F-35: Τι γίνεται με τον παγκόσμιο συναγερμό των stealth μαχητικών – ΦΩΤΟ

Τα χθεσινά δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για εντολή του Πενταγώνου να καθηλώσει ολόκληρο τον στόλο των stealth μαχητικών F-35, έκαναν το γύρο του Διαδικτύου “ρίχνοντας” τις ιστοσελίδες αμυντικών θεμάτων και αμυντικής βιομηχανίας. Όμως στη συνέχεια υπήρξαν κυβερνητικές αντιδράσεις. Ποιο το παρασκήνιο, ποια τα προβλήματα του μαχητικού και ποια η αφορμή για τον παγκόσμιο συναγερμό.

Η ανακοίνωση του Joint Program Office του F-35 δήλωσε χθες πως οι αμερικανικές υπηρεσίες και οι διεθνείς εταίροι έχουν αναστείλει προσωρινά τις πτήσεις των F-35, ενώ παράλληλα διενεργείται επιθεώρηση σε ολόκληρο το στόλο με κεντρικό στοιχείο της επιθεώρησης τον σωλήνα καυσίμου εντός του κινητήρα σε όλα τα αεροσκάφη F-35.

Σε περίπτωση που εντοπιστούν δυσλειτουργικοί σωλήνες καυσίμων, το τμήμα αυτό θα αφαιρεθεί και θα αντικατασταθεί. Εάν έχουν ήδη εγκατασταθεί λειτουργικοί σωλήνες καυσίμου, τότε αυτά τα αεροσκάφη θα επιστρέψουν σε επιχειρησιακή κατάσταση. Οι επιθεωρήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες 24 έως 48 ώρες.

Ο πρωταρχικός στόχος μετά από οποιοδήποτε ατύχημα είναι η πρόληψη μελλοντικών περιστατικών. Θα λάβουμε κάθε μέτρο για να εξασφαλίσουμε ασφαλείς λειτουργίες, ενώ παράγουμε, διατηρούμε και εκσυγχρονίσουμε το F-35.

Ωστόσο, λίγες ώρες μετά το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας σε ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter διέψευσε το παραπάνω δημοσίευμα. Συγκεκριμένα δήλωσε πως “αντίθετα με τις αναφορές, δεν έχουν καθηλωθεί όλα τα F-35. Όσον αφορά τα βρετανικά μαχητικά , έχουν παύσει οι πτήσεις ως προληπτικό μέτρο, ενώ εξετάζονται τα ευρήματα της συνεχιζόμενης επιθεώρησης. Οι δοκιμαστικές πτήσεις των F-35 από το αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth συνεχίζονται και το πρόγραμμα παραμένει ως έχει”.