G20: Δεν θα πάει στη Σύνοδο Κορυφής ο Πούτιν – «Διχάζει» ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, αποφάσισε να μην παρευρεθεί στην Σύνοδο Κορυφής της G20 που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στην Ινδονησία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ο Πούτιν αποφάσισε να μην πάω ο ίδιος, αλλά να στείλει στην θέση του τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Με βάση όσα δήλωσαν πηγές που γνωρίζουν τι σχεδιάζει το Κρεμλίνο, οι σύμμαχοί του προσπαθούν να τον προστατέψουν από τις «υψηλές εντάσεις» που μπορεί να προκληθούν, σε περίπτωση που συζητηθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Τζόκο Ουιντόντο, της χώρας που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της G20, αρνήθηκε να μην προσκαλέσει τον Πούτιν, προσπαθώντας να διατηρήσει ουδέτερη στάση, ενώ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μιλήσει μέσω βιντεοδιάσκεψης στη Σύνοδο ως επίτιμος προσκεκλημμένος, καθώς η Ουκρανία δεν ανήκει στην Ομάδα.

Η G20 θα δυσκολευτεί να καταλήξει σε συμφωνία για ένα τελικό ανακοινωθέν στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της, με τους ηγέτες να εξακολουθούν να διαφωνούν για πολλά σημεία, συμπεριλαμβανομένης της διατύπωσης για τον πόλεμο της Ουκρανίας, δήλωσε Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η προεδρία της Ινδονησίας της G20 φέτος και οι προετοιμασίες της για τη σύνοδο κορυφής στις 15-16 Νοεμβρίου στο νησί Μπαλί έχουν επισκιαστεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την επακόλουθη παγκόσμια επισιτιστική και ενεργειακή κρίση.

Με πληροφορίες από: Bloomberg / Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters