F-35: «Βάπτισμα του πυρός» για το stealth μαχητικό στη Μέση Ανατολή – ΒΙΝΤΕΟ

Οι ΗΠΑ πρόκειται σύντομα να “ρίξουν στη μάχη” τα πιο ακριβά μαχητικά αεροσκάφη τους, καθώς τα F-35B Lightning II Joint Strike βρίσκονται πάνω στο αμφίβιο καταδρομικό πλοίο, το USS Essex και μπορεί σύντομα να κληθούν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις εναντίον ανταρτών στο Αφγανιστάν, όπως ανέφερε το CNN την Τρίτη.

Το USS Essex έφτασε στη Μέση Ανατολή νωρίτερα αυτόν το μήνα. Αφού έχει ήδη περάσει από τον Κόλπο του Άντεν στην Βόρεια Αραβική Θάλασσα, το πλοίο θα κινηθεί προς τον Περσικό Κόλπο στο εγγύς μέλλον, είπε ένας αξιωματούχος του Πενταγώνου στο CNN.

Τα stealth μαχητικά που βρίσκονται πάνω στο πλοίο,σύμφωνα με αναφορές, έχουν διεξάγει επιχειρήσεις αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών μέχρι στιγμής στη Σομαλία, αλλά δεν έχουν αντιμετωπίσει ακόμα εχθρό στον αέρα.

Ενώ η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ήταν η πρώτη υπηρεσία που δήλωσε ότι η έκδοση του F-35 είναι έτοιμη, φαίνεται ότι το Σώμα Πεζοναυτών θα είναι αυτό που θα οδηγήσει το μαχητικό στην μάχη.

Το F-35B έχει σχεδιαστεί για σύντομες απογειώσεις και κατακόρυφες προσγειώσεις, δίνοντάς του τη δυνατότητα να απογειωθεί από το USS Essex, ένα πλοίο πολύ μικρότερο από ένα σύγχρονο αμερικανικό αεροπλανοφόρο.

Η ενσωμάτωση του F-35B, ενός ισχυρού αεροσκάφους που κατασκευάστηκε για να υποστηρίξει το Σώμα Πεζοναυτών, στο USS Essex Amphibious Ready Group (ARG) αποτελεί πολύ κομβικό παράγοντα για την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων, δήλωσε ο Αρχιπλοίαρχος Τζέρλαντ Όλιν, υπεύθυνος διοικητής του USS Essex.

Η ενισχυμένη δυνατότητα συλλογής πληροφοριών και δεδομένων του πεδίου μάχης σε πραγματικό χρόνο καθώς επίσης και η δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών με τα πλοία και το σύστημα ελέγχου των πλοίων συνεπάγεται μεγαλύτερο βαθμό αποτελεσματικότητας αλλά και καταστροφικότητας στο βαθμό που δεν έχει ξανασυμβεί με προηγούμενα μαχητικά αεροσκάφη, προσέθεσε στη συνέχεια.

Η πρώτη, σύμφωνα με αναφορές, αποστολή μάχης των μαχητικών F-35 πραγματοποιήθηκε από το Ισραήλ τον Μάιο, όταν τα F-35A της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF) συμμετείχαν σε χτυπήματα εναντίον απροσδιόριστων στόχων.

“Το F-35 επιχειρεί σε όλη τη Μέση Ανατολή και είχε γίνει μέρος των επιχειρησιακών μας δυνατοτήτων, ενώ είμαστε οι πρώτοι που χρησιμοποιούμε το F-35 στη Μέση Ανατολή και έχουν ήδη επιτεθεί δύο φορές σε διαφορετικά μέτωπα” , δήλωσε ο επικεφαλής της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας Υποπτέραρχος Αμικάμ Νόρκιμ, σύμφωνα με την Jerusalem Post.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως το F-35 αντιμετώπισε σημαντική κριτική, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους.
 
Δείτε βίντεο με τα τρομερά stealth μαχητικά F-35B Lightning II εν δράσει : 

Πηγή: Task and Purpose