Γαλλία: Ένταλμα σύλληψης κατά του ηγέτη της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Γάλλοι ποινικοί ανακριτές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης για τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, τον αδελφό του Μαχέρ αλ Άσαντ και άλλους δύο ανώτερους αξιωματούχους σχετικά με τη χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων εναντίον αμάχων στην πόλη Ντούμα και στην περιοχή της Ανατολικής Γούτα τον Αύγουστο του 2013, σε επιθέσεις που σκότωσαν περισσότερους από 1.000 ανθρώπους.

«Η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από τη γαλλική δικαιοσύνη κατά του αρχηγού του κράτους Μπασάρ αλ Άσαντ και των συνεργατών του αποτελεί ιστορικό δικαστικό προηγούμενο. Είναι μια νέα νίκη για τα θύματα, τις οικογένειές τους και τους επιζώντες και ένα βήμα στο δρόμο προς τη δικαιοσύνη και τη βιώσιμη ειρήνη στη Συρία». είπε ο δικηγόρος Mazen Darwish, ιδρυτής και γενικός διευθυντής του Συριακού Κέντρου για τα ΜΜΕ και την Ελευθερία της Έκφρασης (SCM).

Πρόσθεσε ότι «Οι ανακριτές στη Γαλλία είπαν τη γνώμη τους σχετικά με αυτό το είδος εγκλήματος: κανείς δεν έχει ασυλία (σσ κανείς δεν έχει το ακαταδίωκτο). Και αναμένουμε από τις γαλλικές αρχές να σεβαστούν τα βάσανα και τα δικαιώματα των θυμάτων, μαζί με την απόφαση της γαλλικής δικαιοσύνης».

Εκτός από τον Μπασάρ αλ Άσαντ, Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας και αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, και τον Μαχέρ αλ Άσαντ, de facto ηγέτη της 4ης Μεραρχίας Τεθωρακισμένων, έχουν εκδοθεί εντάλματα κατά του στρατηγού Γκασάν Αμπάς, Διευθυντή του Κλάδου 450 του το Κέντρο Επιστημονικών Μελετών και Ερευνών της Συρίας (SSRC) και του Στρατηγού Bassam al-Hassan, Προεδρικού Συμβούλου για Στρατηγικές Υποθέσεις και αξιωματικού συνδέσμου μεταξύ του Προεδρικού Μεγάρου και του SSRC. Αυτά τα εντάλματα σύλληψης αναφέρονται στα αδικήματα της συνέργειας σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.

Η δικαστική ενέργεια από τους Γάλλους ανακριτές ακολουθεί μια ποινική έρευνα για τις δύο επιθέσεις με χημικά όπλα τον Αύγουστο του 2013 που διενήργησε η Ειδική Μονάδα Εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας και Εγκλημάτων Πολέμου του Δικαστηρίου του Παρισιού.

Η έρευνα ξεκίνησε ως απάντηση σε ποινική καταγγελία – βασισμένη σε μαρτυρίες επιζώντων των επιθέσεων του καθεστώτος Άσαντ τον Αύγουστο του 2013 – που κατατέθηκε τον Μάρτιο του 2021 από το Συριακό Κέντρο για τα ΜΜΕ και την Ελευθερία της Έκφρασης (SCM) και από θύματα.

Η καταγγελία υποστηρίχθηκε από το Syrian Archive και την Open Society Justice Initiative, που μαζί με τους Civil Rights Defenders έχουν συμμετάσχει στην έρευνα ως πολιτικά μέρη, καθώς και μέλη της Ένωσης Θυμάτων Χημικών Όπλων (AVCW).

Εκτός από τις εκτενείς μαρτυρίες πολλών θυμάτων, η ποινική καταγγελία περιείχε μια λεπτομερή ανάλυση των συριακών στρατιωτικών αλυσίδων διοίκησης, του προγράμματος χημικών όπλων της συριακής κυβέρνησης και εκατοντάδων στοιχείων όπως αποδεικτικών εγγράφων, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών και βίντεο.

Πηγή: scm.bz