Επίσκεψη Ζελένσκι στη Χερσώνα – Η συγκίνηση του κόσμου και το «μήνυμα» του Ουκρανού Προέδρου [pics, vid]

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφτηκε την κεντρική πλατεία στην πόλη της Χερσώνας, που απελευθερώθηκε πρόσφατα από τα ουκρανικά στρατεύματα μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων εισβολής και μίλησε τόσο σε Ουκρανούς στρατιώτες όσο και πολίτες, που έσπευσαν να δουν και να ακούσουν από κοντά τον αρχηγό κράτους.

Φωτογραφίες και βίντεο από την επίσκεψη του Ζελένσκι στη Χερσώνα δείχνουν τον ίδιο αρκετά συγκινημένο όπως και τους κατοίκους, που είδαν τους συμπατριώτες τους μετά από πολλούς μήνες κατοχής από τον ρωσικό στρατό.

 

Γονείς με παιδιά, κάποιοι σπρώχνοντας παιδικά καρότσια, ήταν επίσης συγκεντρωμένοι στην κεντρική πλατεία. Κάποιοι κουνούσαν ουκρανικές σημαίες και άλλοι είχαν τη σημαία ριγμένη στους ώμους τους. «Είμαι πολύ χαρούμενος, μπορείς να το καταλάβεις από την αντίδραση των ανθρώπων, δεν είναι στημένη η αντίδρασή τους», είπε ο Ζελένσκι σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Reuters στη Χερσώνα.

Ερωτηθείς πού θα προωθηθούν ενδεχομένως οι ουκρανικές δυνάμεις, ο Ζελένσκι απάντησε: «Οχι στη Μόσχα…Δεν ενδιαφερόμαστε για τα εδάφη μιας άλλης χώρα». Λίγα λεπτά πριν μεταβεί στην πόλη, πολίτες στο κέντρο της Χερσώνας άκουσαν βομβαρδισμούς. Μετά το τέλος της ομιλίας του προέδρου αντήχησαν πολλοί πυροβολισμοί στην πόλη.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος έδωσε εκ νέου «μήνυμα νίκης» λέγοντας «προχωράμε μπροστά» στους στρατιώτες που στέκονταν σε σχηματισμό μπροστά από το διοικητικό κτίριο στην κεντρική πλατεία της πόλης, τονίζοντας πως: «είμαστε έτοιμοι για ειρήνη, ειρήνη για όλη τη χώρα μας» και ευχαρίστησε τους δυτικούς συμμάχους που προμηθεύουν τους Ουκρανούς με πολύτιμα πυρομαχικά και όπλα, όπως τα πυραυλικά συστήματα τύπου HIMARS.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ και φωτογραφίες από: Reuters