OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ελληνογαλλική συμμαχία στην ανατολική Μεσόγειο απέναντι στην Τουρκία

11/12/2019 - 09:07
Μακρόν
Share on FacebookShare on Twitter

Ελλάδα και Γαλλία επεξεργάζονται σχέδιο για γαλλική εμπλοκή στην ανατολική Μεσόγειο, με την αποστολή γαλλικού ερευνητικού σκάφους στην «κόκκινη ζώνη» του τουρκολιβυκού μνημονίου και εφόσον η Τουρκία κλιμακώσει τις προκλήσεις της, στέλνοντας δικό της ερευνητικό νότια της Κρήτης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, Αθήνα και Παρίσι εξετάζουν το ενδεχόμενο ενός γαλλικού «μπλόκου», ένα σχέδιο ναυτικής εμπλοκής της Γαλλίας στη θαλάσσια περιοχή νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Τι αναφέρει το δημοσίευμα

Στην περίπτωση που η Τουρκία στείλει ερευνητικό σκάφος (για λογαριασμό της Λιβύης) στην υποτιθέμενη λιβυκή ΑΟΖ κοντά στην Κρήτη και στην περίπτωση που αυτό (όπως έγινε στην Κυπριακή ΑΟΖ) συνοδεύεται από πολεμικά πλοία, η πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη. Δεν αποκλείεται μάλιστα το γαλλικό ερευνητικό να συνοδεύεται από φρεγάτες ή κι άλλα πλοία του γαλλικού πολεμικού ναυτικού.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η αποστολή γαλλικού ερευνητικού σκάφους νότια της Κρήτης μπορεί να συνδεθεί με την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, που έχει ήδη υπογράψει η Ελλάδα.

Εκτός όμως από τη Γαλλία, στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο προσφέρει και η Ιταλία, εταιρία της οποίας (η ENI, μαζί με τη γαλλική TOTAL) συμμετέχει στις έρευνες στην Κύπρο. Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, η Ιταλία στέλνει τη φρεγάτα Martinengo στο λιμάνι της Λάρνακας.

Η αποστολή της ιταλικής φρεγάτας γίνεται στο πλαίσιο επιχείρησης περιπολίας της ανατολικής Μεσογείου, με στόχο την παρουσία και την παρακολούθηση των ναυτικών περιοχών, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και για την προστασία των εθνικών συμφερόντων.

Το Καστελόριζο

Ο ίδιος ο Ερντογάν φροντίζει να συντηρεί το κλίμα έντασης. Μετά το σόου κατά την συνέντευξή του στο κανάλι TRT, σε ομιλία του σε πανεπιστήμιο, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΙ στην Τουρκία Μανώλη Κωστίδη, ο Τούρκος πρόεδρος «αποκάλυψε» τι είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Λονδίνο.

«Μίλησα ξεκάθαρα στον Μητσοτάκη. Τα λέω όλα και από τη στιγμή που θα λες όλα, ό,τι έχεις στο μυαλό σου, ο άλλος έχει το πρόβλημα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Όλα αυτά ενώ η Τουρκία επιμένει να βάζει στο στόχαστρο το Καστελόριζο. Άλλωστε, ο θαλάσσιος διάδρομος μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη προέκυψε στη βάση της τουρκικής θέσης πως τα ελληνικά νησιά δεν έχουν δικαίωμα υφαλοκρηπίδας!

Χθες, η εφημερίδα Χουριέτ δημοσίευσε ανάλυση υπό τον τίτλο «Είναι το επίκεντρο της κρίσης του Μεσογείου το Καστελόριζο;». Στην ανάλυση αναφερόταν, μεταξύ άλλων, πως αν στο Καστελόριζο δοθεί δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, τότε η Τουρκία θα χάσει 109 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα ΑΟΖ!

Πηγή: Newsit / Φωτογραφία Reuters

Tags: ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣΑΟΖΓΑΛΛΙΑΕΛΛΑΔΑΛΙΒΥΗΣΥΜΜΑΧΙΑΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

πυρηνικές δοκιμές - ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Πυρηνικές δοκιμές: Οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει ακόμη «καμία απόφαση» για το πώς θα ξαναρχίσουν

24/03/2026 - 22:19
Ερντογάν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ερντογάν: «Η Τουρκία διατηρεί την ψυχραιμία της και επιδιώκει ειρήνη στη Μέση Ανατολή»

24/03/2026 - 21:57
Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Τουλάχιστον 9 άνθρωποι τραυματίστηκαν από επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους με πυρομαχικά διασποράς [vids]

24/03/2026 - 21:51

Διαβάστε Επίσης

Ώρα υπογραφών για τους PULS: Σε 18 μήνες τα ισραηλινά συστήματα στην Ελλάδα

Καιρός σήμερα: Ισχυρά φαινόμενα στην Κρήτη – Τοπικές βροχές στην υπόλοιπη χώρα

Σαν σήμερα: Το 1821 ο Επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός κηρύσσει την έναρξη της Επανάστασης

Πυρηνικές δοκιμές: Οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει ακόμη «καμία απόφαση» για το πώς θα ξαναρχίσουν

Ερντογάν: «Η Τουρκία διατηρεί την ψυχραιμία της και επιδιώκει ειρήνη στη Μέση Ανατολή»

Ισραήλ: Τουλάχιστον 9 άνθρωποι τραυματίστηκαν από επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους με πυρομαχικά διασποράς [vids]

Financial Times: Το Ιράν επιτρέπει σε «μη εχθρικά» πλοία να περνάνε από τα Στενά του Ορμούζ

IDF: Έπληξε βασική ιρανική εγκατάσταση παραγωγής εκρηκτικών στο Ισφαχάν και εκτοξευτή πυραύλων στο δυτικό Ιράν [vids]

Top News

Οι διάλογοι φωτιά που έκαψαν το κύκλωμα που εξαπατούσε τον ΕΦΚΑ - «Δύο μαγαζιά μου είναι σε εικονική εταιρεία» έλεγε ο TikToker

Ο Γιώργος Τσαγκαράκης αφέθηκε ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους - Του επιβλήθηκε και εγγύηση 50.000 ευρώ

Νίκος Ορφανός: Μόλις έμαθα ότι έχω όγκο στον εγκέφαλο ενημέρωσα τον γιο και τη γυναίκα μου, τους είπα θα το παλέψουμε

Αλεξάνδρα Ούστα: Η μητέρα μου πέθανε στην κλινική που είχε μπει για απεξάρτηση από το αλκοόλ

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert