OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΑΠΟΨΗ

Ερντογάν: «Ανοίγει» τα Βαρώσια και στρέφει τη διεθνή κοινότητα εναντίον του

22/07/2021 - 09:11
Ερντογάν
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε, ανήμερα της 47ης επετείου της εισβολής στην Κύπρο, στα κατεχόμενα και ανακοίνωσε ότι θέλει να ανοίξει τα Βαρώσια αλλά και πως στο νησί υπάρχουν… δυο κράτη. Ήταν άλλη μια απόφαση που βάζει την Τουρκία στο διεθνές περιθώριο.

Η βούληση της κυβέρνησης της Τουρκίας να πιέσει για τη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο και η μονομερής απόφαση να ανοίξει η περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων συνεχίζει να προκαλεί έντονες αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο, με τις ΗΠΑ να καλούν να υπάρξει «σθεναρή αντίδραση» από τον ΟΗΕ. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «αποφάσισε» την Τρίτη, στη διάρκεια επίσκεψής του στα κατεχόμενα της Κύπρου, ότι οι προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών να βρεθεί λύση και να τερματιστεί ο διχασμός του νησιού έχουν αποτύχει, άρα, κατ’ αυτόν, πρέπει να υπάρξει λύση «δύο λαών και δύο κρατών».

Από την τουρκική εισβολή του 1974, το νησί παραμένει διχασμένο ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αυτοανακηρυγμένη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, που δεν αναγνωρίζεται παρά μόνο από την Άγκυρα. Οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού βρίσκονται σε αδιέξοδο από το 2017. Τον Απρίλιο, μια προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών από τον ΟΗΕ, ο οποίος επιβλέπει την ουδέτερη ζώνη στο νησί, απέτυχε. Η Βικτόρια Νούλαντ, τρίτη τη τάξει της αμερικανικής διπλωματίας, εξέφρασε ανησυχία χθες (21.07.2021) για τις συνέπειες των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου στις διπλωματικές προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών.

Η αμερικανική κυβέρνηση αντιδρά

Κληθείσα να ξεκαθαρίσει στη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο εάν η αμερικανική κυβέρνηση απορρίπτει χωρίς περιστροφές τη λύση των δύο κρατών, απάντησε «ναι, απολύτως». «Θεωρούμε ότι μόνο μια διαδικασία την οποία θα προωθήσουν οι Κύπριοι, διζωνική και δικοινοινοτική, μπορεί να φέρει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Κύπρο», επέμεινε, αναφερόμενη στο πλαίσιο λύσης που έχει συμφωνηθεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ανακοίνωσε από την πλευρά του, με την στήριξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την έναρξη της «δεύτερης φάσης» του σχεδίου του για να ανοίξει ξανά τα Βαρώσια, άλλοτε δημοφιλή τουριστικό προορισμό που εγκατέλειψαν οι κάτοικοί του το 1974 και παραμένει έκτοτε περίκλειστος, αυστηρά φρουρούμενος από τον τουρκικό στρατό.

Αφού καταδίκασε έντονα το βράδυ της Τρίτης την «προκλητική και απαράδεκτη» απόφαση αυτή, που είναι «ασύμβατη» με τις δεσμεύσεις των Τουρκοκύπριων «να συμμετάσχουν με εποικοδομητικό τρόπο στις ειρηνευτικές συνομιλίες», ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν ενημέρωσε χθες πως συνομίλησε με τον ομόλογό του της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Νίκο Χριστουδουλίδη, στον οποίο επαναβεβαίωσε την αμερικανική θέση.

«Θα ασκήσουμε πίεση για να υπάρξει σθεναρή αντίδραση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι το γεγονός πως οι Τουρκοκύπριοι έλαβαν αυτή την απόφαση για τα Βαρώσια παραβιάζει αποφάσεις του ΣΑ. Η Βικτόρια Νούλαντ ενημέρωσε από την πλευρά της πως συζήτησε χθες το πρωί με τούρκους αξιωματούχους και απαίτησε να ανακληθεί η απόφαση για τα Βαρώσια.

Ανησυχία του ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, ανέφερε επίσης πως είναι «βαθιά ανήσυχος» για το ζήτημα. Κάλεσε «όλα τα μέρη να απόσχουν από οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια η οποία προκαλεί εντάσεις και μπορεί να υπονομεύσει» τις διπλωματικές προσπάθειες, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπός του.

Οι επικρίσεις αυτές προστέθηκαν σε εκείνες της ΕΕ, της Γαλλίας και της Ρωσίας.Η Αθήνα από την πλευρά της τόνισε ότι στη συμπεριφορά της Τουρκίας πρέπει να υπάρξει σθεναρή αντίδραση. Στη διάρκεια επίσκεψής του στη Λευκωσία, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε πως το σχέδιο για τα Βαρώσια επιβεβαιώνει την πρόθεση της Άγκυρας να «επεκτείνει την κατοχή της Κύπρου» και να «εδραιώσει τη νέο-Οθωμανική ηγεμονία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» και «μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας» όσο η Άγκυρα «συνεχίζει να παρανομεί στην Κύπρο», προειδοποίησε ακόμη ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, θυμίζοντας πως αυτή είναι η θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Με πληροφορίες από: Newsit / Φωτογραφίες Reuters

Tags: ΕΛΛΑΔΑΗΠΑΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑΚΥΠΡΙΑΚΟΚΥΠΡΟΣΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Ιράν - Στενά του Ορμούζ
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Αν οι ΗΠΑ στείλουν χερσαίες δυνάμεις στο Ιράν, η κρίση στη Μέση Ανατολή θα επιδεινωθεί

27/03/2026 - 13:21
Φρουροί της Επανάστασης
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Καλεί τους πολίτες να αποχωρήσουν από σημεία που «κρύβονται» Αμερικανοί στρατιώτες – Βάζει στο στόχαστρο ξενοδοχεία

27/03/2026 - 12:28
Στενά του Ορμούζ
ΚΟΣΜΟΣ

Φρουροί της Επανάστασης: Κλειστά τα Στενά του Ορμούζ για τους συμμάχους του εχθρού

27/03/2026 - 11:44

Διαβάστε Επίσης

Γαλλία: Αν οι ΗΠΑ στείλουν χερσαίες δυνάμεις στο Ιράν, η κρίση στη Μέση Ανατολή θα επιδεινωθεί

Δαβάκης: «Τα ΕΑΣ Λαυρίου λειτουργούν με ασφάλεια, δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας»

Tomahawk: Πάνω από 850 πυραύλους cruise έχουν εκτοξεύσει οι ΗΠΑ – Εξαντλείται το απόθεμα

Ιράν: Καλεί τους πολίτες να αποχωρήσουν από σημεία που «κρύβονται» Αμερικανοί στρατιώτες – Βάζει στο στόχαστρο ξενοδοχεία

Γεραπετρίτης: Στη Λιβύη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών – Επαφές σε Βεγγάζη και Τρίπολη

Φρουροί της Επανάστασης: Κλειστά τα Στενά του Ορμούζ για τους συμμάχους του εχθρού

Ουκρανία και Σαουδική Αραβία υπέγραψαν συμφωνία αμυντικής συνεργασίας

Ένοπλες Δυνάμεις: Καθορίστηκε το κόστος και η υγειονομική δαπάνη που καταβάλλεται προκαταβολικά στα στελέχη

Top News

Καιρός - Καλλιάνος: Βροχές, χιόνια και σφοδροί άνεμοι την Τρίτη και την Τετάρτη - Ακραίο σενάριο για μετεωρολογική βόμβα

Ζόζεφιν: Επιβεβαίωσε για πρώτη φορά την επανασύνδεση με τον Νίνο - «Ερωτευτείτε γιατί χανόμαστε»

Γιώργος Λιάγκας κατά Όλγας Κεφαλογιάννη: «4,5 χρονών παιδάκια θα κληθούν να πουν στο δικαστήριο με ποιον περνούν καλύτερα;»

Φαίη Σκορδά: Για την ξαφνική αποχώρηση από το «Buongiorno» - «Κατάλαβα ότι δεν είναι απλό και πρέπει να πάω»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert