Επίσημο! Υποψήφιες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Ουκρανία και η Μολδαβία

Η εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέστησε να οριστούν η Ουκρανία και η γείτονά της, η Μολδαβία, υποψήφιες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ανακοίνωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ήρθε μια ημέρα μετά την επίσκεψη των ισχυρότερων ηγετών του μπλοκ στην Ουκρανία σε ένδειξη υποστήριξης.

Την είδηση μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Guardian, Jennifer Rankin, επισημαίνοντας με νόημα την ενδυμασία της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δηλαδή στα χρώματα της Ουκρανίας:

Μιλώντας στις Βρυξέλλες, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι η Επιτροπή συνιστά να δοθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας χώρας, προσθέτοντας:

«Αυτό γίνεται φυσικά υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα πραγματοποιήσει μια σειρά από περαιτέρω μεταρρυθμίσεις».

Όμως η Πρόεδρος της Ουκρανίας έσπευσε να προσθέσει:

«Κατά την άποψη της Επιτροπής, η Ουκρανία έχει καταδείξει ξεκάθαρα τη φιλοδοξία και την αποφασιστικότητα της χώρας να ανταποκριθεί στα ευρωπαϊκά πρότυπα».

Άμεση ήταν η αντίδραση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter:

«Χαιρετίζω την θετική κατάληξη της Κομισιόν στην υποψηφιότητα της Ουκρανίας. Είναι το πρώτο βήμα στο δρόμο για την ένταξη που σίγουρα θα φέρει την νίκη πιο κοντά. Ευγνώμων στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και σε κάθε μέλος της ΕΕ για την ιστορική απόφαση. Αναμένω το θετικό αποτέλεσμα από την Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα».