F-35: Το μήνυμα του Διοικητή της USAFE στην Τουρκία για την πρόσκτηση και των S-400

Τα σχέδια της Τουρκίας για την αγορά του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400 θα δώσουν ένα όπλο που χρησιμοποιείται από «γνωστούς εχθρούς» της βαθιάς διορατικότητας του ΝΑΤΟ για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 που καταλήγουν σε αυξανόμενους αριθμούς στην Ευρώπη, είπε ο επικεφαλής της USAFE.

«Προς το παρόν μέλος του ΝΑΤΟ»
Ο Πτέραρχος Τόντ Γουόλτερς, Διοκητής και των Αεροπορικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ δήλωσε στο Reuters ότι το θέμα ήταν ανησυχητικό, αλλά εργάστηκε για να διατηρήσει ισχυρούς στρατιωτικούς δεσμούς με το -προς το παρόν -μέλος του ΝΑΤΟ.

«Οτιδήποτε μπορεί να κάνει ένα S-400 που να του δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσει καλύτερα μια ικανότητα όπως το F-35 δεν είναι ασφαλώς προς όφελος της συμμαχίας», δήλωσε ο Wolters, ο οποίος ήταν στη Βρετανία για μια διάσκεψη αρχηγών αεροπορίας στο Λονδίνο και τις εκδηλώσεις για την εκατονταετηρίδα της RAF, RIAT 2018.


Το μπλόκο στους S-400
Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ θέλουν να εμποδίσουν το ρωσικό αμυντικό σύστημα να συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με τα μαχητικά αεροσκάφη Lockheed Martin F-35, καθώς κερδίζουν έδαφος στην Ευρώπη.

Η Νορβηγία, η Βρετανία και η Ιταλία θα έχουν συνολικά 40 F-35 στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του έτους, με ακόμη 24 ακόμη να παραδίδονται το επόμενο έτος και την Ολλανδία να παραλαμβάνει επίσης  δύο αεροπλάνα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ .

Τα σχέδια της Τουρκίας να αγοράσουν το ρωσικό σύστημα αεροπορίας και πυραυλικής άμυνας έχουν προκαλέσει εντάσεις με την Ουάσινγκτον και οι νομοθέτες των ΗΠΑ επιδιώκουν να εμποδίσουν τη μεταφορά οποιωνδήποτε αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία.

Ένας ανώτερος υπάλληλος των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι η Τουρκία ήταν βασικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, αλλά οι αγορές της F-35 θα κινδύνευαν και η Άγκυρα θα αντιμετώπιζε κυρώσεις εάν προχώρησε στην αγορά του S-400.

Η Άγκυρα έλαβε το πρώτο αεροσκάφος F-35 στο εργοστάσιο της Lockheed στο Τέξας τον περασμένο μήνα, αν και το αεροσκάφος θα παραμείνει στις Ηνωμένες Πολιτείες για εκπαίδευση.


H κερκόπορτα
Η λειτουργία ενός κοντινού F-35 θα επέτρεπε επίσης στο σύστημα S-400 να συλλέξει βασικές πληροφορίες σχετικά με το εύρος ανίχνευσης και άλλα χαρακτηριστικά του αεροσκάφους, ενδεχομένως υπονομεύοντας οποιοδήποτε στοιχείο έκπληξης, υποστηρίζουν ορισμένοι ειδικοί.

Ο Γουόλτερς δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ ανησυχεί για το πόσο, για πόσο χρονικό διάστημα και πόσο στενό θα ήταν δυνατή η λειτουργία οποιωνδήποτε F-35 κοντά στα συστήματα S-400. «Όλοι αυτοί θα πρέπει να καθοριστούν. Γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή είναι μια πρόκληση. «

Αλλά δήλωσε ότι οι επαφές του με την τουρκική αεροπορία παρέμειναν αρραγείς παρά τη διαμάχη για το S-400, εστιάζοντας στις τρέχουσες απειλές για την ασφάλεια.

«Γιατί τώρα όλες οι συνομιλίες γύρω από αυτή την πρόκληση δεν εμπόδισαν καθόλου την ισχυρή σχέση που έχουμε με την τουρκική αεροπορία και τη μεγάλη συμμαχία που έχουν τα δύο έθνη μαζί», δήλωσε. »Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι προς το παρόν συνεχίζουμε σε αυτό το μονοπάτι.» πρόσθεσε.