OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ανακοινώθηκε η κυβέρνηση Μπαρνιέ εν μέσω σφοδρής κριτικής από άκρα Δεξιά και Αριστερά

22/09/2024 - 12:58
Μπαρνιέ

REUTERS/Sarah Meyssonnier/Pool/File Photo

Share on FacebookShare on Twitter

Η Γαλλία, που κυβερνήθηκε εδώ και περισσότερο από δύο μήνες από ένα υπό παραίτησιν κυβερνητικό σχήμα, απέκτησε επιτέλους κυβέρνηση υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ, που καλείται πλέον να επιβάλει ένα κυβερνητικό σχήμα δεξιού προσανατολισμού που δέχεται ήδη σφοδρή κριτική.

Ο Γενικός Γραμματέας του Μεγάρου των Ηλυσίων Αλεξί Κολέρ δεν είχε προλάβει να ανακοινώσει το νέο 39μελές κυβερνητικό σχήμα, όταν ήρθαν οι πρώτες αντιδράσεις από την άκρα δεξιά και την αριστερά.

Η κυβέρνηση Μπαρνιέ «επισφραγίζει την επιστροφή του μακρονισμού και δεν έχει κανένα μέλλον», δήλωσε ο Ζορντάν Μπαρντελά, πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, που παίζει τον ρόλο του ρυθμιστή στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση, ενώ ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν-Λυκ Μελανσόν προέτρεψε: «Ας ξεφορτωθούμε το συντομότερο δυνατόν την κυβέρνηση».

Η νέα κυβέρνηση, προϊόν οδυνηρών διαβουλεύσεων που διήρκεσαν δεκαπέντε ημέρες, είναι στραμμένη προς την δεξιά, την πολιτική οικογένεια του Μισέλ Μπαρνιέ. Το μόνο πρόσωπο που προέρχεται από την αριστερά είναι ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Ντιντιέ Μιγκό, πρώην σοσιαλιστής που έχει αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική και δεν είναι ευρέως γνωστός.

Η κυβέρνηση Μπαρνιέ θα πρέπει να επιβληθεί απέναντι σε μία Γαλλική Εθνοσυνέλευση που προήλθε από τις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε αιφνιδιαστικά ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και είναι κατακερματισμένη σε τρία μπλοκ: την αριστερά, που ήρθε πρώτη στις εκλογές και απουσιάζει από την κυβέρνηση, την μακρονική κεντροδεξιά και την άκρα δεξιά.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει την Δευτέρα και ο Μισέλ Μπαρνιέ θα εκφωνήσει την ομιλία των προγραμματικών δηλώσεων την 1η Οκτωβρίου. Η πρώτη και επείγουσα αποστολή της κυβέρνησής του θα είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού την ώρα που η Γαλλία είναι αντιμέτωπη με ένα αβυσσαλέο δημόσιο χρέος και βρίσκεται στο στόχαστρο των Βρυξελλών για υπερβάλλον έλλειμμα.

Μία από τις πλέον επίμαχες προσωπικότητες, ο νέος υπουργός Εσωτερικών Μπρυνό Ρετογιό, προκαλεί αντιδράσεις τόσο στην αριστερά όσο και στο κέντρο, περιλαμβανομένου του μακρονικού στρατοπέδου. Ανήκει στην σκληρή φιλελεύθερη-συντηρητική δεξιά και είναι ο κήρυκας της «τάξης», της «αυστηρότητας» και της «πειθαρχίας». Πρόθεσή του, η εφαρμογή σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής.

Από το στρατόπεδο των μακρονικών, ο κεντρώος Ζαν-Νοέλ Μπαρό ορίσθηκε υπουργός Εξωτερικών. Πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, θα πρέπει να επιβληθεί γρήγορα σε μία εκρηκτική διεθνή σκηνή εν μέσω δύο σημαντικών συρράξεων, στην Ουκρανία και την Μέση Ανατολή.

Ο υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνύ, που ανήκει στο προεδρικό μπλοκ, είναι από τους ελάχιστους που διατήρησαν το υπουργείο τους και από τους λίγους που θα έχουν στην διάθεσή τους αυξημένο προϋπολογισμό σε μία συγκυρία πολλαπλών διεθνών κρίσεων.

Η Ρασιντά Ντατί, διχαστική φυσιογνωμία της γαλλικής δεξιάς, διατηρεί το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Πολιτισμού.

Η αριστερά καταγγέλλει εδώ και εβδομάδες «κλεμμένες εκλογές» και τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης που θα εξαρτάται από την άκρα δεξιά.

Οικολόγοι και μέλη της Ανυπότακτης Γαλλίας διαδήλωσαν σήμερα σε πολλές πόλεις κατά της κυβέρνησης «Μακρόν-Μπαρνιέ».

Πηγές: AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΓΑΛΛΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΜΙΣΕΛ ΜΠΑΡΝΙΕ

Related Posts

Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Αυτό είναι το ειρηνευτικό σχέδιο 20 σημείων – Τα «αγκάθια» και τα «κλειδιά» για μια συμφωνία

24/12/2025 - 12:41
Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: «Εκλογές στην Ουκρανία μετά από συμφωνία τερματισμού του πολέμου»

24/12/2025 - 11:39
Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Ήττα Τραμπ στο Σικάγο: Το Ανώτατο Δικαστήριο είπε «όχι» στην ανάπτυξη της Εθνοφρουράς

24/12/2025 - 11:04

Διαβάστε Επίσης

Ουκρανία: Αυτό είναι το ειρηνευτικό σχέδιο 20 σημείων – Τα «αγκάθια» και τα «κλειδιά» για μια συμφωνία

Ζελένσκι: «Εκλογές στην Ουκρανία μετά από συμφωνία τερματισμού του πολέμου»

Δένδιας: Την μονάδα παραγωγής FPV drones του 316 ΣΠΤΧ επισκέφτηκε παραμονή Χριστουγέννων [pics]

Ήττα Τραμπ στο Σικάγο: Το Ανώτατο Δικαστήριο είπε «όχι» στην ανάπτυξη της Εθνοφρουράς

Ρωσία: Πυρηνικό σταθμό στη Σελήνη θέλει να κατασκευάσει μέχρι το 2036 – Το σχέδιο της Roscosmos

Τουρκία: «Αποκεφαλίστηκε» η στρατιωτική ηγεσία της Λιβύης – «Από τεχνική βλάβη έπεσε το αεροσκάφος τους» [vids, pics]

Μόσχα: Τρεις νεκροί από έκρηξη κοντά στο σημείο όπου σκοτώθηκε ο στρατηγός Σαρβάροφ

Βορειοκορεάτες αιχμάλωτοι πολέμου στην Ουκρανία θέλουν να αποκτήσουν «νέα ζωή» στη Νότια Κορέα

Top News

Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ φορώντας υπέρλαμπρο φόρεμα ευχήθηκε για τα Χριστούγεννα - «Ο Θεός να ευλογεί τις ΗΠΑ και την Ελλάδα»

Οι Ρώσοι τρολάρουν με χριστουγεννιάτικο mood τους Ευρωπαίους - «Για όλα φταίει ο Πούτιν»

Γιώργος Καπουτζίδης για Δημήτρη Πετρόπουλο: «Είναι δικαιολογημένο το παράπονο του»

Μελίνα Ασλανίδου: «Ο Γιώργος Μαζωνάκης δίνει τον αγώνα του, ελπίζω να υπάρχει δικαιοσύνη»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert