Ερντογάν σε ΗΠΑ: Η Τουρκία θα βρει νέους φίλους

Η καταβύθιση της λίρας είναι μια πολιτική συνομωσία κατά της Τουρκίας, και η χώρα θα αναζητήσει καινούργιους συμμάχους και νέες αγορές αν οι ΗΠΑ κόψουν τους δεσμούς με την Άγκυρα, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το thenational.ae, ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σήμερα στην Τραπεζούντα- σε μια σειρά ομιλιών από πόλη σε πόλη- κάλεσε εκ νέου τους πολίτες να αλλάξουν τα δολάρια και τα ευρώ που έχουν στην κατοχή τους με λίρες ώστε να στηρίξουν το τουρκικό νόμισμα, το οποίο την Παρασκευή έχασε άλλο 14% της αξίας του.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Ερντογάν, η υφιστάμενη ισοτιμία της λίρας δεν μπορεί να εξηγηθεί με τη λογική. «Ο στόχος αυτής της επιχείρησης είναι να κάνουν την Τουρκία να παραδοθεί σε όλους τους τομείς, από την οικονομία ως την πολιτική. Για μια ακόμη φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ύπουλη συνομωσία», δήλωσε στους οπαδούς του στην Τραπεζούντα.

Επίσης ανέφερε ότι αν οι ΗΠΑ θυσιάσουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία, τότε η χώρα του θα αναζητήσει «νέες αγορές, νέες συνεργασίες και νέους συμμάχους».

Παράλληλα απέκλεισε τη χρήση των επιτοκίων της τουρκικής κεντρικής τράπεζας ως μέσο στήριξης της λίρας, χαρακτηρίζοντας τα ως ένα μέσο εκμετάλλευσης το οποίο κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.

Σε χτεσινή του ομιλία στη Ριζούντα, ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι γυρίζουν την πλάτη τους στην Τουρκία και θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ, μετά την απόφαση του προέδρου Τραμπ να επιβάλει δασμούς στον τουρκικό χάλυβα και στο αλουμίνιο.

«Αυτή η συμπεριφορά της Αμερικής σε έναν στρατηγικό εταίρο της μας έχει ενοχλήσει, μας έχει αναστατώσει», δήλωσε.

Οι νέοι αμερικανικοί δασμοί που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, αποτελούν αύξηση της πίεσης της Ουάσινγκτον προς την Άγκυρα, για την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον που κρατείται στην Τουρκία από το 2016 κατηγορούμενος για κατασκοπία.

Η ανακοίνωση των δασμών έπληξαν και άλλο τη λίρα σε μια στιγμή που ήδη η ισοτιμία της με το αμερικανικό νόμισμα βρισκόταν σε ιστορικά χαμηλά. Παρόλα αυτά ο κ. Ερντογάν συνέχισε να προκαλεί.

«Είναι λάθος να τολμάνε να θέλουν να κάνουν την Τουρκία να γονατίσει μέσω απειλών, για έναν πάστορα» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του. «Ντροπή σας, ντροπή σας», δήλωσε απευθυνόμενος προς την Ουάσινγκτον και συμπλήρωσε «ανταλλάσετε έναν στρατηγικό εταίρο στο ΝΑΤΟ με έναν παπά.

Ο αμερικανός πρόεδρος επιμένει ότι ο κ. Μπράνσον, που ζει στην Τουρκία για περισσότερα από 20 χρόνια, θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος «χωρίς καθυστέρηση, ενώ ο κ. Ερντογάν επιμένει ότι η κυβέρνηση του δεν μπορεί να εμπλακεί στις διαδικασίες της δικαιοσύνης.

Πηγή: Capital