F-35: Έτσι φουλάρουν οι Πεζοναύτες τα μαχητικά τους μέσα σε 5′ (vid)

Οι Πεζοναύτες ξέρουν να δίνουν μια άλλη διάσταση στην λέξη «ετοιμοπόλεμοι». Αυτή δεν ξεπερνά τα πέντε λεπτά –τόσα χρειάστηκε το προσωπικό της 371 Μοίρας Υποστήριξης Πτέρυγας (MWSS-371) για να ανεφοδιάσει με καύσιμο ένα F-35B «εν θερμώ» και να το στείλει ξανά στον αέρα.

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προκεχωρημένου επανεξοπλισμού και ανεφοδιασμού FARP στον Αεροσταθμό των Πεζοναυτών MCΑS Yuma, με το προσωπικό να μειώνει τον χρόνο ανεφοδιασμού κατά 50%.

Το FARP (Forward Arming and Refueling Point) που στήνει η Μοίρα Υποστήριξης διαθέτει ένα ή περισσότερα σημεία διανομής καυσίμου επιτρέποντας στα αεροσκάφη των Πεζοναυτών που έρχονται για προσγείωση να ανεφοδιαστούν άμεσα με καύσιμο και πυρομαχικά σε πρόχειρα πεδία και να συνεχίσουν την αποστολή τους. Σε αυτό συμβάλλει το γεγονός ότι το σύστημα ανεφοδιασμού TAGRS (Tactical Aviation Ground Refueling System) επιτρέπει το γρήγορο στήσιμο και λειτουργία του χωρίς να απαιτείται η χρονοβόρος αποστολή επιπλέον ειδικού εξοπλισμού στην ζώνη προσγείωσης.

Μπορεί να παρέχει καύσιμο ταχύτερα από άλλα συστήματα και διαθέτει τέσσερα φίλτρα για την απομάκρυνση νερού και ιζημάτων συν δυο πυροσβεστήρες για ασφάλεια ενώ εκτός από ταχύτητα στον ανεφοδιασμό απαιτεί και λιγότερο προσωπικό απ’ ότι κανονικά μια επιχείρηση FARP. Η ομάδα TAGRS είναι υπεύθυνη για την ποιότητα του χορηγούμενου καυσίμου και καθοδηγεί στο πεδίο τον πιλότο του αεροσκάφους που πρόκειται να ανεφοδιαστεί. Σημειωτέον δε ότι στα καθήκοντά της περιλαμβάνεται και ο ρόλος κινητής μονάδας ελέγχου εναερίου κυκλοφορίας για τον έλεγχο του πέριξ εναερίου χώρου.

Το ‘hot refueling’ F-35B της Μοίρας VMFA-122 ‘The Flying Leathernecks’ έδειξε ότι οι Πεζοναύτες μπορούν να κάνουν παλιές, δοκιμασμένες τακτικές, ακόμη καλύτερες. Οι Marines άλλωστε περηφανεύονται ότι είναι έτοιμοι όταν οι άλλοι δεν είναι. Το σύστημα TAGRS λειτουργεί στην ουσία ως «πολλαπλασιαστής ισχύος» εξασφαλίζοντας ότι τα αεροσκάφη των Πεζοναυτών θα είναι πολύ σύντομα ξανά πάνω από το πεδίο της μάχης και το κυριότερο, όταν ο αντίπαλος θα υπολογίζει ακριβώς το αντίθετο.