OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

FC/ASW: Πότε θα είναι έτοιμοι οι νέοι προηγμένοι γαλλο-βρετανικοί πύραυλοι;

22/02/2022 - 05:39
FC/ASW
Share on FacebookShare on Twitter

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, η Βρετανία και η Γαλλία θα εκθέσουν και οι δύο έναν stealth υποηχητικό πύραυλο cruise και έναν υπερηχητικό αντιπλοϊκό πύραυλο με μεγάλη ικανότητα ελιγμών, υπό το πρόγραμμα FC/ASW που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η Βρετανία και η Γαλλία επιβεβαίωσαν πρόσφατα την έναρξη των εργασιών προετοιμασίας για το πρόγραμμα Future Cruise/Anti-Ship Weapon (FC/ASW), μετά την υπογραφή μιας κυβερνητικής συμφωνίας και των σχετικών συμβάσεων από τη γαλλική διεύθυνση γενικής οπλισμού (DGA) και του Βρετανικού Αμυντικού Εξοπλισμού & Υποστήριξης (DE&S).

Το έργο «Μελλοντικοί πύραυλοι cruise / αντιπλοϊκοί», που αρχικά προοριζόταν να παράγει έναν πύραυλο ικανό να χτυπήσει πλοία και στόχους προσγείωσης, φαίνεται τώρα να έχει μετατραπεί σε δύο ξεχωριστούς πυραύλους. Ο ένας είναι ένας υπερηχητικός αντιπλοϊκός πύραυλος και ο άλλος είναι ένας υποηχητικός πύραυλος cruise.

🚨 NEWS | Confirmation that the FC/ASW missile plan is now for two distinct missiles. A stealthy subsonic land attack missile and a supersonic, highly manoeuvrable anti-ship missile. Britain and France expected to field the missiles "at the end of the decade" say @byMBDA. pic.twitter.com/hFn3KGwZ4f

— George Allison (@geoallison) February 21, 2022

Η MBDA θεωρεί πως ο νέος πύραυλος θα «αλλάξει» το παιχνίδι

Ο Eric Beranger, Διευθύνων Σύμβουλος της MBDA δήλωσε ότι «το πρόγραμμα FC/ASW είναι ένα παράδειγμα της αξίας του ολοκληρωμένου μοντέλου «One MBDA». Συνδυάζοντας τεχνολογία, βιομηχανική ικανότητα και διασυνοριακή χρηματοδότηση, μπορούμε να προσφέρουμε μοναδικές και προηγμένες δυνατότητες κυριαρχίας».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας MBDA, οι προπαρασκευαστικές εργασίες θα επικεντρωθούν στη συντονισμένη ανάπτυξη ενός προγράμματος βαρέων αντιπλοϊκών όπλων επόμενης γενιάς και θα αξιολογήσουν δύο συμπληρωματικές ιδέες πυραύλων, που αναμένεται να εφαρμοστούν στο τέλος της δεκαετίας.

«Αυτές οι ιδέες πρέπει να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της Γαλλίας και της Βρετανίας και θα παρέχουν μια ικανότητα που αλλάζει το παιχνίδι για να ξεπεραστούν οι χερσαίες και θαλάσσιες απειλές και τα συστήματα αεράμυνας, ειδικότερα σε ολοένα και πιο αμφιλεγόμενα περιβάλλοντα μάχης»

Τι απέγινε ο «ενδιάμεσος» πύραυλος;

Ο προσωρινός αντιπλοϊκός πύραυλος, που είχε αρχίσει να προετοιμάζεται, θα κάλυπτε το κενό μεταξύ της αποχώρησης του Harpoon και της «εισόδου» του FC/ASW που αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία μέχρι το 2030.

Ο ναύαρχος Tony Radakin είπε σε μια πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας: «το Harpoon βγαίνει εκτός λειτουργίας το 2023. Έχουμε ξεκινήσει μια συζήτηση σχετικά με την πιθανότητα να αναπτύξουμε ένα σχετικά μέτριο πύραυλο μικρής εμβέλειας. Πότε θα μπορούσε να είναι έτοιμος ένας τέτοιος πύραυλος; Φαίνεται πως το νωρίτερο είναι το 2026 ή το 2027».

«Έχουμε σταματήσει αυτό που ονομάζουμε προσωρινό πρόγραμμα κατευθυνόμενων όπλων επιφάνειας-εδάφους. Θα υπάρξει ένα κενό, καθώς το Harpoon φτάνει στο τέλος της υπηρεσίας του, αλλά δεν είναι ακόμα έτοιμος ο νέος πύραυλος που θα τον αντικαταστήσει. Με τους διεθνείς εταίρους μας προσεγγίζουμε τεχνολογίες υπερηχητικών όπλων με μεγάλο βεληνεκές, άνω των 1.000 km», κατέληξε ο ναύαρχος.

Με πληροφορίες από: UK Defence Journal / Φωτογραφία Twitter 

Tags: FC/ASWHARPOONΑΝΤΙΠΛΟΪΚΟΣ ΠΥΡΑΥΛΟΣΓΑΛΛΙΑΓΕΡΜΑΝΙΑΠΥΡΑΥΛΟΙ CRUISE

Related Posts

Στάρμερ
ΚΟΣΜΟΣ

Στάρμερ σε Χριστοδουλίδη: «Οι βρετανικές βάσεις δεν θα χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις στο Ιράν»

21/03/2026 - 19:18
F-16
ΚΟΣΜΟΣ

«Χτυπήσαμε ισραηλινό F-16» λένε οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν – Άγνωστο αν καταρρίφθηκε

21/03/2026 - 17:49
Μοτζταμπά Χαμενεΐ
ΚΟΣΜΟΣ

Axios: Άφαντος ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ – CIA και Μοσάντ ψάχνουν απεγνωσμένα σημάδια ζωής του

21/03/2026 - 17:18

Διαβάστε Επίσης

Στάρμερ σε Χριστοδουλίδη: «Οι βρετανικές βάσεις δεν θα χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις στο Ιράν»

«Χτυπήσαμε ισραηλινό F-16» λένε οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν – Άγνωστο αν καταρρίφθηκε

Axios: Άφαντος ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ – CIA και Μοσάντ ψάχνουν απεγνωσμένα σημάδια ζωής του

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 27 Μαρτίου

Ισραήλ: «Οι ΗΠΑ επιτέθηκαν στην ιρανική πυρηνική εγκατάσταση της Νατάνζ – Δεν είχαμε συμμετοχή»

CENTCOM: «Έχουμε καταστρέψει πάνω από 8.000 στόχους του Ιράν – Δεν έχουν ναυτικό ούτε πετούν μαχητικά αεροσκάφη»

Reuters: Ο πόλεμος στο Ιράν ξέφυγε από τον έλεγχο του Τραμπ – Οι λάθος υπολογισμοί και οι εναλλακτικές λύσεις

Με «bunker buster» βόμβες MOP χτύπησαν οι ΗΠΑ την ιρανική πυρηνική εγκατάσταση της Νατάνζ

Top News

Γιώργος Τσαγκαράκης: Μόνο 7 ήταν τα γνήσια έργα στη γκαλερί - Κατασχέθηκαν 190.000 ευρώ, συνελήφθη υπάλληλός του

Η Έλενα Παπαρίζου ξανά στο νοσοκομείο - Μεταφέρθηκε εσπευσμένα πριν από μερικές ημέρες

Η στιγμή που ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος στο Long Island - Το βίντεο έχει κάνει τον γύρο του κόσμου

Η Φαίη Σκορδά για τον γάμο της: Θα συνεχίσω να προστατεύω την προσωπική μου ζωή αλλά δεν έχω να κρύψω κάτι

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert