OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ναγκόρνο Καραμπάχ: «Ύποπτη» πρόταση Ερντογάν σε Πούτιν για «εμπλοκή τρίτων χωρών»

25/11/2020 - 15:26
Τουρκία
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως συζήτησε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν την πιθανότητα εμπλοκής και άλλων χωρών στις προσπάθειες για τη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία υπέγραψαν με τη μεσολάβηση της Ρωσίας συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στις 10 Νοεμβρίου η οποία σταμάτησε μάχες έξι εβδομάδων στον ορεινό θύλακα, που αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν αλλά κατοικείται κυρίως από Αρμένιους.

Ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στον θύλακα βάσει της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, η οποία επικύρωσε τα εδαφικά κέρδη του Αζερμπαϊτζάν. Η Τουρκία δεν έχει ειρηνευτικές δυνάμεις εκεί αλλά έχει υπογράψει συμφωνία με τη Ρωσία για την εγκαθίδρυση ενός κοινού κέντρου που θα εποπτεύει την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός.

Τι συζήτησαν οι δύο Πρόεδροι

«Έχουμε την ευκαιρία να την αναπτύξουμε και να την επεκτείνουμε περαιτέρω. Συζητήσαμε αυτές τις προσπάθειες ανάπτυξης και διεύρυνσης και με τον κ. Πούτιν», είπε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως η διαδικασία της διατήρησης της κατάπαυσης του πυρός θα μπορούσε να οδηγηθεί «σε ένα διαφορετικό επίπεδο» αν εμπλακούν και άλλες χώρες στην περιοχή, αλλά δεν κατονόμασε καμία από αυτές δημόσια.

Η Τουρκία και η Ρωσία διεξάγουν συνομιλίες για τις παραμέτρους του κέντρου επόπτευσης, ωστόσο τουρκική πηγή δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως οι δύο χώρες διαφωνούν σχετικά με την επιθυμία της Άγκυρας να εγκαθιδρύσει ένα ανεξάρτητο στρατιωτικό παρατηρητήριο σε αζερικό έδαφος.

Οι τριβές στην Ομάδα του Μινσκ

Η Τουρκία υποστηρίζει εδώ και πολλά χρόνια το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και επέκρινε τους συμπροέδρους της λεγόμενης Ομάδας του Μινσκ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη επειδή δεν επέλυσαν τη διαμάχη επί δεκαετίες διαμεσολάβησης. Η Ομάδα του Μινσκ περιλαμβάνει τη Γαλλία, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Γαλλία, ο πληθυσμός της οποίας περιλαμβάνει 400.000 έως 600.000 ανθρώπους αρμενικής καταγωγής, θέλει διεθνή επίβλεψη της κατάπαυσης του πυρός λόγω ανησυχιών ότι η Ρωσία και η Τουρκία μπορεί να αποκλείσουν τις δυτικές δυνάμεις από μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως η «ενόχληση» που εξέφρασαν για τη συμφωνία ορισμένοι συμπρόεδροι της Ομάδας του Μινσκ «δεν έχει καμία απολύτως αξία».

Στο μεταξύ, το Αζερμπαϊτζάν ανέκτησε σήμερα τον έλεγχο του τομέα Καλμπατζάρ που γειτνιάζει με το Ναγκόρνο Καραμπάχ, τη δεύτερη από τις τρεις περιοχές τις οποίες πρέπει να παραχωρήσει η Αρμενία μετά την κατάπαυση του πυρός που έθεσε τέρμα σε μάχες έξι εβδομάδων στη διαφιλονικούμενη αυτή περιοχή.

Η ανακατανομή των εδαφών

Σε ανακοίνωση, το υπουργείο Άμυνας στο Μπακού ανέφερε πως «μονάδες του αζερικού στρατού εισήλθαν στον τομέα Καλμπατζάρ στις 25 Νοεμβρίου», στη βάση της συμφωνίας για το τέλος των εχθροπραξιών που υπογράφτηκε στις αρχές Νοεμβρίου από την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσία.

Ανάμεσα στην αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ και την Αρμενία, η Καλμπατζάρ επρόκειτο να παραδοθεί στις 15 Νοεμβρίου αλλά το Μπακού είχε αναβάλει την παράδοση αυτή.

Υπογράφοντας την κατάπαυση του πυρός το Γερεβάν αποδέχθηκε να παραδώσει τρεις τομείς που περιβάλλουν το Ναγκόρνο Καραμπάχ και διέφευγαν του ελέγχου του Μπακού από την εποχή ενός πρώτου πολέμου στα χρόνια του 1990.

Ο τομέας Καλμπατζάρ, όπως και εκείνος του Αγκντάμ που παραδόθηκε στις 20 Νοεμβρίου και εκείνος του Λατσίν που αναμένεται να παραδοθεί την 1η Δεκεμβρίου, σχημάτιζαν μια ουδέτερη ζώνη που περιέβαλλε την αυτόνομη περιοχή. Άλλοι τέσσερις τομείς με παρόμοιο ρόλο ανακτήθηκαν στρατιωτικά από το Μπακού στη διάρκεια των μαχών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Tags: ΕΡΝΤΟΓΑΝΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧΠΟΥΤΙΝΡΩΣΙΑΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Κίεβο: Μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών με πυραύλους και drones πριν το τετ α τετ Ζελένσκι με Τραμπ

27/12/2025 - 10:55
Λευκορωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: «Επικίνδυνο παιχνίδι παίζει η Λευκορωσία – Από εκεί εκτοξεύονται ρωσικές επιθέσεις εναντίον μας»

27/12/2025 - 10:22
Ταϊλάνδη
ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊλάνδη και Καμπότζη υπέγραψαν συμφωνία για άμεση κατάπαυση του πυρός – Τι προβλέπει

27/12/2025 - 09:47

Διαβάστε Επίσης

Κίεβο: Μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών με πυραύλους και drones πριν το τετ α τετ Ζελένσκι με Τραμπ

Ζελένσκι: «Επικίνδυνο παιχνίδι παίζει η Λευκορωσία – Από εκεί εκτοξεύονται ρωσικές επιθέσεις εναντίον μας»

Ταϊλάνδη και Καμπότζη υπέγραψαν συμφωνία για άμεση κατάπαυση του πυρός – Τι προβλέπει

Πολωνία: Αεροδρόμια έκλεισαν προσωρινά και απογειώθηκαν μαχητικά λόγω ρωσικών πληγμάτων στην Ουκρανία

Υεμένη: Στα πρόθυρα νέας εμφύλιας σύρραξης μεταξύ κυβέρνησης και αυτονομιστών του STC – «Αυτοσυγκράτηση» ζήτησαν οι ΗΠΑ

Κιμ Γιονγκ Ουν σε Πούτιν: Οι σχέσεις Ρωσίας – Βόρειας Κορέας σφυρηλατήθηκαν στον πόλεμο της Ουκρανίας

MQ-9 Reaper: Με 19 πυραύλους χτυπήθηκαν οι τζιχαντιστές στη Νιγηρία – «Τους αποδεκατίσαμε με χριστουγεννιάτικο δώρο»

Τραμπ: «Ο Ζελένσκι δεν έχει τίποτα μέχρι να το εγκρίνω εγώ» – Το εδαφικό θα τεθεί στη συνάντησή τους

Top News

Καιρός: Έρχονται χιόνια στις κορυφές της Πάρνηθας και πτώση της θερμοκρασίας - Η πρόγνωση των επόμενων ημερών

Η σημαντική παρέμβαση του Παπανικολάου στο τελευταίο τάιμ άουτ του Ολυμπιακού στην Μπολόνια

Να μ’ αγαπάς - spoiler: Ο Άγγελος σώζει τον Ορφέα από τη μανία του Λευτέρη

Επιστρέφουν στα μπλόκα οι αγρότες: Κλείνουν το ρεύμα πρς Αθήνα στα Μάλγαρα - Μετά την Πρωτοχρονιά η πανελλαδική σύσκεψη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert