Γαλλία: Οριακά καταψηφίστηκε η πρώτη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μακρόν

Η Εθνοσυνέλευση στην Γαλλία καταψήφισε σήμερα το βράδυ οριακά την πρώτη από τις δύο προτάσεις μομφής κατά της γαλλικής κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν για το σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού της συστήματος, αυτή την πρόταση μομφής που ήταν ενδεχόμενο να συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.

Αυτή η πρώτη πρόταση συγκέντρωσε 278 ψήφους, μόλις 9 λιγότερες από τις 287 ψήφους που απαιτούνται για την πτώση της κυβέρνησης.

Οι βουλευτές αναμένεται τώρα να ψηφίσουν για μια δεύτερη πρόταση μομφής, που κατατέθηκε από την ακροδεξιά, η οποία δεν έχει καμία πιθανότητα να εγκριθεί. Στη συνέχεια, η μεταρρύθμιση θα θεωρηθεί ότι εγκρίθηκε οριστικά.

Το αποτέλεσμα είναι μια ανακούφιση για τον Μακρόν, καθώς μια επιτυχημένη ψήφος μομφής θα είχε «ρίξει» την κυβέρνηση και θα είχε ακυρώσει τη νομοθεσία, η οποία πρόκειται να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, στα 64.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση Μακρόν θα παραμείνει στη θέση της, «αν και θα αποδυναμωθεί σημαντικά, ενώ οι κοινωνικές διαμαρτυρίες κατά της μεταρρύθμισης πιθανότατα θα συνεχιστούν για μερικές εβδομάδες, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την οικονομία στην Γαλλία».

Συνδικάτα και διαδηλωτές, οργισμένοι με τη μεταρρύθμιση και με το γεγονός ότι εγκρίθηκε χωρίς ψηφοφορία, αλλά με προεδρικό διάταγμα του Μακρόν, δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν με απεργίες και διαμαρτυρίες, με την υποστήριξη πολλών στην αντιπολίτευση.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters / Φωτογραφία Reuters