F-35: “Σώζεται” η παρτίδα για τα stealth μαχητικά πέμπτης γενιάς του U.S Navy – ΦΩΤΟ – BINTEO

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ προχώρησε σε ανανέωση της σύμβασης χρηματοδότησης με την Lockheed Martin που υπολογίζεται 18,5 εκατομμύρια δολάρια για εργασίες σε υλικοτεχνικά ζητήματα και προβλήματα προγραμματισμού και λογισμικού στο F-35 Lightning II Joint Strike Fighter.

Σύμφωνα με την ανανεωμένη και τροποποιημένη σύμβαση, απαιτείται η ανάλυση της ικανότητας του stealth μαχητικού F-35 να επιχειρεί αποτελεσματικά και να εκπληρώνει τις αποστολές του βάσει των απαιτήσεων και των ζητουμένων που έχουν θέσει οι συμμετέχοντες στο κοινό αυτό πρόγραμμα, όπως οι ΗΠΑ και άλλες χώρες είτε ως άμεσα εμπλεκόμενοι στο πρόγραμμα είτε ως εξωτερικοί αγοραστές.

Η ανάλυση θα περιλαμβάνει μελέτη για την μείωση του κόστους και του βάρους και προβλέπει επίσης την διεξαγωγή προσομοιώσεων για την εκτίμηση της απόδοσης του αεροσκάφους. Η σύμβαση αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019.

Το F-35 Lightning II Joint Strike Fighter είναι ένα stealth μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς που προορίζεται να αντικαταστήσουν το μεγαλύτερο μέρος του αμερικανικού στόλου μαχητικών αεροσκαφών, ενώ και άλλα κράτη έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτό προκειμένου να αποκτήσουν το F-35, όπως έγινε πρόσφατα με την περίπτωση του Βελγίου.

Πάνω από 320 αεροσκάφη έχουν παραδοθεί στις Η.Π.Α. και τα συνεργαζόμενα κράτη και οι προγραμματισμένες αγορές αναμένεται να αυξήσουν τον αριθμό αυτό κατά εκατοντάδες στα επόμενα χρόνια.
Μακροπρόθεσμα σχέδια παραγωγής προβλέπουν την κατασκευή σχεδόν 3.000 αεροσκαφών για τους αμερικανούς στρατιωτικούς και εγκεκριμένους ξένους αγοραστές.

Τα μαχητικά αεροσκάφη έκδοσης F-35A της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και τα μαχητικά έκδοσης F-35B του Σώματος Πεζοναυτών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ έχουν ήδη φτάσει σε αρχικά επίπεδα επιχειρησιακής ετοιμότητας και λειτουργίας, ενώ αρκετές μοίρες έχουν αναπτυχθεί στα πλοία USS Wasp και USS Essex στην Ιαπωνία και τη Μέση Ανατολή.

Παρόλο που τα παρατεταμένα προβλήματα λογισμικού έχουν σταθεί εμπόδιο στην πλήρη ανάπτυξη των δυνατοτήτων των αεροσκαφών, το Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, που έχουν αναπτυχθεί στα προαναφερθέντα θέατρα επιχειρήσεων, είναι έτοιμα για μάχη.

Τέλος, όσον αφορά την τρίτη έκδοση, το F-35C του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, αυτό σχεδιάστηκε για τα μεγάλα αεροπλανοφόρα του Στόλου και αναμένεται να καταστεί πλήρως λειτουργικό κάποια στιγμή το επόμενο έτος, σύμφωνα με το Γραφείο του Κοινού Προγράμματος F-35.

Δείτε βίντεο:

Πηγή: UPI