Γαλλία: Ο Πούτιν αναβάλλει το ταξίδι του στο Παρίσι

Πρώτη Δημοσίευση: 2016-10-11 12:20:44
Τελευταία Ενημέρωση: 2016-10-11 13:09:44


Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα αναβάλλει την επίσκεψή του στη Γαλλία όπως δήλωσε σήμερα πηγή της γαλλικής προεδρίας που επικαλείται το BBC.
Ο Πούτιν προγραμμάτιζε την επίσκεψή του στη Γαλλία για τις 19 Οκτωβριου ώστε οι δυο χώρες να συζητήσουν την κατάσταση στη Συρία. 

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα έλθει στο Παρίσι την ερχόμενη εβδομάδα αφού αρνήθηκε να συναντήσει τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για να συζητήσουν μόνο για τη Συρία, δήλωσε σήμερα πηγή της γαλλικής προεδρίας.
«Υπήρξαν επαφές ανάμεσα στο Κρεμλίνο και στο Ελιζέ σήμερα το πρωί προκειμένου να προταθεί στον Πούτιν να πραγματοποιήσει μια επίσκεψη εργασίας με θέμα τη Συρία, αλλά να αποκλεισθούν όλες οι άλλες εκδηλώσεις στις οποίες θα μπορούσε να συμμετάσχει ο πρόεδρος Ολάντ», ανέφερε η πηγή. «Απαντώντας στην πρόταση αυτή, η Ρωσία δήλωσε απλώς ότι επιθυμεί να αναβάλει την επίσκεψη που είχε προγραμματιστεί για τις 19 Οκτωβρίου».

Ο ρώσος ηγέτης επρόκειτο να εγκαινιάσει έναν καινούριο ρωσικό ορθόδοξο καθεδρικό ναό και να επισκεφθεί μια έκθεση ρωσικής τέχνης στη γαλλική πρωτεύουσα.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε χθες πως γάλλοι διπλωμάτες εργάζονται προκειμένου να βρουν έναν τρόπο ώστε ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ξεκινήσει έρευνα για εγκλήματα πολέμου που, όπως είπε, διέπραξαν οι συριακές και ρωσικές δυνάμεις στο ανατολικό Χαλέπι. Διπλωμάτες έχουν πει επίσης πως το Παρίσι ηγείται των συζητήσεων για ενδεχόμενη επιβολή νέων κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία ειδικά για τη Συρία, όπου η Μόσχα υποστηρίζει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ στον πόλεμο που μαίνεται από το 2011.

Νωρίτερα ο Ρώσος πρεσβευτής στη Γαλλία  Αλεξάντερ Ορλόφ δήλωσε οτι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξακολουθεί να επιθυμεί να μεταβεί στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσει δύσκολα ζητήματα. 

«Φυσικά και εξακολουθεί να θέλει να έρθει το Παρίσι», δήλωσε ο Αλεξάντερ Ορλόφ στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. «Πιστεύω ότι ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί και είμαστε εδώ για να μιλήσουμε κυρίως σε δύσκολες στιγμές», πρόσθεσε ο Ορλόφ.
«Ένας πρόεδρος εκλέγεται ακριβώς για να βρίσκει λύσεις σε δύσκολα προβλήματα. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα έρθει για να συζητήσει θέματα που προκαλούν οργή», εξήγησε ο ίδιος.

Μάλιστα χθες Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό είχε προειδοποιήσει ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα πει αλήθειες στον Πούτιν, εάν αποφασίσει να τον δεχθεί στις 19 Οκτωβρίου στο Παρίσι.