Ερντογάν: Νέα πυρά κατά των ΗΠΑ για το βέτο στο ψήφισμα του ΟΗΕ που ζητούσε κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα, για την ανάγκη μεταρρύθμισης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επικρίνοντας το γεγονός ότι οι ΗΠΑ μπορούν να ασκήσουν βέτο σε μία πρόταση εκεχειρίας για την Γάζα, παρά την μεγάλη υποστήριξη της, από άλλες χώρες.

«Η απαίτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για μία κατάπαυση του πυρός απορρίφθηκε μόνο από το βέτο των ΗΠΑ. Είναι αυτό δικαιοσύνη;», αναρωτήθηκε ο Ερντογάν στη διάρκεια ενός συνεδρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κωνσταντινούπολη.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χρειάζεται να μεταρρυθμιστεί», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος. «Ένας δίκαιος κόσμος είναι δυνατός, αλλά όχι με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πώς θα λογοδοτήσουν οι ΗΠΑ;», πρόσθεσε.

Το βέτο των ΗΠΑ στο προτεινόμενο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ήταν «πλήρης απογοήτευση», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Οι φίλοι μας εξέφρασαν για άλλη μια φορά ότι η Αμερική είναι πλέον μόνη σε αυτό το θέμα, ειδικά στην ψηφοφορία που έγινε σήμερα στα Ηνωμένα Έθνη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT την Παρασκευή.

Μίλησε μετά από συνάντηση με τους ομολόγους του από τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας και τον Αραβικό Σύνδεσμο που συναντήθηκαν με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην Ουάσιγκτον.

Το αίσθημα της «πλήρους απογοήτευσης» τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ανέφερε το υπουργείο σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter).

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς δήλωσε ότι το βέτο που άσκησαν οι ΗΠΑ στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τις καθιστά συνένοχο σε αυτά που περιγράφονται ως εγκλήματα πολέμου κατά των Παλαιστινίων.

Ο Αμπάς δήλωσε επίσης, ότι καθιστά υπεύθυνες τις ΗΠΑ για την σφαγή των παιδιών Παλαιστινίων, των γυναικών, αλλά και των ηλικιωμένων στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανέφερε μία ανακοίνωση της προεδρίας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Με πληροφορίες από: Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters