Εβίν: Τέσσερις νεκροί και 61 τραυματίες από πυρκαγιά στην περιβόητη φυλακή της Τεχεράνης [pics]

Οι ιρανικές δικαστικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τέσσερις κρατούμενοι σκοτώθηκαν και 61 τραυματίστηκαν από τη φωτιά που ξέσπασε χθες το βράδυ στη φυλακή Εβίν.

Onalert Newsroom
Διεθνής Αμνηστία

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι ιρανικές δικαστικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τέσσερις κρατούμενοι σκοτώθηκαν και 61 τραυματίστηκαν από τη φωτιά που ξέσπασε χθες το βράδυ στη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης, μετέδωσε το επίσημο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι τέσσερις κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους από την εισπνοή καπνού που προκλήθηκε από τη φωτιά, ενώ τέσσερις από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η φωτιά εκδηλώθηκε εν μέσω των συνεχιζόμενων ταραχών που προκλήθηκαν από τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί υπό κράτηση από την αστυνομία ηθών πριν από ένα μήνα. Οι διαδηλώσεις εξελίχθηκαν σε μια από τις σοβαρότερες προκλήσεις έναντι της θεοκρατικής ηγεσίας μετά την επανάσταση του 1979 και έχουν αντιμετωπιστεί με βίαιη καταστολή.

Προτού δώσουν οι αρχές απολογισμό από την πυρκαγιά στη δημοσιότητα, κάποιες οικογένειες πολιτικών κρατουμένων κατέφυγαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζητώντας από τις αρχές να εγγυηθούν την ασφάλεια των κρατουμένων στην Εβίν. Η διαβόητη φυλακή Εβίν, όπου κρατούνται ποινικοί και πολιτικοί κρατούμενοι, κατηγορείται επί μακρόν από δυτικές οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βρισκόταν στη μαύρη λίστα της αμερικανικής κυβέρνησης το 2018 για «σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η ιρανική κρατική τηλεόραση πρόβαλε ένα βίντεο που φαίνεται να δείχνει ότι έχει επανέλθει η τάξη στη φυλακή σήμερα. Σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές, ένα εργαστήριο της φυλακής τυλίχθηκε στις φλόγες «έπειτα από καυγά που ξέσπασε ανάμεσα σε κρατούμενους που έχουν καταδικαστεί για οικονομικά εγκλήματα και κλοπές». Στην Εβίν κρατούνται πολλοί καταδικασθέντες για θέματα ασφαλείας, ανάμεσά τους και Ιρανοί με διπλή υπηκοότητα.

Στα πλάνα που προβλήθηκαν διακρίνονται πυροσβέστες να επιθεωρούν ένα εργαστήριο και ζημιές να έχουν προκληθεί στην οροφή του. Επίσης διακρίνονται οι φυλακισμένοι στους θαλάμους τους «να κοιμούνται καθώς έχει αποκατασταθεί η τάξη». Βίντεο που περιήλθε στην κατοχή του Reuters δείχνει διαδηλωτές να κινούνται ανάμεσα στην κίνηση και να κατευθύνονται προς τη φυλακή Εβίν χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Μελάνια Τραμπ με τον Ρώσο απεσταλμένο Κιρίλ Ντμιτρίεφ στον Λευκό Οίκο
ΚΟΣΜΟΣ

Η Μελάνια Τραμπ ζητά «διαρκή» κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία – Συνάντηση με Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους στον Λευκό Οίκο

Η Αμερικανίδα Πρώτη Κυρία τιμήθηκε με το παράσημο του Τάγματος της Πριγκίπισσας Όλγας από τον Ουκρανό βουλευτή Νταβίντ Αραχαμία για την ανθρωπιστική της δράση

Αρμενία - ΕΕ
ΚΟΣΜΟΣ

Η Αρμενία θα υποβάλει υποψηφιότητα ένταξης στην ΕΕ έως το 2028, ανακοίνωσε ο Πασινιάν

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η Αρμενία δεν προτίθεται επί του παρόντος να αποχωρήσει από την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, μια εμπορική ένωση που απαρτίζουν σύμμαχοι της Ρωσίας

Σαουδική Αραβία - Χούθι
ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία: Αναχαιτίστηκε πύραυλος στην περιοχή της Μεδίνας – Διαψεύδουν οι Χούθι

Η σαουδαραβική Πολιτική Άμυνα εξέδωσε προειδοποίηση για πιθανό κίνδυνο στην περιοχή του Γιανμπού όπου βρίσκεται ο κύριος πετρελαϊκός τερματικός σταθμός του βασιλείου