Θερμό Επεισόδιο: Ελβετικά μαχητικά παρενόχλησαν ρωσικό πολιτικό αεροσκάφος – ΒΙΝΤΕΟ

H Ρωσική κυβέρνηση κατήγγειλε οτι μαχητικά αεροσκάφη F/A-18 της Ελβετικής Πολεμικής Αεροπορίας, παρενόχλησαν ένα ρωσικό πολιτικό αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν πολιτικοί, διπλωμάτες και δημοσιογράφοι, που μετέβαιναν στο Περού για να πάρουν μέρος στην Σύνοδο Κορυφής Ασίας Και Ειρηνικού (APEC).

Η Ελβετία έχει απαντήσει στα αιτήματα της Μόσχας σχετικά με το γιατί τα ελβετικά μαχητικά αεροσκάφη παρενόχλησαν το ρωσικό αεροσκάφος με προορισμό το Περού στις 19 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με το υπουργέιο Άμυνας της Ελβετίας τα μαχητικά είχαν πετάξει μαζί με το ρωσικό αεροπλάνο για επτά λεπτά σε ελβετικό έδαφος στις 18 Νοεμβρίου σε μια πτήση ρουτίνας για την ταυτοποίηση του αεροσκάφους

Ανάμεσα στους επιβάτες του ρωσικού αεροσκάφους ήταν ένας δημοσιογράφος του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, ο οποίος επιβεβαίωσε το επεισόδιο και τράβηξε φωτογραφίες από το συμβάν, όπως έκαναν και πολλοί άλλοι από τους επιβάτες.
Τα ελβετικά μαχητικά παρέμειναν δίπλα στο ρωσικό επιβατικό μέχρι την στιγμή που εγκατέλειψε τον ελβετικό εναέριο χώρο.

Οι έλεγχοι αυτοί πραγματοποιούνται περίπου 400 φορές το χρόνο για να ελεγχθεί η ταυτότητα των αεροπλάνων που ανήκουν σε ξένες κυβερνήσεις.

«Είναι σαν τις αστυνομικές περιπολίες στο δρόμο που ελέγχουν ένα αυτοκίνητο για να βεβαιωθούν ότι δεν είναι κλεμμένο,» σχολίασε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελβετία, δήλωσε σε ένα tweet νωρίτερα, στις 19 Νοεμβρίου, ότι “[Εμείς] εκφράσαμε την έκπληξη μας και ζητήσαμε εξηγήσεις από την Ελβετία» για το συμβάν.

Η πρεσβεία έστειλε στην ελβετική κυβέρνηση επιστολή στις 19 Νοεμβρίου τονίζοντας οτι το σχέδιο πτήσης του αεροπλάνου, το οποίο μετέφερε μέρος της ρωσικής αντιπροσωπείας στη σύνοδο κορυφής APEC στη Λίμα, είχε υποβληθεί «εκ των προτέρων.»

Η πορεία του αεροσκάφους δεν επηρεάστηκε απο το περιστατικό και συνέχισε για ανεφοδιασμό στη Λισσαβόνα της Πορτογαλίας.
Κατά τη διάρκεια του συμβάντος, ο πιλότος του ρωσικού αεροπλάνου είπε στους επιβάτες οτι η συνοδεία των μαχητικών, ειναι μια συνήθης πρακτική και οτι είχε συμφωνηθεί εκ των προτέρων.

Στη Λισαβόνα, όμως, το αεροσκάφος υπέστη μηχανική βλάβη, αναγκάζοντας τη Ρωσία να στείλει ένα άλλο αεροπλάνο με ανταλλακτικά για να μεταφέρει την αντιπροσωπεία και τους δημοσιογράφους που καλύπτουν την σύνοδο κορυφής στη Λίμα.

Οι τεχνικοί θα επισκευάσουν το αεροσκάφος και θα επιστρέψει στη Μόσχα.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος πετούσε για τη Λίμα σε ένα ξεχωριστό αεροσκάφος από το Σότσι, δεν επηρεάστηκε.

Πηγές: Radio Free Europe/Radio Liberty, TASS, Independent, Reuters