Φρεγάτα Fremm μαχητικά Rafale και πυραύλους αγόρασε η Αίγυπτος

Επιμέλεια ΛΟΥΚΑΣ ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Ξεπερνά τα 5 δις ευρώ η συμφωνία μεταξύ Γαλλίας και Αιγύπτου για την πώληση από την πρώτη στην δεύτερη 24 γαλλικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale,μιας  φρεγάτας FREMM και πυραύλων αέρος- αέρος, η υπογραφή της οποίας έχει προγραμματιστεί για σήμερα Δευτέρα στο Κάιρο.

Ο υπουργός Αμυνας της Γαλλίας  κ. Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν – που επικρίθηκε για την συμφωνία από ΜΚΟ- αναμενόταν στην αιγυπτιακη πρωτευουσα για την χρυσή υπογραφή καθως όσον αφορά τα  Rafale είναι η πρώτη πώληση σε άλλη χώρα.

Ο Γάλλος Πρόεδρος  κ. Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως με την αγορά η Αίγυπτος ενισχύει την σταθερότητά της – και αυτό ήταν το γαλλικό επιχείρημα κατά όσων άσκησαν κριτική για την πώληση:»Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση η γαλλική κυβέρνηση έκανε μια σειρά από προσπάθειες. Γιατί κάνουμε αυτές τις προσπάθειες; Όχι μόνο για να πουλήσουμε Rafale, αλλά και επειδή θεωρούμε ότι στις παρούσες συνθήκες είναι πολύ σημαντικό να επιτραπεί στην Αίγυπτο να εξασφαλίσει σταθερότητα και να είναι ασφαλής», δήλωσε  ο Γάλλος Πρόεδρος.

Επίσης ο Γάλλος υπουργός Άμυνας κ. Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν  σχετικά με την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών Rafale στην Αίγυπτο είπε, αποκρούοντας τις κριτικές :»Εξ όσων γνωρίζω, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Σίσι εξελέγη από το λαό και επιπλέον θα διεξαχθούν σύντομα βουλευτικές εκλογές στην χώρα». 
Νωρίτερα η  Διεθνής Αμνηστία της Γαλλίας είχε καλέσει το Παρίσι να »ματαιώσει κάθε μεταφορά όπλων» προς την Αίγυπτο λόγω της »καταστολής χωρίς προηγούμενο εδώ και 30 χρόνια» που συμβαίνει με τον απολογισμό να είναι »ανησυχητικός» σε ό,τι αφορά το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.