OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: «Ο φίλος μου ο Πούτιν θέλει να συνεχίσει τη συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών»

17/07/2023 - 16:51
Ερντογάν
Share on FacebookShare on Twitter

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως πιστεύει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει την συνέχιση της εφαρμογής της συμφωνίας που επιτρέπει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, λίγη ώρα αφού η Μόσχα ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την συμμετοχή της σε αυτήν.

«Πιστεύω ότι, παρά την σημερινή δήλωση, ο φίλος μου ο κ. Πούτιν θέλει να συνεχίσει την ανθρωπιστική συμφωνία» που επιτρέπει την εξαγωγή των σιτηρών της Ουκρανίας μέσω της Μαύρης Θάλασσας και εκπνέει σήμερα τα μεσάνυκτα.

«Ο υπουργός μου των Εξωτερικών θα μιλήσει τηλεφωνικά (με τον Ρώσο ομόλογό του) και θα μιλήσω με τον κ. Πούτιν άμα τη επιστροφή μου», δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους πριν από την αναχώρησή του για την Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα συζητήσει την συμφωνία, περιλαμβανομένου του κεφαλαίου της εξαγωγής ρωσικών λιπασμάτων, με τον Πούτιν κατά την διάρκεια της συνάντησής τους που αναμένεται να γίνει τον Αύγουστο στην Τουρκία. «Θα έχουμε την ευκαιρία να ξανασυζητήσουμε όλα τα θέματα».

«Ισως, μέχρι τότε, για να προχωρήσουμε τα πράγματα, μπορούμε να λάβουμε μέτρα δια τηλεφώνου με τον κ. Πούτιν χωρίς να περιμένουμε τον Αύγουστο», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ρωσία: «Μπορεί να επιστρέψουμε αν δούμε απτά αποτελέσματα»

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε προηγουμένως ότι η συμφωνία, η οποία υπεγράφη τον Ιούλιο 2022 στην Κωνσταντινούπολη με την Ρωσία και την Ουκρανία, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας, «τερματίζεται ντε φάκτο». Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ πρόσθεσε ότι «από την στιγμή που το μέρος των συμφωνιών που αφορά την Ρωσία θα τύχει ικανοποίησης, η Ρωσία θα επιστρέψει αμέσως στην συμφωνία για τα σιτηρά».

Παράλληλα, η ρωσική ένωση εξαγωγών σιτηρών Rusgrain ανακοίνωσε ότι τα μέλη της σχεδιάζουν να συνεχίσουν την προμήθεια των πελατών τους με ρωσικά σιτηρά σε ανταγωνιστικές τιμές, παρά την ανακοίνωση της Μόσχας.

«Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της παγκόσμιας αγοράς σε σιτηρά… Ολες οι υποχρεώσεις των ρώσων εξαγωγέων σιτηρών θα τηρηθούν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Μόσχα δήλωσε ότι θα είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο επιστροφής της στη συμφωνία που επιτρέπει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, αν δει «απτά αποτελέσματα», υποστηρίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματά της.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι, παρά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για παράταση της συμφωνίας, τα εμπόδια στις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων εξακολουθούν να υπάρχουν.

«Μόνο με απτά αποτελέσματα και όχι με υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις, η Ρωσία θα είναι έτοιμη να εξετάσει την αποκατάσταση της συμφωνίας», ανέφερε.

Η απόφαση της Ρωσίας για την πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά «θα θέσει σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια» τονίζει από την μεριά του, με ανάρτησή του στο τουίτερ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΙΝΕΞΑΓΩΓΗ ΣΙΤΗΡΩΝΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝΡΩΣΙΑΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Το Κρεμλίνο αντιδρά στο τρολάρισμα του Ζελένσκι που «επέτρεψε» την παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία

09/05/2026 - 12:55
Πούτιν
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία: «Στην Ουκρανία αντιμετωπίζουμε δυνάμεις που υποστηρίζονται από το NATO»

09/05/2026 - 12:21
Χεζμπολάχ - στρατός
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Ο ισραηλινός στρατός ζητά να εκκενωθούν αρκετά χωριά στο νότο

09/05/2026 - 11:16

Διαβάστε Επίσης

Το Κρεμλίνο αντιδρά στο τρολάρισμα του Ζελένσκι που «επέτρεψε» την παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία

Δένδιας: Επίσκεψη στην έδρα της 34 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στη Θεσσαλονίκη [pics, vid]

Ο Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία: «Στην Ουκρανία αντιμετωπίζουμε δυνάμεις που υποστηρίζονται από το NATO»

Λίβανος: Ο ισραηλινός στρατός ζητά να εκκενωθούν αρκετά χωριά στο νότο

Ιράν: Εντοπίστηκε μεγάλη πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο, ανοιχτά της νήσου Χαργκ

Ο Ζελένσκι «επιτρέπει» στη Ρωσία να κάνει παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης και διέταξε τον ουκρανικό στρατό να μην επιτεθεί στην Κόκκινη Πλατεία

Λίβανος: Τουλάχιστον 10 νεκροί εξαιτίας ισραηλινών πληγμάτων κατά στόχων της Χεζμπολάχ

Ο Τραμπ περιμένει την απάντηση του Ιράν στην πιο πρόσφατη αμερικανική πρόταση για τερματισμό του πολέμου

Top News

Η Σία Κοσιώνη μετά το τελευταίο δελτίο της στον ΣΚΑΪ: «Η δουλειά μας είναι άγρια και άδικη πολλές φορές»

Η διαδρομή των 6 UFO που καταγράφηκαν στην Ελλάδα: Βίντεο από τους απότομους ελιγμούς σε Αιγαίο και ξηρά

Eurovision: Οι φορές που η Ελλάδα μπήκε στη «χρυσή» 5άδα του διαγωνισμού - Από την Έλενα Παπαρίζου, στον Σάκη Ρουβά και την Καλομοίρα

Metallica: Απόψε η μεγάλη συναυλία των θρύλων της metal στο ΟΑΚΑ – Όλες οι πληροφορίες για τη μεγάλη βραδιά

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert