 - 19:32

Διαβάστε Επίσης

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού προβλέπονται ισχυρές βροχές

Σαν σήμερα: Το 1831 αρχίζει η Ε’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος για να ψηφίσει νέο Σύνταγμα

«Το NATO πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές», λέει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας

Κονγκό και Ρουάντα υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία παρουσία Τραμπ, αλλά οι μάχες συνεχίζονται

Βρετανία και Νορβηγία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να «κυνηγούν» ρωσικά υποβρύχια και να προστατεύουν τις υποδομές στη Βόρεια Θάλασσα

Eastern Sentry: Η Γερμανία ανέπτυξε πέντε Eurofighter και 150 στρατιώτες στην Πολωνία

«ΚΙΜΩΝ»: «Ερχόμαστε σύντομα», το μήνυμα του πληρώματος της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI [vid]

Top News

Eurovision 2026: Παραμένει το Ισραήλ στον διαγωνισμό - Αποχωρούν Ολλανδία, Ισπανία, Ιρλανδία και Σλοβενία

Σκληρή σύγκρουση Κωνσταντοπούλου και Μαγειρία στην εξεταστική του ΟΠΕΚΕΠΕ: «Τρώτε με χρυσά κουτάλια» - «Είστε πλεύση λασπολογίας»

Σπύρος Μαρτίκας: Φίλος του τον διαψεύδει για την συμμορία των καζίνο - «Δεν γνωρίζω τα μέλη του κυκλώματος, του δάνεισα 200.000 ευρώ ως δάνειο»

Κακοκαιρία Byron: Νόμιμη η απουσία των δημοσίων υπαλλήλων που δεν θα μπορούν να προσέλθουν την Παρασκευή

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert