Φινλανδία: «Προετοιμαζόμαστε εδώ και δεκαετίες για μια ρωσική επίθεση – Έχουμε κίνητρο να πολεμήσουμε»

Φινλανδικός στρατός.

Η Φινλανδία προετοιμάζεται εδώ και δεκαετίες για μια ρωσική επίθεση και θα προβάλει σκληρή αντίσταση αν συμβεί κάτι τέτοιο, δήλωσε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεών της.

Η σκανδιναβική χώρα έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό οπλοστάσιο. Αλλά εκτός από το στρατιωτικό υλικό, είπε ο στρατηγός Timo Kivinen, ένας κρίσιμος παράγοντας είναι ότι οι Φινλανδοί θα έχουν κίνητρο να πολεμήσουν.

«Η πιο σημαντική γραμμή άμυνας είναι ανάμεσα στα αυτιά κάποιου, όπως αποδεικνύει ο πόλεμος στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή», είπε ο Kivinen σε συνέντευξή του.

Η Φινλανδία πολέμησε δύο πολέμους τη δεκαετία του 1940 ενάντια στον ανατολικό γείτονά της, με τον οποίο μοιράζεται σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων.

Κάποτε αδέσμευτη χώρα, τώρα υποβάλλει αίτηση για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ λόγω ανησυχιών ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στη χώρα όπως έκανε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Από τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, το Ελσίνκι έχει διατηρήσει υψηλό επίπεδο στρατιωτικής ετοιμότητας

«Έχουμε αναπτύξει συστηματικά τη στρατιωτική μας άμυνα ακριβώς για αυτόν τον τύπο πολέμου που διεξάγεται εκεί (στην Ουκρανία), με μαζική χρήση πυρός, τεθωρακισμένων και επίσης αεροπορικών δυνάμεων», είπε ο Kivinen.

«Η Ουκρανία ήταν μια δύσκολη μπουκιά (για τη Ρωσία) και το ίδιο θα ήταν και η Φινλανδία».

100.000 Φινλανδοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των δύο πολέμων που πολέμησε η Φινλανδία εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης και έχασε το ένα δέκατο της επικράτειάς της.

Το έθνος των 5,5 εκατομμυρίων έχει δύναμη στρατευμάτων εν καιρώ πολέμου 280.000 με 870.000 εκπαιδευμένους ως έφεδροι. Δεν κατάργησε την υποχρεωτική στράτευση για τους άνδρες όπως έκαναν πολλά άλλα δυτικά έθνη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Έχει επίσης κατασκευάσει ένα από τα ισχυρότερα πυροβολικά της Ευρώπης και έχει εφοδιαστεί με πυραύλους cruise με βεληνεκές έως και 370 km. Ξοδεύει το 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα, επίπεδο υψηλότερο από πολλές χώρες του ΝΑΤΟ.

Έχει παραγγείλει τέσσερα νέα πολεμικά πλοία, καθώς και 64 μαχητικά αεροσκάφη F-35 από τον αμερικανικό αμυντικό γίγαντα Lockheed Martin. Σκοπεύει να παραγγείλει έως και 2.000 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και κατασκευάζει φράγματα στα σύνορά της με τη Ρωσία.

Πηγή: Guardian / Φωτογραφία αρχείου Reuters