OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Θα επισκεφθεί Ισπανία και Ιταλία – Ψηλά στην ατζέντα η αγορά των Eurofighter

10/06/2024 - 15:46
Ερντογάν
Share on FacebookShare on Twitter

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί την Ισπανία στις 12-13 Ιουνίου και στις 14 Ιουνίου την Ιταλία, η οποία θα φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών. Ο Τούρκος πρόεδρος, η χώρα του οποίου δεν είναι μέλος της G7, θα είναι ειδικός προσκεκλημένος της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Στη σύνοδο κορυφής της G7, στο Μπάρι της Ιταλίας, ο πρόεδρος Ερντογάν αναμένεται να συναντηθεί με τους ηγέτες των χωρών μελών της ομάδας. Στη σύνοδο κορυφής θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ, ο πρωθυπουργός της Γερμανίας Όλαφ Σολτζ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς και οι ηγέτες της Νότιας Αφρικής, της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Ινδίας, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αναμένεται να βρεθούν στο Μπάρι.

Το προηγούμενο 48ωρο, στις 12 και 13 Ιουνίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει επαφές στη Μαδρίτη, όπου θα συναντηθεί με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ. Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται, όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, να μεταφέρει τις ευχαριστίες του στην ισπανική κυβέρνηση επειδή αναγνώρισε το παλαιστινιακό κράτος τον περασμένο μήνα και ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αποφάσισε να γίνει συμβαλλόμενο μέρος στην αγωγή που έχει καταθέσει η Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο.

Στην κορυφή της ατζέντας αεροπλανοφόρο και Eurofighter

Εκτός από το Παλαιστινιακό, στην ατζέντα της συνάντηση κορυφής μεταξύ Ερντογάν και Σάντσεθ θα βρεθούν επίσης οι διμερείς και περιφερειακές σχέσεις, ενώ η Άγκυρα αναμένει από τη Μαδρίτη να εκφράσει για άλλη μια φορά την υποστήριξη της Ισπανίας στην πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ. Οικονομία, διμερές εμπόριο, επενδύσεις, τουρισμός, μεταφορές και αμυντική βιομηχανία είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν. Η Ισπανία συνέβαλε αποφασιστικά στην κατασκευή του τουρκικού μίνι αεροπλανοφόρου Anadolu, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος εδώ και μήνες έχει προαναγγείλει την κατασκευή δεύτερου, μεγαλύτερου αεροπλανοφόρου με τη συνεργασία πάλι της Ισπανίας. Πέρυσι, ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών πλησίασε τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Ισπανία είναι η πέμπτη χώρα σε ξένες επενδύσεις στην Τουρκία.

Ιδιαίτερη βαρύτητα στις επαφές του Ταγίπ Ερντογάν στην Ισπανία και την Ιταλία δίνει η Άγκυρα στο θέμα της αγοράς μαχητικών πέμπτης γενιάς Eurofighter, τα οποία παράγονται από ευρωπαϊκή κοινοπραξία με τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γερμανίας. Η πώληση των αεροσκαφών σε τρίτες χώρες απαιτεί την έγκριση και των τεσσάρων αυτών χωρών. Ενώ η Ισπανία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δώσει το πράσινο φως για την πώληση των μαχητικών στην Τουρκία, η Γερμανία εμποδίζει την πώληση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Γ.Μανδαλίδης / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: EUROFIGHTERG7ΙΣΠΑΝΙΑΙΤΑΛΙΑΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Χεζμπολάχ
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου και στενός σύμμαχος της Χεζμπολάχ λέει «όχι» σε συνομιλίες με το Ισραήλ

04/05/2026 - 16:35
Στενά το Ορμούζ - Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Στενά του Ορμούζ: Τα Εμιράτα κατηγορούν το Ιράν ότι επιτέθηκε με drones σε πετρελαιοφόρο

04/05/2026 - 16:08
CENTCOM - Ορμούζ
ΚΟΣΜΟΣ

CENTCOM: Δύο αμερικανικά εμπορικά πλοία πέρασαν από τα Στενά του Ορμούζ

04/05/2026 - 15:53

Διαβάστε Επίσης

Λίβανος: Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου και στενός σύμμαχος της Χεζμπολάχ λέει «όχι» σε συνομιλίες με το Ισραήλ

Tiger Meet 2026: Ξεκίνησε η μεγάλη αεροπορική άσκηση του NATO στον Άραξο – Οι αποστολές και οι συμμετοχές [vid]

Στενά του Ορμούζ: Τα Εμιράτα κατηγορούν το Ιράν ότι επιτέθηκε με drones σε πετρελαιοφόρο

CENTCOM: Δύο αμερικανικά εμπορικά πλοία πέρασαν από τα Στενά του Ορμούζ

Μητσοτάκης και Δένδιας συναντήθηκαν με τον Ευρωπαίο επίτροπο Άμυνας: Στο επίκεντρο τα αμυντικά χρηματοδοτικά εργαλεία

«Οι κανόνες εμπλοκής στα Στενά του Ορμούζ έχουν αλλάξει» – «Πράσινο φως» για να «εξουδετερώνονται» από το US Navy οι ιρανικές απειλές

Ουκρανία: Φονικό πλήγμα ρωσικού πυραύλου σε πόλη της περιφέρειας του Χαρκόβου

Ιράν: Υποστηρίζει ότι έπληξε με πυραύλους αμερικανικό πολεμικό πλοίο κοντά στα Στενά του Ορμούζ – Διαψεύδουν οι ΗΠΑ

Top News

Μαρίνα Σταυράκη - Μπουλέντ Οζκάντ: Εικόνες από το ταξίδι του ερωτευμένου ζευγαριού στην Κωνσταντινούπολη

Σία Κοσιώνη και ΣΚΑΪ παίρνουν οριστικά «διαζύγιο» - Το παρασκήνιο και ο νέος ρόλος της Λένας Φλυτζάνη

Καταναλωτικά δάνεια: Οι αλλαγές που φέρνει το πλαφόν 30% έως 50% στις χρεώσεις - Αναλυτικά παραδείγματα

Παραιτήθηκε ο Χάρης Καστανίδης από το ΠΑΣΟΚ με σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά του Νίκου Ανδρουλάκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert